Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Aleccia, J:
A túl sok fülzsír veszélyei

Fordította:Váradi Judit

Forrás: JoNel Aleccia: The Dangers of Excessive Earwax. Scientific American 2018 aug. 29.

Az öregedéssel együtt járó kellemetlenségek egyik legalattomosabb velejárója a túlzott fülzsírtermelődés. Ne nevessen!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ez a sűrű, zsíros képződmény gyakrabban fordul elő az idős emberek fülében. Ha nem vesszük észre, komoly problémákat okozhat, mint az amerikai idősek otthonaiban élő 2,2 millió ember esetében is.

" A túlzott mértékű fülzsír halláskárosodást vagy fülcsengést okozhat. Sokan szédülést tapasztalnak, ami fokozza az elesés kockázatát."állítja Jackie Clark, az Amerikai Audológiai Akadémia elnöke. "Úgy látjuk, összefüggés áll fenn a halláskárosodás és a kognitív hanyatlás között".

A fülzsírt - ami valójában nem is zsír, hanem egy cerumennek nevezett, a port és törmelékeket megkötő anyag - a szervezetünk termeli, hogy tisztán tartsa és védje a fület. A legtöbb embernél ez az öntisztuló folyamat jól működik. Egyes esetekben azonban - a kisgyermekek 10, a felnőttek 20 és az időskorúak több mint 30 százalékánál - olyan mennyiségű fülzsír termelődik, ami már teljes mértékben blokkolja a fülcsatornát.

Az idősotthonokban élő emberek akár kétharmada is szenvedhet ettől az elzáródástól. 2016-ban


az amerikai egészségbiztosítási rendszerben 1,7 millió esetben végeztek fülzsír-eltávolítást, több mint 51 millió dollár értékben. "Az idős betegek esetében ez meglehetősen gyakori", mondja dr. Seth Schwartz , fül-orr-gégész, "azonban összefüggést mutat a halláskárosodással, amivel az idős emberek küzdenek."

A helyzet annyira súlyos, hogy Janie York Omahában egy új vállalkozást indított a hallókészülékek tisztítására és az idősotthonokban élő emberek fülének ellenőrzésére. "Mint egy járvány ", mondja York, akinek ügyfelei a tíz helyi otthonból kerülnek ki. Öt páciensemből háromnak van valamilyen mértékű elzáródása, legtöbbjüknek teljes mértékű.

Julie Brown, a Gretnai SilverRidge idősek otthonának igazgatóhelyettese azt állítja, hogy a demenciás betegek esetében különösen nagy problémát okoz az elzáródást okozó fülzsír, ugyanis fokozza a halláskárosodást, megakadályozza a kommunikációt, súlyosbítja az agresszív és egyéb nehéz viselkedésformákat. "Amint kitisztítjuk a fület, megváltozik a viselkedésük", mondja Brown.

A Fül-Orr-Gégész Szövetség szerint évente 12 millió páciens folyamodik ellátásért a túlzott mértékű fülzsír miatt, ebből kb. 8 millióan fülzsír eltávolítás céljából. Ebbe nem is számoltuk az önállóan elvégzett kezeléseket, amelyet a szakemberek nem helyeselnek. "Az emberek mindenféle tárgyakat dugnak a fülükbe: fültisztító pálcikát, hullámcsatot, ceruzát, vagy az ujjukat", mondja dr Schwartz, "holott nem kellene hozzányúlni a fülzsírhoz, legjobb, ha ott hagyják, ahol van". Ez a tanács azonban visszafelé is elsülhet, ha a család, vagy a gondozók nem ellenőrzik az idős emberek fülét. A hallókészüléket használóknak és a demenciás betegeknek rendszeresen - 3-6 havonta - ellenőriztetniük kell fülüket, a felgyűlt, túl sok fülzsírt eltávolíttatni.

Otoszkópra, a fülbe mélyen belátni képes orvosi műszerre, fültükörre van szükség annak megállapítására, hogy a cerumen eldugaszolja-e a fülcsatornát. A fülzsír általában biztonságosan eltávolítható, ha először vízzel, sóoldattal, vagy fülcsöppekkel felpuhítják, majd óvatosan egy fecskendővel kimossák, vagy kaparókanállal kiemelik.


A hatás azonnal érzékelhető lesz. 2014-ben japán kutatók egy idős emberekkel végzett vizsgálatban a hallás és a kognitív teljesítmény jelentős javulását érték el, amikor a felgyűlt fülzsírt eltávolították.

Sajnos az idős emberek nem tudnak erről a problémáról."15 ember látok el itt" mondja dr. York, "de mi van a másik százzal? Senki nem törődik vele".

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre