Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Rose George:
A hüvely öntisztuló
- miért virágzik mégis a női higiéniaipar?

Fordította:Váradi Judit

Forrás: Rose George: The vagina is self-cleaning - so why does the 'feminine hygiene' industry exist? The Guardian 2018 szept. 4.

A hintőportól a jade tojásokon keresztül az irrigátorig, egy iparág épült gyakran nem veszélytelen termékek eladására, mely a nők piszkosságtól illetve büdösségtől való félelmére alapoz.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A következők közül mely tárgynak nincs semmi keresnivalója a női hüvely körül: pénisz, tampon vagy hintőpor? Egy Missouri bíróság szerint a hintőpor: júliusban a bíróság 22 nő ügyében mondta ki, hogy petefészekrákjuk a Johnson & Johnson babahintőporától alakult ki, mivel az azbesztet tartalmazott. A bíróság 4,14 milliárd dollár kártérítést ítélt meg a hölgyeknek. Nem ez az első alkalom, hogy egy bírósági ítélkezés a hintőport karcinogénnek mondja ki: tavaly a Kaliforniai bíróság is ezt tette, jóllehet a J&J fellebbezett az ítélet ellen és új tárgyalást tűztek ki. A J&J szóvivője szerint a cég biztos abban, hogy termékei nem tartalmaznak azbesztet, nem okozhatnak petefészekrákot és élni fog minden lehetséges jogorvoslattal

A púder főként ásványi anyagot - kovaföldet - tartalmaz. Mivel azonban a kovaföldet és az azbesztet gyakran egymás közelében bányásszák, a púder szennyezett lehet. A missouri ügy felpereseinek ügyvédjei bizonyítékokkal támasztották alá, hogy mikroszkopikus azbesztszálak voltak kimutathatók az asszonyok petefészekszöveteiben. "Ha a J&J folytatja e termék árusítását, akkor komoly figyelmeztető felirattal kell ellátniuk. A 22 asszonyból hatan már meghaltak!", jelentette ki Mark Lanier vezető ügyvéd az ítélethozatal után.


"Rossz szagod van" ez az egyik leghatásosabb szekálás: ettől a vádtól tartunk a legjobban és a legnehezebb kivédeni

A halálos babapúder úgy hangzik, mint valami olyasmi, amit Q a 007-esnek készítene, de az a gondolat, hogy a hintőpor és a rák összefügg, már évtizedek óta a levegőben van, noha a végkövetkeztetést még mindig erőteljesen vitatják. Egyes kutatások kissé megnövekedett kockázatról beszélnek, mások nem. A NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) 2016-ban végzett elemzése szerint a hintőpor valószínűleg bejuthatott a belső nemi szervekbe és ott fejthetett ki egy bizonyos hatást. Az Ovacome nevű, petefészekrák leküzdéséért dolgozó alapítvány nem látja bizonyítottnak az összefüggést: " Még mindig nem tudjuk, mi is okozza a petefészekrákot. Valószínűleg számos különböző örökölt és környezeti tényező kombinációja áll mögötte, nem pedig egyetlen okra - pl. a hintőporra - vezethető vissza."

Miközben folyamatosan állítások és bizonyítékok hangzanak el, felvetődik a kérdés: miért kell egyáltalán egy nőnek hintőport tennie a hüvelyébe vagy a nemi szervére? (A hüvely egy izmos összekötőcső a méhnyak és a hüvelybejárat között, a szeméremtest a külső nemiszerv.)

A hüvely bámulatos, nyálkahártyával bélelt szerv, ami a fertőzésektől óvja (erre minden, kifelé nyitott szervnek szüksége van). Összetett baktérium egyveleg - a hüvelyflóra - is hasonló védelemmel látja el a hüvelyt (csak a belekben van több baktérium, mint a hüvelyben). Ezek együtt gondoskodnak a hüvely egészségéről. A hüvely öntisztuló is, váladékokkal tartja tisztán magát (A nőgyógyászok öntisztító sütőhöz szokták hasonlítani). Minden nőnek van egy rá jellemző hüvely-nemiszerv öblítő nyálkaváladéka, ami megjelenésében, mennyiségében változhat a menstruációs ciklus alatt. Ez többnyire igen hatékonyan működik, kivéve fertőzések, nemi betegségek idején, amikor is a váladék színe, sűrűsége, szaga megváltozhat (a szag sportolás vagy szex hatására pézsmaillatúvá válhat). A női higiéniaipar azonban olyan méreteket ölt, hogy mi nők már nem is tudunk természetes, hathatós öntisztító mosószerünkről, egyre csak azt halljuk, hogy kellemetlen szagunk van.


Szeretnénk mindannyian frissnek, tisztának érezni magunkat, különösen a havi vérzés idején. A női higiéniaipar évtizedek óta keményen munkálkodik, hogy ezzel kapcsolatos félelmeinket fokozza. Hetven évvel ezelőtt kezdték el árusítani a Kotex termékeket, nélkülük a nők úgy érezték, kellemetlen szaguk van. Semmi nem változott azóta. Minden egészségügyi betét- vagy tamponreklám a "friss" szóval manipulál, amivel félelmünket célozza meg, hogy menstruációnk alatt általában büdösek vagyunk, vagy partnerünk kigúnyol vagy elutasít bennünket. A babahintőpor reklámszövege így hangzott: "Hintsd meg vele magad, s a szag távol marad!" Ez az a megjegyzés - a gyanús szag - amitől leginkább félünk, és amit a legnehezebb kivédeni.

Nagy eséllyel a hüvely és a szeméremtest normálisnak látszik és a szaga is normális. A női nemi szervek külső megjelenési különbségeiről írott tanulmányukban a londoni Elizabeth Garrett Anderson kórház kutatói megállapították, hogy "a nők nemi szervei széles körű változatosságot mutatnak, de ezek ritkán jelennek meg részletes ábrázolásban, jóllehet a női meztelenség gyakran tárgya a művészeteknek." A nemiszerv plasztikai műtétek árai messze meghaladják a nemi betegségek diagnosztikai tarifáit. Valami itt eltorzult, de inkább a nők gondolkodásában nem pedig a nemi szerveikben.

Az intim tisztasághoz nem kell egyéb, mint tiszta víz, szappan és óvatos - nem dörzsölő szárítás. A szeméremdombot nem kell szexi kristályokkal díszíteni (Amerikában terjedt el a vajazzle őrület), nincs szükség a méregtelenítést ígérő piócaterápiára, vagy a jáde tojásokra, amit a nők a hüvelyükbe helyeznek. Jen Gunter nőgyógyász szerint a jáde kő porózus, megkönnyíti a baktériumok bejutását, a tojás így fertőzéshordozó, a vaginális bakteriózis, sőt esetleg a halálos toxikus sokk szindróma kockázatát jelentheti. A hüvelyt védő nyálkahártya szintén porózus, ezért a hüvelybe könnyen szívódnak fel kórokozók. A hüvelyi gőzfürdő -amit Gwyneth Paltrow népszerűsít, aki állítólag maga is a gyógyfűszerekből készített gőzölgő főzet fölött ücsörög - nem segít megőrizni a hüvely egészségét. Még az egyszerű ecet- és vízoldat felfecskendezése is rossz ötlet. A 15 és 44 év közötti amerikai nők egyötöde alkalmazza ezt az irrigációnak nevezett zuhanyozást. A kereskedelmi forgalomban lévő intimzuhanyok fertőzésgátló szereket, bizonytalan vegyszereket - pl. parabéneket, ismeretlen eredetű illatanyagokat tartalmazhatnak. Mivel ezek kozmetikai termékek, az FDA (Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hatóság) csak azt követeli meg, hogy a gyártó ne használjon ártalmas alapanyagokat, nem kéri a termékek tesztelését a piacra való bevezetés előtt. Tulajdonképpen kevésbé szabályozzák e termékek forgalmazását, mint pl. a köhögés elleni cukorkákét. Angliában nem orvosi, hanem általános termékként szabályozzák eladásukat, a gyártón vagy az eladón múlik a biztonság kérdése.

Bármi, amit a hüvelybe helyeznek, kockázatot jelenthet annak kényes baktérium-egyensúlyára, különösen, ha egy nő azért vásárol meg egy terméket, mert azt hiszi, valami nincs rendben nála. A Pittsburgh Egyetem kutatói megállapították, hogy minél többet irrigálják a nők nemi szervüket, annál nagyobb a vaginális bakteriózis kockázata (viszketéssel és folyással járó enyhe fertőzés, ami még több intimzuhanyra sarkallja a nőket). Az irrigálás vaginális bakteriózishoz, koraszüléshez és méhnyakrákhoz is vezethet. Egy Puerto Ricóban és az Egyesült Államokban, 40.000 nőn végzett vizsgálat eredményeként megállapították, hogy az irrigáció megduplázza a petefészekrák kockázatát. A kutatók szerint kapcsolat van az irrigáció és a rák között, az angol NHS azonban óvatosabban fogalmaz: azok a nők hajlamosabbak az irrigáció használatára, akiknek gyengébb a hüvelyi egészsége. A kutatók nem kérdeztek rá olyan rizikófaktorokra, mint a petefészekrák előfordulása a családban, vagy, hogy a megkérdezett nő dohányzik-e.


"Az egy mítosz, hogy a hüvelynek illatos szappannal vagy más higiéniai termékkel történő speciális tisztításra lenne szüksége", állítja Vanessa Mackay, a Royal College szülészet - nőgyógyászat tanszékének szóvivője. "Helyes lenne az illatos szappanok, gélek, antiszeptikus termékek kerülése, mivel ezek megszüntethetik a hüvely egészséges baktériumegyensúlyát és pH-ját, irritációt okozhatnak. Egyszerű, illatmentes szappannal javasolt naponta a hüvelyt és a szeméremtestet tisztítani, nem belülről, csakis külsőleg. A havi vérzés idején, naponta többször is lehet."

Valószínűleg a fenti kijelentésekre nem volna szükség, ha a női nemi szervről úgy beszélhetnénk, mint a szexről általában. Ha ugyanolyan könnyedén megvitathatnánk félelmeinket háziorvosunkkal vagy partnerünkkel, mint ahogyan a fejfájásunkról beszélünk. "Ha a természet úgy akarta volna, hogy a hüvelynek rózsa- vagy levendulaillata legyen, akkor úgy teremtette volna meg", mondja Ronnie Lamont szóvivő az NHS weboldalán adott interjújában. Ha szókimondóbbak lennénk a nemi szerveinkkel kapcsolatban, a nők egészsége és önbizalma jelentősen javulna, még akkor is, ha kevésbé lennének illatosak!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre