Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Dobberstein:
A vércukorszint hatással van a szívritmusra

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Dr. Linda J. Dobberstein:Blood Sugar Affects Heart Rhythm

Az emberek kb. 5%-a folyamatosan, az idősebbeknek 10%-a szenved különféle aritmiáktól, akár tud róla, akár nem. Az aritmia nem csak szubjektív panaszokat, hanem szívmegállást, vagy a képződő vérrög miatt sztrókot, trombózist, infarktust is okozhat.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A CDC (Amerikai Betegségmeglőző Központ) becslései szerint 2,7-6,1 millió ember szenved pitvari fibrillációban (angol rövidítés AFib), ezek többsége 65 éven felüli. A betegség minden tízedik idős embert érint. Az AFib egyik fő kockázati tényezője a cukorbetegség. Amerikában 100 millió ember szenved cukorbetegségben, illetve fog cukorbetegségben szenvedni (pre-diabétesz állapot). A Egyesült Államok lakosainak száma pillanatnyilag 328 millió. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik ember kimutatható vércukorproblémával küzd. És sok más országban is ugyanez a helyzet.

Mivel egyre több a cukorbeteg, az emberek átlagéletkora pedig folyamatosan nő, egyre több embernek van rá esélye, hogy a megnövekedett vércukorszintje miatt előbb-utóbb kialakul nála a pitvari fibrilláció. Nagyon fontos mindenkiben tudatosítani, hogy a magas vércukorszint árt a szívnek. És még ennél is fontosabb, hogy ne várjuk meg, hogy a betegség kialakuljon. Minél többet teszünk azért, hogy a vércukorszintünk, a testsúlyunk és az emésztésünk rendben legyen, annál nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a szívbetegségeket.

Pitvari fibrilláció

A pitvari fibrilláció a szív olyan rendellenessége, amely a szívverés ritmusával kapcsolatos. Az AFib nem mindig okoz tüneteket, sokszor véletlenül derül ki valamilyen más célból végzett vizsgálat során. A pitvari fibrilláció tünetei lehetnek a gyors, erős vagy rendszertelen szívverés, illetve az az érzés, hogy a szívünk "lötyög" a mellkasunkban. A fáradékonyság, a gyengeség, az enyhe szédülés, a zavartság, a kapkodó légzés, a mellkasi fájdalom és a teljesítmény csökkenése sportolás közben a Mayo Klinika szerint ugyancsak tünetei lehetnek a betegségnek. A problémák lehetnek időszakosak, tarthatnak néhány órát, de állandósulhatnak is.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az AFib további kockázati tényezői az emelkedett vércukorszint, illetve a diabétesz mellett az előrehaladott életkor, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás, a krónikus vesebetegség és az isémiás (rossz vérellátás) szívbetegség. A kezelése pedig többnyire gyógyszerekkel, elektrosokkal/kardioverzióval illetve műtéttel történik. Ilyenkor rövid ideig alkalmazottenyhe elektromos árammal visszaállítják a szív normál ritmusát.

A magas vércukorszint tünetei

A diabétesz sokszor semmilyen tünetet nem okoz, csak amikor már előrehaladott stádiumban van a betegség. A tünetek közt van a fokozott éhség- és szomjúságérzés, a gyakori vizelés, a fáradékonyság, a homályos látás, a gyakori fertőzések, a bőr sötét elszíneződése a hónaljban és a nyaktájon, valamint a lassú sebgyógyulás.

A cukorbetegség és a pitvari fibrilláció kapcsolata

A vércukorszint hatással van a szívritmusra és a szívidegekre. Sok 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernél alakul ki pitvari fibrilláció. De nem mindenki cukorbeteg, aki pitvari fibrillációban szenved, és a 2-es típusú cukorbetegség nem minden fajtájánál alakul ki az AFib, mégis elég sok az egybeesés ahhoz, hogy a kutatók megvizsgálják, van-e összefüggés a kettő közt. Így ma már azt is értjük, hogy milyen mechanizmus alapján befolyásolja a magas vércukorszint a szívritmust.

A magas vércukorszint minden idegszövetre hatással van. Ez az oka például, hogy cukorbetegek lábában gyakran alakul ki neuropátia (idegvezetési zavarok). A szív esetében a magas vércukorszint stresszt jelent a vegetatív idegrendszer és azon idegek számára, amelyek az elektromos impulzust vezetik a szívben, ami a szövetek átalakulását eredményezi, és ezzel a működésük megváltozásához vezethet.

Ez történhet a szívben, az elektromos ingerület átviteli rendszerben, és hatással van a szív mechanikus és elektromos működésének az összhangjára. A magas vércukorszint mind a paraszimpatikus vegetatív idegrendszert (nyugalom, emésztés, alvás) mind a szimpatikus vegetatív idegrendszert (aktivitás, stressz) megterheli, ami hatással van a pulzusszámra, az ingerület átvitelre és a szív összehúzódási képességére

A szívritmusban bekövetkező változások az inzulinrezisztenciával, az erek finom, belső falban található hámsejtjeinek sérülésével, a vér áramlásában bekövetkező változásokkal, illetve a plakk-képződéssel függ össze. A helyzetet súlyosbítja a szövetek, az elektromos és elektromechanikai folyamatok, valamint az autonóm rendszer működésének módosulása. A magas vércukorszint folyamatosan túlterheli a szív ingerületvezetési rendszerét, mivel az oxidatív stressz folyamatosan támadja a szív különböző részeit.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ha kicsit közelebbről megnézzük, miért terheli meg annyira a magas vércukorszint a szívet, azt tapasztaljuk, hogy a pitvar ilyenkor folyamatos oxidatív stressz alatt áll. A magas vércukorszint okozta oxidatív stressz pedig növeli a glikációs végtermékek (AGE, a cukor hozzákapcsolódik a fehérjékhez, ami károsítja azok működését) mennyiségét, aminek következtében a szövetek rugalmatlanná válnak. Ezzel függenek össze a cukorbetegeknél gyakran előforduló szem-, vese és idegkárosodások (pl. neuropátia). A diabéteszben és szívritmus zavarban szenvedő betegeknél mind a bal-, mind a jobboldali pitvar fala merevvé válik, ami megváltoztatja a szív neurokémiai vezetési rendszerét, amely szignifikáns mennyiségben használ olyan neurokémiai anyagot, mint a kolin vagy az acetilkolin. (Az acetilkolin a vágusz ideg ingerületátvivő anyaga, és a vágusz idegnek csillapító hatása van a szívfrekvenciára, azaz egyfajta stabilizáló hatása van a szívre.)

A magas vércukorszint más módon is hat a szívre

Az emelkedett vércukorszint más tényezőktől függetlenül is hat a szívre. A cukorbetegek nagyobb eséllyel szenvednek pitvari fibrillációban, balkamrai hipertrófiában, koszorúér betegségben és krónikus szívelégtelenségben.

A magas vércukorszint, a glikációs végtermékek és a diabétesszel együtt járó oxidatív stressz károsítja a mitokondriumokat, amelyek a szív és az idegrendszer sejtjeinek az energiaellátásáért felelősek. A kockázat a cukorbetegség időtartamával és súlyosságával egyenes arányban nő. Minél hosszabb ideig cukorbeteg valaki, illetve minél súlyosabb a betegsége, annál valószínűbb, hogy előbb-utóbb a szíve is károsodik.

Még abban az esetben is, ha a pitvari fibrillációt erős gyógyszerekkel kezelik, túlsúlyos és elhízott személyeknél, akik metabolikus szindrómában is szenvednek, sokkal gyakoribb a krónikus szívritmuszavar.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Hogyan segíthet a szervezetének?

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető, sőt visszafordítható, ha megfelelően gondozzuk a testünket. Ha sokat mozgunk, ha tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk, kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ügyelünk a rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra és kerüljünk a túlzott stresszt. Ha valakinek hajlama van az emelkedett vércukorszintre, annak még fontosabb, hogy vigyázzon az egészségére, mielőtt a szervezete átlép egy olyan küszöböt, ahonnan már nincs visszaút. Igaz a mondás, hogy "egy uncia megelőzés többet ér, mint fél kiló kezelés".

Minél jobban vigyázunk az egészséges vércukorszintünkre, annál kisebb az esélyünk a szívbetegségekre. Az egészséges éhgyomri vércukorszint 4.7 mmol/l körül van, hasonlóképpen az egészséges HbA1c hemoglobin érték 5,7 vagy annál kevesebb. Ha a HbA1c 5,7 és 6,4 között van, az már a cukorbetegség előszobája. A 6,5 fölötti HbA1c értéknél pedig már diabéteszről beszélünk.

Annak érdekében, hogy megőrizzük az ereink természetes állapotát és működését, segítsük az idegek, a mitokondriumok és a szívizmok megfelelő működését, valamint ellensúlyozzuk az oxidatív stresszt, fogyaszthatunk táplálék-kiegészítőket, például Omega-3 telítetlen zsírsavakat, amilyen az EPA/DHA, E-vitamint tokotrienol formában, rezveratrolt, magnéziumot, káliumot és Q10 koenzimet. További hasznos táplálék-kiegészítők lehetnek a szőlőmag kivonat, a PQQ (Pyrroloquinolin quinon, a mitokondriumok működését serkenti), a niacin (B3 vitamin), más B-vitaminok, az R-alfalipon-sav és az acetil-l-karnitin.

Korábban már szóltam az acetilkolin jelentette kihívásról. Ennek a neurokémiai anyagnak a termelődéséhez kolinra, B-vitaminokra és acetil-koenzimre van szükség. A B5-vitamin nélkülözhetetlen az acetil koenzim előállításához. Ezen túlmenően az acetil-l-karnitin nevű aminosav ugyancsak segíti az acetilkolin termelődését. Az acetilkolin nélkülözhetetlen a paraszimpatikus vegetatív idegrendszer felépüléséhez és megfelelő működéséhez.

A szívidegeknek acetilkolinra van szükségük, hogy jól működjenek. A vércukorszint rossz szabályozása, az idős kor és a szívet érő stressz károsan befolyásolja az acetilkolin funkcióját. A magas vércukorszint ezen túlmenően károsan hat az idegvégződésekre is, amelyek acetilkolint használnak. A szívpitvar képessége az ellazulásra ugyancsak az acetilkolintól függ.

Fontos volna tehát a paleóra vagy más lowcarb étrendre áttérni, hogy rendezzük cukoranyagcserénket, és ezáltal csökkentsük a szívünket és érrendszerünket érő káros hatásokat. A szívritmuszavar életveszélyes is tud lenni!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre