Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Robert Roy Britt
Amit a magas vérnyomásról tudni kell

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Robert Roy Britt: What You Should Know About High Blood Pressure

Bár ma már sokkal többet tudunk erről a nagyrészt megelőzhető betegségről, ennek ellenére a "néma gyilkos" halálos áldozatainak a száma még mindig nő.

 

A Google adatkezelési elvei

 

 

A magas vérnyomást gyakran nevezik "néma gyilkosnak" (1), mivel annak sokszor már az első tünetei nagyon súlyosak: szívinfarktus vagy sztrók. A magas vérnyomás áldozatainak száma az Egyesült Államokban még mindig folyamatosan nő, holott a betegséggel kapcsolatos tudományos ismereteink, beleértve annak definícióját is, az utóbbi időben rengeteget fejlődtek.

1999 és 2017 között a magas vérnyomás halálos áldozatainak a száma, életkori korrekcióval, 45%-kal nőtt, állítja a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat egy új tanulmánya (2). Szívbetegségekben, sztrókban és cukorbetegségben - amelyekre nézve a magas vérnyomás szignifikáns kockázati tényező - egyre többen halnak meg, ahogy a populáció nő és öregszik. Ez a négy úgynevezett kardiometabolikus betegség együttesen a vezető halálozási ok Amerikában a megelőzhető betegségek listáján.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1999 és 2011 között a diagnosztikai eljárások és a kezelések fejlődésével a kardiometabolikus betegségek halálozási rátája csökkent. De, mint az új tanulmány szerzői rámutatnak, ezek végül mégsem bizonyultak elegendőnek a halálozási ráta megfékezésére, és azt állítják, hogy a hangsúlyt inkább a megelőzésre kellene helyezni. "A vizsgálataink azt bizonyítják, hogy vesztésre állunk a kardiovaszkuláris betegségek ellen vívott harcban" - mondja Sadya Khan, a Northwestern Medicine kardiológusa, a Northwestern University Feinberg School of Medicine egyetemi adjunktusa, a cikk szerzője.

A magas vérnyomás betegség legfőbb oka Khan szerint a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás és az elhízás. Ezek a negatív tényezők egymást erősítik, és egyre gyakoribbá válnak, ahogy egyre többet ülünk az íróasztal, illetve a számítógép előtt és egyre több ételszemetet fogyasztunk.

A "magas vérnyomás" újraértelmezése

A magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vér áramlása túl nagy nyomást fejt ki az érfalakra. A vérnyomás két értékből áll:

-a szisztolés nyomás, a magasabb érték, azt a nyomást mutatja, ami a szív összehúzódásakor alakul ki, és azt méri, milyen keményen dolgozik a szív. Ha az artériák merevvé válnak vagy összeszűkülnek, akkor a nyomás nő, és a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy ellássa a testet vérrel.

-a diasztolés nyomás, vagyis az alacsonyabb érték ezzel szemben a szívverések közti szünetben mért legalacsonyabb nyomást mutatja. Vagyis a magas diasztolés érték kevésbé hatékony artériákat jelez.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


2017-ben az Amerikai Kardiológiai Társaság és az Amerikai Szív Társaság új, alacsonyabb értékeket jelentett be (3) a magas vérnyomás határértékeiként. A korábbi 140/90-et leszállították 130/80-ra. Vagyis az új irányelvek szerint azt, akinek a vérnyomása meghaladja a 130/80-as küszöbértéket, már magas vérnyomásban szenvedőnek kell tekinteni. Ez a változtatás, amelyet több száz tanulmány és klinikai vizsgálat eredménye tett szükségessé, azzal az eredménnyel járt, hogy az Egyesült Államok felnőtt lakosságának majd a fele belekerült a magas vérnyomásban szenvedők kategóriájába, hiszen arányuk egyik pillanatról a másikra 31%-ról 46%-ra nőtt.

Egy másik gyökeres változás tavaly következett be.

A szakemberek hosszú időn keresztül úgy gondolták, hogy a vérnyomás a kor előrehaladtával szükségszerűen nő. Ám a JAMA egyik tanulmánya (4) egy 1252 fős mintán végzett vizsgálat alapján, melynek során a vizsgálati személyeknek 1948 és 2005 között minden második évben ellenőrizték a vérnyomását, az derült ki, hogy a vérnyomás életkortól függetlenül viszonylag állandó, legfeljebb a felső érték kúszik fel 120-125 Hgmm-re. Ennél a küszöbértéknél egyfajta "vaszkuláris átrendeződés" történik, állítja Susan Cheng, a cikk első szerzője, a Brigham and Women's Hospital kardiovaszkulárias osztályának orvosa.

Az artériák egy darabig ellenállnak, "amíg el nem érnek egy olyan pontra, ahol már enged a nyomásnak, az artériák fala, és a kompenzálásra tett erőfeszítések hatására merevvé válik, és a vérnyomás emelkedni kezd" - magyarázza Cheng. És az emelkedés ezután már akár gyors is lehet, a vizsgálat tanúsága szerint rövid időn belül felmehet 140/90-re vagy a fölé. Ennek az emelkedésnek a sebessége, ha egyszer elérte valaki ezt a pontot, ugyanolyan mindenkinél, függetlenül attól, hogy hány éves.

A vérnyomás emelkedésének okát Cheng is a helytelen táplálkozásban, a mozgásszegény életmódban és a tartós stresszben jelöli meg, amelyek a modern élet sajnálatos velejárói. Megjegyzi, hogy az Amazonas távoli vidékein élő törzseknél, ahol ilyen kockázati tényezők nincsenek, az embereknek többnyire idős korukban is stabilan alacsony a vérnyomásuk.

Minél előbb veszik észre és kezdik kezelni a magas vérnyomást, "annál nagyobb valószínűséggel lehet azt visszafordítani" - jegyzi meg Cheng, de arra is rámutat, hogy ezt a tudomány egyelőre nem bizonyította.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mindkét érték számít

Miközben a szakemberek hosszú időn keresztül csak a szisztolés vérnyomás-érték miatt aggódtak, ma már azt is tudjuk, hogy mindkettőre oda kell figyelni.

A tárgyban végzett eddigi legszélesebb körű vizsgálatban a kutatók a közelmúltban több mint 1,3 millió ember mintegy 36 millió vérnyomásmérési adatát dolgozták fel, és figyelték meg ezzel párhuzamosan az egészségi állapotuk alakulását. Eredményeiket (5) ez év júliusában publikálták a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban, és a lényegük az, hogy minden mérés, amely magasabb vérnyomásértéket mutat, a szívinfarktust és a sztrókot jelzi előre.

A vizsgálat vezetője, Alexander Flint, sztrókspecialista és a Kaiser Permanente adjunktusa példákkal is illusztrálja a kutatásaik eredményét: egy 136-os mérsékelten emelkedett szisztolés vérnyomásérték 1,9%-kal növeli a szívinfarktus és a sztrók kockázatát. Egy hasonlóképpen enyhén emelkedett 81-es diasztolés vérnyomásérték ugyancsak 1,9%-kal növeli a kockázatot. Egy 160/96-os értéknél ez a kockázat már 4,8 illetve 3,6 %-kal nagyobb.

Lehet, hogy ez nem tűnik nagy kockázatnak, de ez csak azért van, mert ez az eredmény a teljes felnőtt populációra vonatkozik. Magas vérnyomásban szenvedő idősebb embereknél, dohányosoknál vagy cukorbetegeknél "a magas vérnyomás okozta kockázat sokkal nagyobb" - állítják a tanulmány szerzői. Általánosságban elmondható, ahogy erre más vizsgálatok (6) is rámutatnak, hogy minden 20 pontos emelkedés a szisztolés és minden 10 pontos emelkedés a diasztolés vérnyomásban a duplájára növeli a szívbetegségekben vagy sztrókban való elhalálozás kockázatát (7).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A megszívlelendő üzenete ennek az egésznek az, hogy mindkét vérnyomásérték - mind a magasabb, szisztolés, mind az alacsonyabb, diasztolés érték - számít, ha a magas vérnyomás diagnosztizálásáról, illetve kezeléséről van szó" - mondja Flint.Mit tehetünk?

A Harvard (8) és a Mayo Klinika (9) kutatói, ahogy más szakemberek is, nagyjából ugyanazt tanácsolják a magas vérnyomásbetegség megelőzésére, illetve kezelésére: mozogjunk többet, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, ügyeljünk a testsúlyunkra, ne fogyasszunk alkoholt, kerüljük a feldolgozott húsokat és ne dohányozzunk.

"A magas vérnyomást nem érezzük, így azt időről időre meg kell méretnünk, hogy tisztában legyünk vele, mekkora kockázattal kell számolnunk."

A mélylégzés és más relaxációs technikák a kutatások szerint ugyancsak képesek csökkenteni a vérnyomást. Továbbá több idei vizsgálat egybehangzó tanúsága szerint napi egy pohár fekete áfonya elfogyasztásával is csökkenthetjük a vérnyomásunkat, és javíthatunk a szívünk egészségi állapotán. De Flint valami másra is felhívja a figyelmet:

"Nincs mindenkire egyformán érvényes módszer arra, hogy milyen gyógymódot érdemes alkalmazni, és mely beavatkozások a leghatékonyabbak a vérnyomás karbantartására " - mondja. "Az egyetlen és legfontosabb, amit meg kell tennie annak, akinek magas a vérnyomása, hogy folyamatos terápiás kapcsolatot tart a háziorvosával".

Ugyanis a kezelésnek Flint szerint személyre szabottnak kell lennie.

"Az összes érték közül, amit egy általános orvosi vizsgálat során mérni szoktak, különösen amúgy egészséges emberek rutin szűrése során, a vérnyomás az egyik legfontosabb." - állítja. "Ráadásul a magas vérnyomás kezelhető gyógyszeresen és más módokon is."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1, https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer

2, https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2748780

3, https://www.heart.org/en/news/2018/05/01/nearly-half-of-us-adults-could-now-be-classified-with-high-blood-pressure-under-new-definitions

4, https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2675360

5, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1803180?query=featured_home

6, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9634/

7, https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/blood_pressure_prevalence_text/en/

8, https://www.health.harvard.edu/a_to_z/high-blood-pressure-hypertension-a-to-z

9, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410