Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Rose George:
A hüvely öntisztuló
- miért virágzik mégis a női higiéniaipar?

Fordította:Váradi Judit

Forrás: Rose George: The vagina is self-cleaning - so why does the 'feminine hygiene' industry exist? The Guardian 2018 szept. 4.

A hintőportól a jade tojásokon keresztül az irrigátorig, egy iparág épült gyakran nem veszélytelen termékek eladására, mely a nők piszkosságtól illetve büdösségtől való félelmére alapoz.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A következők közül mely tárgynak nincs semmi keresnivalója a női hüvely körül: pénisz, tampon vagy hintőpor? Egy Missouri bíróság szerint a hintőpor: júliusban a bíróság 22 nő ügyében mondta ki, hogy petefészekrákjuk a Johnson & Johnson babahintőporától alakult ki, mivel az azbesztet tartalmazott. A bíróság 4,14 milliárd dollár kártérítést ítélt meg a hölgyeknek. Nem ez az első alkalom, hogy egy bírósági ítélkezés a hintőport karcinogénnek mondja ki: tavaly a Kaliforniai bíróság is ezt tette, jóllehet a J&J fellebbezett az ítélet ellen és új tárgyalást tűztek ki. A J&J szóvivője szerint a cég biztos abban, hogy termékei nem tartalmaznak azbesztet, nem okozhatnak petefészekrákot és élni fog minden lehetséges jogorvoslattal

A púder főként ásványi anyagot - kovaföldet - tartalmaz. Mivel azonban a kovaföldet és az azbesztet gyakran egymás közelében bányásszák, a púder szennyezett lehet. A missouri ügy felpereseinek ügyvédjei bizonyítékokkal támasztották alá, hogy mikroszkopikus azbesztszálak voltak kimutathatók az asszonyok petefészekszöveteiben. "Ha a J&J folytatja e termék árusítását, akkor komoly figyelmeztető felirattal kell ellátniuk. A 22 asszonyból hatan már meghaltak!", jelentette ki Mark Lanier vezető ügyvéd az ítélethozatal után.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"Rossz szagod van" ez az egyik leghatásosabb szekálás: ettől a vádtól tartunk a legjobban és a legnehezebb kivédeni

A halálos babapúder úgy hangzik, mint valami olyasmi, amit Q a 007-esnek készítene, de az a gondolat, hogy a hintőpor és a rák összefügg, már évtizedek óta a levegőben van, noha a végkövetkeztetést még mindig erőteljesen vitatják. Egyes kutatások kissé megnövekedett kockázatról beszélnek, mások nem. A NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) 2016-ban végzett elemzése szerint a hintőpor valószínűleg bejuthatott a belső nemi szervekbe és ott fejthetett ki egy bizonyos hatást. Az Ovacome nevű, petefészekrák leküzdéséért dolgozó alapítvány nem látja bizonyítottnak az összefüggést: " Még mindig nem tudjuk, mi is okozza a petefészekrákot. Valószínűleg számos különböző örökölt és környezeti tényező kombinációja áll mögötte, nem pedig egyetlen okra - pl. a hintőporra - vezethető vissza."

Miközben folyamatosan állítások és bizonyítékok hangzanak el, felvetődik a kérdés: miért kell egyáltalán egy nőnek hintőport tennie a hüvelyébe vagy a nemi szervére? (A hüvely egy izmos összekötőcső a méhnyak és a hüvelybejárat között, a szeméremtest a külső nemiszerv.)

A hüvely bámulatos, nyálkahártyával bélelt szerv, ami a fertőzésektől óvja (erre minden, kifelé nyitott szervnek szüksége van). Összetett baktérium egyveleg - a hüvelyflóra - is hasonló védelemmel látja el a hüvelyt (csak a belekben van több baktérium, mint a hüvelyben). Ezek együtt gondoskodnak a hüvely egészségéről. A hüvely öntisztuló is, váladékokkal tartja tisztán magát (A nőgyógyászok öntisztító sütőhöz szokták hasonlítani). Minden nőnek van egy rá jellemző hüvely-nemiszerv öblítő nyálkaváladéka, ami megjelenésében, mennyiségében változhat a menstruációs ciklus alatt. Ez többnyire igen hatékonyan működik, kivéve fertőzések, nemi betegségek idején, amikor is a váladék színe, sűrűsége, szaga megváltozhat (a szag sportolás vagy szex hatására pézsmaillatúvá válhat). A női higiéniaipar azonban olyan méreteket ölt, hogy mi nők már nem is tudunk természetes, hathatós öntisztító mosószerünkről, egyre csak azt halljuk, hogy kellemetlen szagunk van.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Szeretnénk mindannyian frissnek, tisztának érezni magunkat, különösen a havi vérzés idején. A női higiéniaipar évtizedek óta keményen munkálkodik, hogy ezzel kapcsolatos félelmeinket fokozza. Hetven évvel ezelőtt kezdték el árusítani a Kotex termékeket, nélkülük a nők úgy érezték, kellemetlen szaguk van. Semmi nem változott azóta. Minden egészségügyi betét- vagy tamponreklám a "friss" szóval manipulál, amivel félelmünket célozza meg, hogy menstruációnk alatt általában büdösek vagyunk, vagy partnerünk kigúnyol vagy elutasít bennünket. A babahintőpor reklámszövege így hangzott: "Hintsd meg vele magad, s a szag távol marad!" Ez az a megjegyzés - a gyanús szag - amitől leginkább félünk, és amit a legnehezebb kivédeni.

Nagy eséllyel a hüvely és a szeméremtest normálisnak látszik és a szaga is normális. A női nemi szervek külső megjelenési különbségeiről írott tanulmányukban a londoni Elizabeth Garrett Anderson kórház kutatói megállapították, hogy "a nők nemi szervei széles körű változatosságot mutatnak, de ezek ritkán jelennek meg részletes ábrázolásban, jóllehet a női meztelenség gyakran tárgya a művészeteknek." A nemiszerv plasztikai műtétek árai messze meghaladják a nemi betegségek diagnosztikai tarifáit. Valami itt eltorzult, de inkább a nők gondolkodásában nem pedig a nemi szerveikben.

Az intim tisztasághoz nem kell egyéb, mint tiszta víz, szappan és óvatos - nem dörzsölő szárítás. A szeméremdombot nem kell szexi kristályokkal díszíteni (Amerikában terjedt el a vajazzle őrület), nincs szükség a méregtelenítést ígérő piócaterápiára, vagy a jáde tojásokra, amit a nők a hüvelyükbe helyeznek. Jen Gunter nőgyógyász szerint a jáde kő porózus, megkönnyíti a baktériumok bejutását, a tojás így fertőzéshordozó, a vaginális bakteriózis, sőt esetleg a halálos toxikus sokk szindróma kockázatát jelentheti. A hüvelyt védő nyálkahártya szintén porózus, ezért a hüvelybe könnyen szívódnak fel kórokozók. A hüvelyi gőzfürdő -amit Gwyneth Paltrow népszerűsít, aki állítólag maga is a gyógyfűszerekből készített gőzölgő főzet fölött ücsörög - nem segít megőrizni a hüvely egészségét. Még az egyszerű ecet- és vízoldat felfecskendezése is rossz ötlet. A 15 és 44 év közötti amerikai nők egyötöde alkalmazza ezt az irrigációnak nevezett zuhanyozást. A kereskedelmi forgalomban lévő intimzuhanyok fertőzésgátló szereket, bizonytalan vegyszereket - pl. parabéneket, ismeretlen eredetű illatanyagokat tartalmazhatnak. Mivel ezek kozmetikai termékek, az FDA (Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hatóság) csak azt követeli meg, hogy a gyártó ne használjon ártalmas alapanyagokat, nem kéri a termékek tesztelését a piacra való bevezetés előtt. Tulajdonképpen kevésbé szabályozzák e termékek forgalmazását, mint pl. a köhögés elleni cukorkákét. Angliában nem orvosi, hanem általános termékként szabályozzák eladásukat, a gyártón vagy az eladón múlik a biztonság kérdése.

Bármi, amit a hüvelybe helyeznek, kockázatot jelenthet annak kényes baktérium-egyensúlyára, különösen, ha egy nő azért vásárol meg egy terméket, mert azt hiszi, valami nincs rendben nála. A Pittsburgh Egyetem kutatói megállapították, hogy minél többet irrigálják a nők nemi szervüket, annál nagyobb a vaginális bakteriózis kockázata (viszketéssel és folyással járó enyhe fertőzés, ami még több intimzuhanyra sarkallja a nőket). Az irrigálás vaginális bakteriózishoz, koraszüléshez és méhnyakrákhoz is vezethet. Egy Puerto Ricóban és az Egyesült Államokban, 40.000 nőn végzett vizsgálat eredményeként megállapították, hogy az irrigáció megduplázza a petefészekrák kockázatát. A kutatók szerint kapcsolat van az irrigáció és a rák között, az angol NHS azonban óvatosabban fogalmaz: azok a nők hajlamosabbak az irrigáció használatára, akiknek gyengébb a hüvelyi egészsége. A kutatók nem kérdeztek rá olyan rizikófaktorokra, mint a petefészekrák előfordulása a családban, vagy, hogy a megkérdezett nő dohányzik-e.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"Az egy mítosz, hogy a hüvelynek illatos szappannal vagy más higiéniai termékkel történő speciális tisztításra lenne szüksége", állítja Vanessa Mackay, a Royal College szülészet - nőgyógyászat tanszékének szóvivője. "Helyes lenne az illatos szappanok, gélek, antiszeptikus termékek kerülése, mivel ezek megszüntethetik a hüvely egészséges baktériumegyensúlyát és pH-ját, irritációt okozhatnak. Egyszerű, illatmentes szappannal javasolt naponta a hüvelyt és a szeméremtestet tisztítani, nem belülről, csakis külsőleg. A havi vérzés idején, naponta többször is lehet."

Valószínűleg a fenti kijelentésekre nem volna szükség, ha a női nemi szervről úgy beszélhetnénk, mint a szexről általában. Ha ugyanolyan könnyedén megvitathatnánk félelmeinket háziorvosunkkal vagy partnerünkkel, mint ahogyan a fejfájásunkról beszélünk. "Ha a természet úgy akarta volna, hogy a hüvelynek rózsa- vagy levendulaillata legyen, akkor úgy teremtette volna meg", mondja Ronnie Lamont szóvivő az NHS weboldalán adott interjújában. Ha szókimondóbbak lennénk a nemi szerveinkkel kapcsolatban, a nők egészsége és önbizalma jelentősen javulna, még akkor is, ha kevésbé lennének illatosak!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre