Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Downey:
A fermentált fokhagymakivonat csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Michael Downey: How Aged Garlic Extract Can Slash Heart Disease Risk. Life Extension Magazine, 2018 október

Fiatal korom óta ismerem a fokhagyma érvédő/értisztító hatásáról szóló történeteket, ezért mindig is érdekelt, mi igaz belőle. Szóbeszéd, vagy tudományosan igazolható tény. Az alábbi összefoglaló az utóbbit erősíti.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A fokhagymának a szív egészségére gyakorolt hatása az 1950-es évek óta foglalkoztatja a tudósokat (1).

Sok jel utalt ugyanis arra, hogy a fokhagyma segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, beleértve az érelmeszesedést, a magas koleszterinszintet, a trombózist és a magas vérnyomást (1-3).

Azoknak, akik élvezni akarják a fokhagyma szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatását, a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint elsősorban fermentált fokhagyma kivonatot érdemes fogyasztaniuk.

Széleskörű szívvédő hatás

A fokhagyma gazdag egyedülálló kénvegyületekben, ezeknek köszönhető az íze, az illata és ezekkel függnek össze az egészségre gyakorolt előnyös hatásai is, beleértve a széleskörű szívvédő hatást.

Egy a Journal of Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban 2016-ban megjelent áttekintő tanulmány a következőkben jelöli meg a fokhagyma szívre gyakorolt pozitív hatásait: (1)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 • 7-16 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés vérnyomást,
 • 5-9 Hgmm-rel csökkenti a diasztolés vérnyomást,
 • 7.4-29.8 mg/dl -rel csökkenti az összkoleszterin szintet,
 • lassítja a szívkoszorúér meszesedés folyamatát (vagyis a kalciumnak az érfalakban történő lerakódását, ami a meszes plakkokat okozza),
 • javítja a pulzushullám terjedési sebességét (ami az érfalak rugalmasságának a mutatója),
 • csökkenti a C-reaktív protein (CRP) mennyiségét (aminek a megemelkedett szintje gyulladásra utal), valamint
 • általános egészségvédő hatással is bír.

A fermentált fokhagyma a fokhagyma leghatékonyabb formája

A táplálék-kiegészítők piacán többféle fokhagyma készítmény kapható, de a kutatások szerint a fermentált fokhagyma messze kiemelkedik közülük.

A fokhagyma hosszú ideig tartó, hígított alkoholban történő, hevítés nélküli erjesztése során egyedülállóan hatékony vegyületeket kapunk - például az S-allilciszteint és más S-allil vegyületeket. Ezeknek a kén-alapú vegyületeknek rendkívüli antioxidatív tulajdonságaik vannak. Ám elképzelhető, hogy az erjesztési folyamat során egy sor más, ugyancsak egészségvédő hatású vegyület is keletkezik (4, 5).

A 2016-os összefoglaló tanulmány megjelenése óta számos újabb vizsgálat is kimutatta, hogy a fermentált fokhagyma kivonat jelentős szívvédő hatással bír.

Az egyik legfigyelemreméltóbb hatása a fermentált fokhagymának az, hogy a kezdeti stádiumban levő szívbetegséget képes akár visszafordítani is. Ezt azáltal éri el, hogy eltávolítja az érfalban lerakódott halálos plakkokat.

Egy randomizált kettős vak vizsgálatban a kutatók metabolikus szindrómában szenvedő 40 és 75 év közötti betegeknek adtak placebót, illetve napi 2400 mg fermentált fokhagyma kivonatot, és megmérték, mennyi a plakk a szívkoszorúereikben - azokban az erekben, amelyek vérrel látják el a szívet. (6)

Egy évvel később újra megvizsgálták az ereiket, és azt találták, hogy azoknál, akik szedték a fokhagyma kivonatot, jelentősen lelassult a plakk-képződés a placebo-csoport tagjainál tapasztaltakhoz képest. De ami még elképesztőbb, olyanok is akadtak, akiknél visszafejlődtek a "alacsony sűrűségű" plakkok. (6)

Az "alacsony sűrűségű" plakkok a puha plakkok. Ezeknek a csökkenése jelentős stabilizáló hatással van az érelmeszesedésre.

Az, hogy a fermentált fokhagyma-kivonat képes megállítani - sőt akár vissza is fordítani - a plakk-képződést az erekben, jelentősen csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


AMIT MINDENKÉPP TUDNI ÉRDEMES A FOKHAGYMA SZÍV- ÉS ÉRVÉDŐ HATÁSÁRÓL

 • A fokhagyma egészségvédő hatását már több ezer évvel ezelőtt ismerték.
 • A fokhagyma számos módon védi a szívünket és az ereinket, megelőzi, illetve visszafordítja az érelmeszesedést, a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.
 • A fermentált fokhagyma kivonat olyan speciális és nagyon hatékony vegyületeket tartalmaz - például S-allilciszteint- amelyek csökkentik az oxidatív stresszt.
 • Az eddig megjelent tanulmányok jelentős csökkenésről számolnak be egy sor érrendszeri megbetegedés kockázati tényezői vonatkozásában.

Gyulladáscsökkentő hatás

A krónikus gyulladás szerepet játszik a plakk-képződésben és az érelmeszesedés kialakulásában, a fermentált fokhagyma kivonat viszont bizonyíthatóan gyulladáscsökkentő hatású.

Egy 2017-es vizsgálatban érelmeszesedésre erősen hajlamos patkányokat etettek 12 héten keresztül fermentált fokhagyma kivonattal. Ezeknél a 12 hét elteltével az alábbi, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából komoly kockázatot jelentő tényezőkben állapítottak meg csökkenést a fokhagyma kivonatot nem kapott egerekhez képest (7).

 • C-reaktív fehérje (angol rövidítés CRP): 39%,
 • tumor nekrózis faktor alfa (angol rövidítés:TNF-alpha) a májban: 35%,
 • tromboxán B2 (TXB2): 33%, valamint
 • az interleukin-1 receptorhoz kapcsolódó kináz 4 (IRAK4): 60%.

(A CRP és a TNF-alfa gyulladásfaktorok, a tromboxán B2 többek közt a vérrög képződésben játszik szerepet, az IRAK4 a gyulladásos folyamatokban játszik szerepet)

A tanulmány szerzői végül megállapítják, hogy ezek az eredmények a fermentált fokhagyma kivonat "érelmeszesedést gátló" hatásáról tanúskodnak (7).

Hasonló érelmeszesedést gátló hatást mutattak ki humán vizsgálatokban is.

A tudósok megnézték például, hogy milyen hatással van a fermentált fokhagyma kivonat az emberi zsírszövetekre. A zsírszövet méretének növekedését az romló érelmeszesedés jelének tekintik, és összefüggésbe hozzák a koszorúérben lerakódott kalcium mennyiségével (8).

Ebben a randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban 60 önkéntes vett részt, akik vagy placebót kaptak vagy fermentált fokhagyma kivonatot (amelyet argininnel, foláttal, valamint B6 és B12 vitaminnal kombináltak). Egy év után a fermentált fokhagymát fogyasztók esetében számos fajtájú zsírszövet termelődése csökkent (8).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Csökkenti a vérnyomást

Mind a laboratóriumi kísérletekből, mind a humán vizsgálatokból az derül ki, hogy a fermentált fokhagyma kivonat csökkenti a vérnyomást (10, 11).

Az egyik kutatócsoport azt találta, hogy fermentált fokhagyma kivonat patkányoknál képes ellazítani az aorta szöveteket a nitrogén-monoxid (10) termelődés fokozása révén, mely vegyület ismert módon tágítja az ereket, és csökkenti a vérnyomást (12).

Egy másik, 2017-es tanulmányban egy átfogó elemzés szerepel azokról a gyógyhatású készítményekről, amelyeknek "klinikailag bizonyítható" vérnyomáscsökkentő hatásuk van. Eszerint a fermentált fokhagyma kivonatban levő vegyületek, amelyek poliszulfidok néven ismertek - és különösen az S-allilciszteiek - javítják a nitrogén-monoxid szabályozást, ami viszont az izomsejtek ellazulásához, az erek tágulásához és a vérnyomás csökkenéséhez vezet.(11)

A tanulmány szerzői mindebből azt a következtetést vonják le, hogy "viszonylag nagy mennyiségű adat" igazolja, hogy a fermentált fokhagyma kivonat fogyasztása csökkenti a vérnyomást (11).

Egy másik, a Journal of Nutrition című folyóiratban publikált áttekintés az elmúlt 58 évben publikált számos meta-analízisre és randomizált, kontrollált humán vizsgálatra hivatkozik, és azt próbálja meghatározni, milyen mértékben képes a fokhagyma csökkenteni a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. (13)

A kutatók azt találták, hogy a fermentált fokhagyma kivonat átlagosan 4,1 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés vérnyomást.

Ám azoknál a vizsgálati alanyoknál, akiknek magas volt a vérnyomásuk, a fokhagyma kivonattal nagyobb mérvű csökkenés volt elérhető - átlagosan 8,7 Hgmm a szisztolés és 6,1 Hgmm a diasztolés vérnyomásban. (13)

Ami arra utal, hogy a fokhagyma kivonat azokon segít a legtöbbet, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A szerző megemlít egy előző meta-analízist is, amelyből viszont az derül ki, hogy azoknak, akiknek csak enyhén volt emelkedett a koleszterinszintjük, két hónap fokhagyma kivonat kúra 10 %-kal csökkentette az összkoleszterin és az LDL koleszterin szintjüket (13).

Mindezek alapján a szerző a következőket állítja:

"Mivel a fokhagyma kivonatokat a szervezet jól tolerálja, azok hasznos kiegészítői lehetnek a magas vérnyomás és az enyhén emelkedett koleszterinszint kezelésének, és az immunrendszert is erősítik. (13)

Endoteliális működés és az erek rugalmassága

A kutatók kettős vak, placebo-kontrollos randomizált klinikai vizsgálatok során megnézték, hogy a fermentált fokhagyma kivonat milyen hatással van az endoteliális (az ér legbelső fala) működésre és az erek rugalmasságára, mely tényezőknek fontos szerepük van az érelmeszesedés megelőzésében.(14)

Véletlenszerűen kiválasztottak hatvanöt tűzoltót - akik a munkájuk során közismert módon rendkívüli stressznek vannak kitéve -, és egy részüknek placebót adtak, a másik részüknek viszont fermentált fokhagyma kivonatot Q10 koenzimmel kombinálva.

A vizsgálati személyekkel negyedéveként találkoztak, és egy év elteltével azt tapasztalták, hogy a fermentált fokhagyma/CoQ10 csoporthoz tartozók érfalainak merevsége csökkent, az endoteliális működéssel kapcsolatos mutatóik pedig jelentősen javultak. (14)

A tanulmány szerzői ebből arra következtettek, hogy a fermentált fokhagyma kivonat fontos szerepet játszik az érelmeszesedés megelőzésében - még az olyan erősen veszélyeztetett személyeknél is, akik a munkájuk miatt folyamatos stressznek vannak kitéve. (14)

Vagyis az említett vizsgálatok mind megerősítették a feltételezést, hogy a fermentált fokhagyma kivonat segít a szívbetegségek elleni harcban.

Összefoglalás

A fokhagyma szívvédő hatása régóta ismert, de az ezzel kapcsolatos tudományos vizsgálatok csak az 1950-es években kezdődtek el.

Ma már bizonyított tény, hogy a fermentált fokhagyma kivonat véd egy sor olyan elváltozástól, amelyek a szívbetegségek szempontjából jelentős kockázati tényezőknek számítanak.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Varshney R, Budoff MJ. Garlic and Heart Disease. J Nutr. 2016;146(2):416s-21s.

2. Ried K, Travica N, Sali A. The effect of aged garlic extract on blood pressure and other cardiovascular risk factors in uncontrolled hypertensives: the AGE at Heart trial. Integr Blood Press Control. 2016;9:9-21.

3. Banerjee SK, Maulik SK. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutr J. 2002;1:4.

4. Colin-Gonzalez AL, Santana RA, Silva-Islas CA, et al. The antioxidant mechanisms underlying the aged garlic extract- and S-allylcysteine-induced protection. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:907162.

5. Available at: https://www.kyolic.ca/wp-content/uploads/2016/03/Kyolic-Aged-Garlic-Extract-Info.pdf.Accessed July 20, 2018.

6. Matsumoto S, Nakanishi R, Li D, et al. Aged Garlic Extract Reduces Low Attenuation Plaque in Coronary Arteries of Patients with Metabolic Syndrome in a Prospective Randomized Double-Blind Study. J Nutr.2016;146(2):427s-32s.

7. Morihara N, Hino A, Miki S, et al. Aged garlic extract suppresses inflammation in apolipoprotein E-knockout mice. Mol Nutr Food Res. 2017;61(10).

8. Zeb I, Ahmadi N, Flores F, et al. Randomized trial evaluating the effect of aged garlic extract with supplements versus placebo on adipose tissue surrogates for coronary atherosclerosis progression. Coron Artery Dis. 2018;29(4):325-8.

9. Xu C, Mathews AE, Rodrigues C, et al. Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN. 2018;24:148-55.

10. Takashima M, Kanamori Y, Kodera Y, et al. Aged garlic extract exerts endothelium-dependent vasorelaxant effect on rat aorta by increasing nitric oxide production. Phytomedicine. 2017;24:56-61.

11. Borghi C, Cicero AF. Nutraceuticals with a clinically detectable blood pressure-lowering effect: a review of available randomized clinical trials and their meta-analyses. Br J Clin Pharmacol. 2017;83(1):163-71.

12. Hermann M, Flammer A, Luscher TF. Nitric oxide in hypertension. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(12 Suppl 4):17-29.

13. Ried K. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016;146(2):389s-96s.

14. Larijani VN, Ahmadi N, Zeb I, et al. Beneficial effects of aged garlic extract and coenzyme Q10 on vascular elasticity and endothelial function: the FAITH randomized clinical trial. Nutrition. 2013;29(1):71-5.