Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A sztatinok

Hihetünk-e még orvosainknak, ha azzal szembesülünk, hogy tömegével írnak fel olyan gyógyszereket, amelyek az egészségeseket megbetegítik, a betegeket még betegebbé teszik?

 

A Google adatkezelési elvei

 

A gyógyszeripar cinikus profithajhászása súlyos torzulásokat idézett elő az orvostudományban. Az orvostudomány mai állapotát egyszerre jellemzik óriási vívmányok és durva, tudatos félrevezetések. A kialakult új helyzetre azonban nem jó válasz sem a totális elutasítás, sem az alázatos vakhit. Higgadtan tudomásul kell vennünk a tényeket, és törekednünk kell a veszélyek megismerésére és elkerülésére. Ez bizony nem egyszer ádáz vitákhoz vezet saját orvosainkkal is, akik vitatható vagy éppen kifejezetten ártalmas kezeléseket akarnak merő jóindulatból ránk erőltetni. Ilyenkor fontos szem előtt tartanunk, hogy az orvos is egyfajta "kiskatona", aki jóhiszeműen "parancsot", azaz a protokollt hajtja végre, s ugyanúgy áldozata az orvostudományi tévedéseknek, mint a "civilek".

A rendelőkben ránk leselkedő mindennapos veszélyek egyikét úgy hívják, hogy "magas koleszterinszint". Nemzedékek nőttek fel abban a tévhitben, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket a vérben keringő, és az érfalakra lerakódó "rossz" koleszterin, azaz az LDL okozza. Ezt nevezzük koleszterin teóriának. Az LDL alacsony sűrűségű zsírszállító fehérjét jelent; ez az, amibe csomagolva a zsírok és a koleszterin eljut a szervezet sejtjeibe, míg a HDL, azaz a "jó" koleszterin a májba szállítja a zsírokat és a koleszterint, ahol azok "semlegesítődnek".

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A teória az évtizedek során több átalakuláson ment keresztül. Kezdetben a vér magas koleszterinszintjéről állították, hogy veszélyes, és tiltólistára kerültek az állati zsírok és koleszterintartalmú ételek. Ez önmagában is nevetséges állítás volt, hiszen az ember több millió éves evolúciója során alkalmazkodott ezekhez a tápanyagokhoz. Később azt állították, hogy csak a magas LDL szint veszélyes, mert ez rakódik le az erek falában, s szűkíti be az ereket. A vizsgálatok azonban azt igazolták, hogy minél magasabb valakiben az LDL szint, annál tovább él (1,2), azaz az LDL szint csökkentése szó szerint megrövidíti az emberek életét. Márpedig a koleszterinszint csökkentőket, melyek közül a legelterjedtebbek a különféle sztatinok, pontosan az LDL-szint csökkentésére fejlesztették ki. Némely buzgó orvos már az aktuálisan megállapított határértéktől való csekély eltérés esetén is sztatinreceptet próbál páciensére rátukmálni. Legtöbb orvosnak fogalma sincs arról, hogy egy hamvában holt teória nevében próbálja kezelni, pontosabban félrekezelni páciensét. Időközben a teória újabb korrekcióra szorult: kiderült, hogy a nagy LDL cseppek ártalmatlanok, az egyetlen igazi veszélyt a nagyon kicsi, sűrű LDL cseppek okozzák, mert ezek képesek átjutni és lerakódni az érfal sejtjei közt (3). A sztatinok viszont pont ennek a veszélyes, apró LDL részecskéknek a számát nem vagy alig befolyásolják (4), s ez jól megmagyarázza azt a tényt, hogy a sztatinok független elemzések szerint sem egészséges (2), sem már kialakult szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél nem előznek meg egyetlen infarktust vagy sztrókot sem (5), s nem csökkentik az érelmeszesedés ütemét sem (6), s így nem mentenek meg egyetlen életet sem (2). A sors iróniája, hogy koleszterin teória az állati zsírokat és a koleszterint okolja a szív- és érrendszeri betegségekért, de ma már tudjuk, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedéseket a nagy glikémiás indexű (GI) szénhidrátok fogyasztása okozza (7), s a veszélyes kisméretű, sűrű LDL részecskék is a magas GI-jű szénhidrátok fogyasztásából származnak (8).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A világon tehát több tízmillió ember szedi a sztatinokat, abban a reményben, hogy ezzel védi egészségét és életét. A koleszterinszint csökkentés azonban nem csak az életet rövidíti meg, de izomkárosodást, izomfájdalmakat és gyengeséget okoz (9), fokozza a fertőzéses betegségek (10) és a rák (11), valamint a cukorbetegség (12) kockázatát. Gátolja a Q10 termelődését, ami lerontja a szívizom működését (13). Blokkolja a K2-vitamin hatását (12), ezért fokozza az érelmeszesedést (6). Az agy szárazanyagtartalmának 25%-a koleszterin, ennek csökkenése memóriazavarokat (14), depressziót (15), sőt fokozott agresszivitást és öngyilkossági hajlamot eredményez (16).

Mi tartja mégis életben a cáfolatok ellenére a koleszterin teóriát és miért nő egyre csak a sztatinok forgalma? Sok milliárd dolláros piacról van szó, és túl sok orvosszervezet és kutató vált anyagilag érdekeltté ennek működtetésében. A 2006 előtti sztatinvizsgálatok csodás eredményekről számoltak be, ám amikortól kötelezővé tették a klinikai vizsgálatok állami regisztrációját, onnantól egy vizsgálat sem tudta a sztatinok hasznosságát bizonyítani. Michel de Lorgeril világhírű francia kardiológus szerint a sztatinok hatásosságába vetett hit szisztematikus hamisítás eredménye (5).

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

 • 1,Ravnskov U, Diamond DM, Hama R, Hamazaki T, Hammarskjöld B, Hynes N, Kendrick M, Langsjoen PH, Malhotra A, Mascitelli L, McCully KS, Ogushi Y, Okuyama H, Rosch PJ, Schersten T, Sultan S, Sundberg R. Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review. BMJ Open. 2016 Jun 12;6(6):e010401.
 • 2,Hamazaki T, Okuyama H, Ogushi Y, Hama R. Towards a Paradigm Shift in Cholesterol Treatment. A Re-examination of the Cholesterol Issue in Japan. Ann Nutr Metab. 2015;66 Suppl 4:1-116.
 • 3,St-Pierre AC, Cantin B, Dagenais GR, Mauriege P, Bemard PM, Despres JP & Lamarche B: Low-Density lipoprotein subfractions and the long-term risk of ischemic heart disease in men: 13-year follow-up data from the Québec Cardiovascular Study. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2005, 25,553-559
 • 4,Choi CU, Seo HS, Lee EM, Shin SY, Choi UJ, Na JO, Lim HE, Kim JW, Kim EJ, Rha SW, Park CG, Oh DJ. Statins do not decrease small, dense low-density lipoprotein. Tex Heart Inst J. 2010;37(4):421-8.
 • 5,de Lorgeril M, Rabaeus M. Beyond confusion and controversy. Can we evaluate the real efficacy and safety of cholesterol-lowering with statins? J Controversies Biomed Res 2015;1:67-92.
 • 6,Nakazato R, Gransar H, Berman DS, Cheng VY, Lin FY, Achenbach S, Al-Mallah M, Budoff MJ, Cademartiri F, Callister TQ, Chang HJ, Cury RC, Chinnaiyan K, Chow BJ, Delago A, Hadamitzky M, Hausleiter J, Kaufmann P, Maffei E, Raff G, Shaw LJ, Villines TC, Dunning A, Feuchtner G, Kim YJ, Leipsic J, Min JK. Statins use and coronary artery plaque composition: results from the International Multicenter CONFIRM Registry. Atherosclerosis. 2012 Nov;225(1):148-53.
 • 7,Szendi Gábor: A myokardiális infarktus koleszterin és szénhidrát elmélete Megjelent:Komplementer Medicina 2010. 16(1): 18-24. http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/myokardialis-infarktus-koleszterin-es-szenhidrat-elmelete.php
 • 8,Siri PW, Krauss RM. Influence of dietary carbohydrate and fat on LDL and HDL particle distributions. Curr Atheroscler Rep. 2005 Nov;7(6):455-9.
 • 9,Deichmann R, Lavie C, Andrews S. Coenzyme q10 and statin-induced mitochondrial dysfunction. Ochsner J. 2010 Spring;10(1):16-21.
 • 10,Magulick JP, Frei CR, Ali SK, Mortensen EM, Pugh MJ, Oramasionwu CU, Daniels KR, Mansi IA. The effect of statin therapy on the incidence of infections: a retrospective cohort analysis. Am J Med Sci. 2014 Mar;347(3):211-6.
 • 11,Ravnskov U, Rosch PJ, McCully KS.: Statins do not protect against cancer: quite the opposite. J Clin Oncol. 2015 Mar 1;33(7):810-1.
 • 12,Okuyama H, Langsjoen PH, Hamazaki T, Ogushi Y, Hama R, Kobayashi T, Uchino H. Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms. Expert Rev Clin Pharmacol. 2015 Mar;8(2):189-99.
 • 13,Langsjoen P.H, Langsjoen, A.M. The clinical use of HMG CoA-reductase inhibitors and the associated depletion of coenzyme Q10. A review of animal and human publications. BioFactors 2003;18:101-111.
 • 14,Strom BL, Schinnar R, Karlawish J, Hennessy S, Teal V, Bilker WB. Statin Therapy and Risk of Acute Memory Impairment. JAMA Intern Med. 2015 Aug;175(8):1399-405.
 • 15,You H, Lu W, Zhao S, Hu Z, Zhang J. The relationship between statins and depression: a review of the literature. Expert Opin Pharmacother. 2013 Aug;14(11):1467-76.
 • 16,Golomb BA. Cholesterol and violence: is there a connection? Ann Intern Med. 1998 Mar 15;128(6):478-87.