Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Sayer Ji:
A kalciumszedés agyszövetpusztulást okoz

Fordította:Szendi Gábor

Forrás:Sayer Ji: Taking Calcium Supplements Causes Brain Lesions

A kalciumpótlásról már elég sok rosszat megtudtunk (lásd. kalciumcikkek), de ezt még lehet fokozni. A kalciumszedés növeli az időskori elbutulás és depresszió kockázatát is

 

A Google adatkezelési elvei

 

A legtöbb étrendkiegészítő kalcium készítmény egyszerűen ártalmas. Az elképzelés, hogy szedjünk kalciumot azért, hogy "erősek maradjanak a csontjaink" egyszerűen nem igaz. Először is azért, mert arra vagyunk tervezve, hogy a kalciumot az élelemmel vigyük be. Másodszor, mert a csontunk egy élő szövet, amely C-vitamint, aminosavakat, magnéziumot, szilíciumot, D- és K-vitamint, stb. igényel, nem beszélve a rendszeres testgyakorlásról. Kalciumot szedni az említett faktorok nélkül értelmetlen; ugyancsak értelmetlen az oszteoporozist és az oszteopéniát (félrevezető fogalom) kalciumhiányos állapotnak tekinteni.

Ugyancsak értelmetlen mészkövet, csontot, kagylóhéjat enni, mert a kalcium lerakódik a lágyszövetekben és szívrohamot vagy sztrókot okoz.

Az öregedés patologizálása és a csontok sűrűségére való koncentrálás helyett a hangsúlyt a csontok minőségére, a mozgékonyságra és a testtudatosságra kéne helyezni az élet késői szakaszában, mert ez fog segíteni az idős embernek abban, hogy elkerülje az eséseket, amelyek törésekhez vezetnek. Más szavakkal, egy egyensúlyi vagy látási probléma legalább olyan fontos tényező, mint a csontok sűrűsége.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A gyenge minőségű, szervetlen kalcium tablettával nem csupán az a gond, hogy kardiovaszkuláris betegséget okozhat. Az alacsony magnézium-, K-2-vitamin fogyasztás és a fluor jelenléte az ivóvízben és az ételekben a tobozmirigy, valamint más agystruktúrák elmeszesedését okozhatja, ami egy újabb hipotézis szerint hozzájárul az Alzheimer betegség kialakulásához.

A témában a British Journal of Nutrition-ban (a Táplálkozástudomány Angol Lapja) egy igazán provokatív vizsgálat jelent meg, amellyel a média nem sokat foglalkozott. A tanulmány címe "Megnövekedett tömegű agyi károsodás a kalciumpótlást szedő idős felnőttekben" volt (Payne és mtsi., 2014), s a vizsgálat azt a lehetőséget vizsgálta meg - miután a kalciumpótlás sok vizsgálat szerint kardiovaszkuláris megbetegedést okoz-, hogy vajon van-e kapcsolat a kalciumpótlás és az agykárosodás között is. Ezek az agykárosodások az MRI felvételen fehér foltokként jelennek meg, amit az iszkémia (az erek beszűküléséből, elzáródásából fakadó vérellátás hiánya) és az azt követő neurológiai szövetpusztulás okoz.

Az MRI felvételen a pirossal színezett területeken tapasztalható agyszövet pusztulás.

A vizsgálat beszámolójában ez áll: "Az agyszövetkárosodásokat hiperintenzív területként látunk az MRI felvételeken. Ezek a szöveti károsodások mindennaposak az idősebb emberekben és számos egészségügyi probléma kockázatát megnövelik, beleértve a depressziót, a szellemi hanyatlást, a demenciát, a sztrókot, az önellátás képtelenségét, a csípőtörést és a halált. A boncolásos vizsgálatok igazolták, hogy ezek a szövetpusztulások elsősorban -különösen a 0.3 mm-nél nagyobbak- a vérellátás zavarából alakulnak ki és depressziós személyekben gyakori.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ez a megfigyeléses vizsgálat 227 60 évnél idősebb embert vizsgált meg, felmérve a táplálkozásukat és a kalciumpótlás szedését. Azokat tekintették kalciumszedőnek, akik bármilyen mennyiségben, de kalciumpótlással éltek. Agyukat MRI-vel vizsgálták.

A legfontosabb eredmények a következők voltak:

  • A kalciumot pótlásként szedőknél komolyabb szövetpusztulás volt kimutatható, mint a kalciumot nem szedőknél
  • A kalciumpótlás hatása a magas vérnyomás hatásával volt összemérhető, amit az ilyen léziók bizonyított kockázati tényezőjének tekintünk
  • A vizsgálat szerint a szedett kalcium mennyisége nem volt arányos a szövetpusztulás mértékével, még alacsony dózisú kalciumpótlás is nagyobb károsodást idézett elő az idősebb emberekben
  • Miután az elemzés során figyelembe vettük a táplálékkal elfogyasztott kalciumot, az életkort, a nemet, az iskolázottságot, a napi kalóriafelvételt, a depressziót és a magas vérnyomást, a kalciumpótlás hatása az agyszövetpusztulásra azután is erős maradt

A vizsgálat eredménye így összegezhető:
"Olyan 60 évnél idősebb 227 idős embert vizsgáltunk, akik valamilyen mértékben kalciumpótlással éltek. A vizsgálat igazolta, hogy a kalciumpótlás szedőknél az agyi károsodás nagyobb mértékű volt, mint a pótlást nem szedőknél még azután is, hogy figyelembe vettük a táplálkozással bevitt kalciumot (azaz az ételekkel bevitt kalciumnak nincs, vagy kisebb a negatív hatása - Sz.G. megj.) A kalciumpótlás szövetpusztulást okozó hatása hasonló a magas vérnyomás okozta károsodás mértékével. Jelen vizsgálat demonstrálta, hogy a kalciumtartalmú étrendkiegészítők még kis mennyiségben is - a nem szedőkhöz képest - nagyobb szövetpusztulást eredményeznek.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Milyen mechanizmuson keresztül jön létre ez a hatás?

A kutatók megvitatták a már bizonyított kapcsolatot a kalciumpótlás és az iszkémiás sztrók kockázata közt. Nevezetesen, a kalciumpótlás hozzájárulhat a kalcium erekben való lerakódásához, elsősorban a zsírlerakódásokban, az atherómákban, amelyek aztán beszűkítik az ereket. Ez a folyamat a véráram teljes blokkolásáig vezethet, ami oxigénhiányt (iszkémiát), s végső soron az érintett agyszövet pusztulását eredményezi. Egy másik mechanizmus is létezik, eszerint a túl sok kalciumnak közvetlen mérgező hatása lehet az idegsejtekre, mert a túl sok kalcium, behatolva az idegsejtekbe a sejt halálát okozza. Ez a lehetőség különösen nagy, a vér-agy gát áteresztő. (A vér-agy gát a test és az agy közötti "védőpajzs", amely számos káros anyagot, kórokozót távol tart az agytól.)

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a kalcium káros hatását megsokszorozza a fennálló magas vérnyomás is.

"Ha ezt az eredményt megerősítik követéses vizsgálatok is, akkor ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek, hiszen egyszerűbb a kalciumpótlást beszüntetni, mint a magas vérnyomást kezelni.

Más szavakkal, a magas vérnyomást gyakran a mérgező vérnyomáscsökkentő gyógyszerek okozzák, ami ténylegesen növeli a szívhalálozást. Miért nem távolítjuk el az egyik könnyen befolyásolható okot a kalciumpótlást, amellyel a probléma egyik gyökerére sújtunk le. (A magas vérnyomást részben az érfal elmeszesedése és merevvé válása okozza. Ez ellen a nagy dózisban szedett K2-vitamin hatásos, amely a már lerakódott kalciumot is eltávolítja apránként. -Sz.G. megj.)

A kutatók vizsgálatukból arra következtettek, hogy:

"A kalciumot tartalmazó étrendkiegészítők szedése kapcsolatban áll idős embereknél az agyi szövetpusztulással. Érdekes mód, a szedett mennyiség és a szedés ideje nem mutatott dózisfüggő kapcsolatot az agykárosodás mértékével, ami arra utal, hogy az agykárosodás a szedett mennyiségtől és a szedés idejétől független.

Nem ez az első vizsgálat, amely ezt a kapcsolatot kimutatta. A Medical Hypothesis (Orvostudományi Hipotézisek) nevű szaklapban már 2009-ben megjelent egy elemzés, amely az agyi meszesedést (közelebbről a tobozmirigyét) összekapcsolta az Alzheimer betegség kockázatával (Grases és mtsi., 2010).

Nos, akkor mit tegyünk a kalciumpótlás helyett?

Először is vegye fontolóra, miért is gondolja, hogy kalciumpótlásra van szüksége? Netán azért, mert a tejipar évtizedek óta sulykolja a fejünkbe, hogy szükségünk van kalciumra (természetesen tejből)? Vagy netán azért, mert orvosa -meglehetősen felszínesen kezeli a csontritkulást kérdését, és elfelejti elmagyarázni Önnek, hogy a most mért csontsűrűségét - legyen Ön 60 vagy 100 éves - a 25 éves nők csontsűrűségéhez képest találja alacsonynak. Ez egy abszurd és veszélyes gyakorlat. Egészséges nők millióival hitetik el, hogy az öregedés egy betegség, és így a túldiagnosztizálás és túlkezelés miatt csak romlik az egészségük.

Ha a kalciumról van szó, koncentráljon az élelmi forrásokra. A kelkáposzta több kalciumot (és magnéziumot valamint szilíciumot) tartalmaz, mint a tej.

Megjegyzés: A fenti vizsgálathoz kiegészítésként érdemes idézni azt a vizsgálatot (Kern és mtsi., 2016), amelyben a kalciumot szedő idős nőknél a demencia kockázata 2.1-szeres, a sztrókkal kapcsolatban kialakult demenciáé 4.4-szeres volt a kalciumpótlást nem szedőkhöz képest. Az agy fehérállományának pusztulása 3-szor gyakoribb volt a kalciumot szedők közt. A kalciumpótlás további káros hatásairól (megnövekedett szívhalálozás, prosztatarák) itt olvashat: kalciumpótlásról szóló cikke a Tények-tévhitek-en (https://tenyek-tevhitek.hu/tartalom.htm#kal)

Fontos tudni, hogy a csontsűrűség és a csont erősség nem azonos fogalmak. A csontok szerkezete a csontsűrűség csökkenésével átalakul. A legtöbb törés idős korban nem csontritkulásból, hanem a rosszabb koordinációból fakadó esésekből származik. A természeti embereknek a csontozata a legerősebb, s ezt a nyugati orvoslás szemében nevetséges mennyiségű kalciummal - napi 150-300 mg - felvételével érik el. A titok nyitja nem a kalcium fogyasztásával, hanem a kalcium hasznosulásában rejlik. A nyugati ember 100-1500 mg kalciumot is fogyaszt (ennyi az ajánlás), viszont a bevitt kalcium jó része D-vitamin hiányában fel sem szívódik, ill. a felszívódott kalcium K2- vitamin hiányában nem a csontokba épül be, hanem az erekbe és lágyszövetekbe rakódik le. Az is jól ismert, hogy a csontok a terheléstől erősödnek meg, ill. a terhelés hiányában gyengülnek. Az űrben eltöltött pár hónap alatt az űrhajósok a gravitáció hiányában, azaz a terhelés csökkenése miatt, komoly csontritkulással érkeznek vissza Földre.

A megoldás tehát: D-vitamin, K2-vitamin és mozgás.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Jürgen Kern, Silke Kern, Kaj Blennow, Henrik Zetterberg, Margda Waern, Xinxin Guo, Anne Börjesson-Hanson, Ingmar Skoog, Svante Östling: Calcium supplementation and risk of dementia in women with cerebrovascular disease. Neurology. 2016 Oct 18; 87(16): 1674-1680.

Grases F, Costa-Bauza A, Prieto RM. A potential role for crystallization inhibitors in treatment of Alzheimer's disease. Med Hypotheses. 2010 Jan;74(1):118-9.

Payne ME, McQuoid DR, Steffens DC, Anderson JJ. Elevated brain lesion volumes in older adults who use calcium supplements: a cross-sectional clinical observational study. Br J Nutr. 2014 Jul 28;112(2):220-7.