Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Laifer:
A DMAE, az okos(sá tevő) táplálék kiegészítő

Fordította:Mezei Elmira

Forrás:Stephen Laifer: DMAE: The Smart Supplement

A DMAE egy évtizedek óta kutatott, meglepően sok mindenre pozitívan ható anyag. Feszessé teszi a bőrt, javítja a memóriát, lenyugtatja a hiperaktív gyerekeket...

 

A Google adatkezelési elvei

 

A táplálkozási szakemberek, a néprajz kutatók és az antropológusok egyaránt régóta hangoztatják a tengeri ételekben gazdag táplálkozás előnyeit. A halak nem tartalmaznak szénhidrátokat, és jó fehérje-, ásványi anyag és vitaminforrásnak számítanak. A halolajban található ómega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A halak és a tengeri herkentyűk a jód egyik legjobb forrásai, ami nélkülözhetetlen - többek között - az egészséges pajzsmirigy és agyműködéshez.

Az egészségügyi szakemberek részéről egyre több figyelmet kap egy másik, a halban lévő kevésbé ismert anyag, a dimethylaminoethanol (röviden: DMAE). Pozitív hatása leginkább az agyműködés serkentésében tapasztalható. A DMAE számos kognitív rendellenesség kezelésében hozott pozitív eredményeket, beleértve a figyelemhiányos hiperaktivitási zavart (ADHD) és a memóriazavarokat. A DMAE-t bőrápoló termékekben is használják a megereszkedett bőr és a májfoltok kezelésére.

Segítség az Alzheimer-kórban

A DMAE nagy mennyiségben található a szardíniában és a szardellában, de kis mennyiségben maga az emberi agy is előállítja. Úgy tartják, hogy a DMAE elsőszámú működési mechanizmusa az acetilkolin termelődés felgyorsítása, ami egy nagy fontosságú, az agysejtek közötti és az agytól az izmokhoz küldött üzenetek továbbításáért felelős neurotranszmitter.

Az acetilkolin a kolin egy szintetizált terméke és a magasabb agyi funkciókban is szerepet játszik, mint pl. a tanulási képesség és a memória.(1) Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a DMAE szedése megnövelheti az agy kolinszintjét,(2) ami viszont elősegíti a szervezet saját acetilkolin termelési képességét és ez a memória képesség és potenciál erősödéséhez vezet. Bizonyítékok utalnak rá, hogy a DMAE könnyebben tud áthatolni a vér-agy gáton, mint a maga a kolin,(3) és ezáltal hatékonyabban tudja növelni az agy kolinszintjét.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Nyugodtabb gyerekek

Az ADHD-s gyerekek szülei nagyon jól tudják, hogy mennyire nehéz elérni a gyerekeiknél, hogy fókuszáltak maradjanak egy tipikusan strukturált tanulási környezetben. A Ritalin® (methylphenidate) és az ahhoz hasonló gyógyszerek régóta népszerűek az ADHD kezelésében, de egyre több orvos találja a Ritalint® és a hasonló gyógyszereket potenciálisan veszélyesnek. Ennek eredményeképpen egyre több szülő tanulmányozza az alternatív (és természetesebb) terápiás lehetőségeket, mint például a DMAE, amely számos vizsgálatban ígéretes eredményeket és kevesebb káros mellékhatást eredményezett.

A DMAE egy receptköteles változatát, a Deanert vagy Deanolt, már az 1960-as és '70-es években is használták a tanulási és viselkedési nehézségekkel, valamint a rövidebb ideig tartó koncentrációs képességgel rendelkező gyerekeknél.(4) A DMAE kezelés már 1959-ben szignifikánsan javuló teszteredményeket produkált.(5) Egy 1974-es beszámoló két, egyenként tíz hétig tartó, dupla vak, placebo kontrollált vizsgálatra fókuszált, amelyben 124 ADHD-val diagnosztizált gyermek vett részt. Az egyik vizsgálatban a DMAE-val kapcsolatos pozitív eredmények hasonlóak voltak, mint a Ritalint® szedőké.(6) Egy 1975-ös, 74 gyerek részvételével történt placebo kontrollos vizsgálatban is hasonlóan pozitív eredmények születtek, amelyben a napi 500mg DMAE-t a methylphenidate-al megegyező hatékonyságúnak találták.(4)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1983-ban az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) ragaszkodott hozzá, hogy még több vizsgálatot végezzenek a Deaner hatékonyságát bizonyítandó. Mivel a klinikai vizsgálatok többe kerültek volna, mint amit a termék eladásaiból befolyó összeggel fedezni tudtak volna, a Deanert kivonták a forgalomból. Azonban a DMAE, természetes táplálékkiegészítőként továbbra is elérhető, és a közelmúlt úgynevezett "okos-gyógyszer" vizsgálódásainak a tárgya.

A jobb agyműködésért

Mivel a modern társadalmakban egyre nagyobb nyomás helyezkedik az emberekre a növekvő teljesítményre, teljesen természetes, hogy egy agyi diszfunkciók és memória problémák kezelésében régóta használt vegyület lehetőségeit fel fogják térképezni a memória javítás és agyfunkció javítás területén.(7)

Kutatásokban kimutatták, hogy a DMAE kolinergikus hatásai segítik az agyat az olyan vegyületek, mint pl. az acetilkolin termelésében, ami a mentális fókuszhoz szükséges.(8) Bizonyos egyének arról számoltak be, hogy a DMAE kiegészítés észrevehetően javítja a koncentrációs képességüket. A DMAE használók rendszeresen beszámolnak javuló memóriáról is (különösen a rövidtávú), valamint jobb koncentrációról, mentális világosságról és alvásmintáról. Mindezek az eredmények különösen értékesek lehetnek azok számára, akik nagy nyomás alatt, határidős munkákon dolgoznak.

Számos, a táplálkozást fontosnak tartó orvos rutinszerűen írja fel a DMAE-t más memóriajavító hatású szerekkel együtt, mint pl. a foszfatidilkolin. A DMAE hatásmechanizmusa az, hogy egy acetilkolin prekurzor, ami segíthet az öregedéssel gyakran együtt járó memóriakiesésekben.

Gyógyhatások

Vannak az öregedésnek a memóriazavaroknál sokkal szembetűnőbb jelei is. A petyhüdt bőr különböző kezelései például egy multimilliárd dolláros iparággá nőtték ki magukat. Az idősebb korosztályból egyre többen vetik alá magukat költséges (és gyakran ismételt) invazív sebészeti beavatkozásoknak. A közelmúltban egy placebo kontrollos DMAE vizsgálatban kimutatták, hogy ez a vegyület fiatalabb alanyoknál is képes fokozni a bőr rugalmasságát.(9) Harminc, 36 és 49 év közötti felnőtt résztvevő bőrfeszességben történő változásait tesztelték a DMAE zselé használata után. Az eredmények azt mutatták, hogy amíg a placebónak minimális vagy semmilyen hatása nem volt, addig a DMAE zselével kezelt bőr kifejezetten feszesebbé vált.(9)

A kutatók két lehetséges magyarázattal szolgálnak erre. Az első, hogy a DMAE fokozhatja a vízvisszatartást a bőr kötőszövetében, ami a bőrfelszín feszesebbé válását eredményezheti. A második, valószínűbb magyarázat a DMAE kolinergikus tulajdonsága, ami megnöveli a bőr acetilkolin áteresztő képességét. A neurotranszmitterek az idegektől az izmokhoz való jelküldés funkciója előidézhet egyfajta izomfeszességet a bőrben. Fontos megjegyezni, hogy bár a DMAE nem képes teljesen visszafordítani az arc már meglévő petyhüdtségét, csökkentheti annak további romlását. Vannak, akik a folyamatos használat során kumulatív hatásról számolnak be.

A májfoltok szintén jól reagálnak a DMAE krémekre, gélekre vagy tablettákra. Vizsgálatokban kimutatták, hogy a DMAE membrán stabilizációs tulajdonságai lecsökkentik a lipofuscin lerakódások felhalmozódását a sejtekben.(10) A lipofuscin egy, a zsírsavak nem hatékony anyagcseréje miatt felhalmozódott molekuláris hulladékot tartalmazó, barnás színű sejtpigment általában az idősebb emberek sejtjeiben fordul elő és leginkább ez a felelős az öregségi vagy más néven májfoltokért. A DMAE képes kimosni a többlet lipofuscint az érintett bőrsejtekből.(11)

A DMAE egy erőteljes, területspecifikus szabadgyök tisztogató.(12) Egy in-vitro vizsgálatban azt találták, hogy ha a szív pumpáló sejtjeihez DMAE adnak, az megvédi az egyéneket az olyan sejtkárosodásoktól, amelyek iszkémáiát, oxigénhiányt, elégtelen véramlást okoznak a szívben.(13) A megfelelő adagban szedve a DMAE antioxidáns hatásai meglehetős előnyöket biztosítanak az általános sejtegészség szempontjából.

Adagolási figyelmeztetések

A klinikai vizsgálatokban maximum napi 1600 mg DMAE-t használtak és ennél az adagnál semmilyen mellékhatásról vagy ismert gyógyszer kölcsönhatásról nem számoltak be.(14) Igaz, hogy az általános DMAE szedés jól tolerálható, azonban figyelembe kell vennünk a lehetséges mellékhatásokat is. Ezek lehetnek emésztési zavarok, testszag, álmosság, zavarodottság, megemelkedett vérnyomás, enyhe depresszió és makacs ingerlékenység.(15,16) Várandós és szoptatós anyák csak orvosi jóváhagyással szedjék. Az epilepsziában vagy bipoláris zavarban szenvedők teljes mértékben kerüljék.

Mint minden táplálék kiegészítőnél vagy gyógyszernél, ennél is a szedés megkezdése előtt kérjük ki az orvosunk, a gyógyszerészünk vagy egyéb szakember tanácsát. A DMAE-t tartalmazó krémeknél, zseléknél tartsuk be pontosan a csomagoláson szereplő utasításokat.

A dózistól függetlenül, mindig fokozatosan kezdjük adagolni, először egy alacsony dózissal kezdjük, majd lassan emeljük az adagot. A legjobb felszívódás érdekében a DMAE-t mindig evés közben vegyük be. A kapszulákat ki is lehet nyitni és a tartalmát belekeverni például egy reggeli italba, ezzel egy hatékony "agyfényesítő" napkezdést biztosítva magunknak.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Perry E, Walker M, Grace J, Perry R. Acetylcholine in mind: a neurotransmitter correlate of consciousness? Trends Neurosci. 1999 Jun;22(6):273-80.

2. Jope RS, Jenden DJ. Dimethylaminoethanol (deanol) metabolism in rat brain and its effect on acetylcholine synthesis. J Pharmacol Exp Ther. 1979 Dec;211(3):472-9.

3. Millington WR, McCall AL, Wurtman RJ. Deanol acetamidobenzoate inhibits the blood-brain barrier transport of choline. Ann Neurol. 1978 Oct;4(4):302-6.

4. Lewis JA, Young R. Deanol and methylphenidate in minimal brain dysfunction. Clin Pharmacol Ther. 1975 May;17(5):534-40.

5. Pfeiffer CC. Parasympathetic neurohumors. Possible precursors and effect on behavior. Int Rev Neurobiol. 1959;1:195-244.

6. Re O. 2-Dimethylaminoethanol (deanol): a brief review of its clinical efficacy and postulated mechanism of action. Curr Ther Res Clin Exp. 1974 Nov;16(11):1238-42.

7. Ward D. Smart drugs and nutrients: how to improve your memory and increase your intelligence using the latest discoveries in neuroscience. Petaluma, CA: Smart Publications; 1992.

8. Danysz A, Smietanski J, Panek W. The influence of 2-dimethylaminoethanol (DMAE) on the mental and physical efficiency in man. Act Nerv Super (Praha). 1967 Nov;9(4):417.

9. Uhoda I, Faska N, Robert C, Cauwenbergh G, Pierard GE. Split face study on the cutaneous tensile effect of 2-dimethylaminoethanol (deanol) gel. Skin Res Technol. 2002 Aug;8(3):164-7.

10. Dylewski DP, Nandy S, Nandy K. Effects of centrophenoxine on lipofuscin in the retinal pigment epithelium of old mice. Neurobiol Aging. 1983;4(1):89-95.

11. Riga S, Riga D. Effects of centrophenoxine on the lipofuscin pigments in the nervous system of old rats. Brain Res. 1974 Jun 7;72(2):265-75.

12. Zs-Nagy I. Pharmacological interventions against aging through the cell plasma membrane: a review of the experimental results obtained in animals and humans. Ann N Y Acad Sci. 2002 Apr;959:308-20.

13. Post JA, Bijvelt JJ, Verkleij AJ. Phosphatidylethanolamine and sarcolemmal damage during ischemia or metabolic inhibition of heart myocytes. Am J Physiol. 1995 Feb; 268(2 Pt 2): H773-80.

14. Casey DE, Denney D. Dimethylaminoethanol in tardive dyskinesia. N Engl J Med. 1974 Oct 10;291(15):797.

15. Fisman M, Mersky H, Helmes E. Double-blind trial of 2-dimethylaminoethanol in Alzheimer's disease. Am J Psychiatry. 1981 Jul;138(7):970-2.

16. Casey DE. Mood alterations during deanol therapy. Psychopharmacology (Berl). 1979 Apr 11;62(2):187-91.