Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Az ASIA szindróma

Nem, nem az ázsiai lélek rejtelmeiről fogok az alábbiakban szólni, hanem egy új szindrómáról, amit az oltóanyagokhoz adott adjuvánsok idézhetnek elő.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Kezdem a jó hírrel: tudtommal a nyugati oltásokban nincs alumínium.

(ASIA= autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants). Az adjuváns leggyakrabban egy alumínium vegyület, amit azért kevernek az oltóanyaghoz, hogy felfokozzák az oltóanyagra adott immunválaszt. Ez időnként annyira sikerül, hogy a beteg meghal vagy életre szólóan károsodik.

Természetesen a hófehérre lúgozott világképű oltáspártiaknak ilyen nem létezik és csak az oltásellenesek mesterkedését látják a dologban. Meg lehet érteni őket, ki nem szeretne egy egyszerű, problémamentes világban élni. De a vágyakat nem jó összekeverni a tényekkel. Gyanítható, hogy az oltáspártiak közt -leszámítva a vakcina ipar által alkalmazott és lefizetett tudósokat - sok a gyermektelen fiatal, a tekintélyelvű, rendpárti, az ellentmondásokat és bizonytalanságokat rosszul tűrő személyiségű. Világos, hogy az oltásellenesség és az oltáspártiság gyakorlatilag egy tőről fakad, csak a hívők szembenálló vallási csoporthoz tartoznak. Ab ovo nem lehet kijelenteni, hogy minden oltás csak káros lehet, ahogy azt sem, hogy az oltásoknak nem létezhet mellékhatása. A cinikus, hazugságaikért jól megfizetett "szakértők" dolga "bizonyítékokat" szolgálni az oltások ártalmatlanságáról, a hívők dolga pedig elhinni, hogy a tiszta tudomány még létezik. Ebben azonban csak azok a laikusok tudnak hinni, akik teljesen tájékozatlanok a tudomány világában.

A tudományért aggódó kutatók, szakfolyóirat szerkesztők közt elég általános az a vélekedés, hogy a megjelent szakcikkek 40-50%-a hamisítvány. Eltekintve az egyéni sikervágyból, egyetemi elvárásoknak megfelelni akarók által elkövetett kisebb léptékű csalásoktól, az iparszerű méretekben elkövetett hamisításokat a gyógyszer- és vakcinaipar gyártatja reklámcégeivel, majd neves tudósokat vásárolnak meg a cikkek szerzőjének. Ez ma már nem puszta feltevés, számos bizonyíték van rá.

Akinek van egy kis esze, és nem az indulatai vezérlik a gondolkodását, az már elvi alapon is arra kell következtessen, hogy miként nem létezik mellékhatás nélküli gyógyszer - 1950 óta kb. 200 gyógyszert vontak vissza súlyos vagy halálos mellékhatása miatt - úgy nem létezhet káros mellékhatás nélküli oltás. De gondolkodni sem kell, csak olvasgatni az USA Nemzeti Oltáskárosultakat Kártalanító Program honlapját, s ebből megtudható, hogy 2006 és 2016 között 460 súlyos mellékhatást elszenvedett személyt kártalanítottak sokszázmillió dollár értékben (HRSA, 2016). A károsultak száma nem azonos a kártalanítottakéval, ugyanis sokan nem is kapcsolják össze tüneteiket az oltással, ill. nem tudnak a kártalanítás lehetőségéről. A közvélemény felé a totális tagadás célja az, hogy az emberek birkanyájként engedelmesen tűrjék az előírt oltásokat. A mellékhatások tagadása azonban megnehezíti a probléma kutatását. Valójában a vakcinaiparnak is jobb lenne, ha előre kiszűrhetnénk az egyes oltásokra vagy valamely összetevőre súlyos reakcióval reagálókat, de az ipar attól tart, olyan szellemet engedne ki a palackból, amit aztán már nem lehetne visszaparancsolni. Az emberek érzelmi alapon döntenek ilyen kérdésekben, és ha hivatalosan is elismertté válna egy ritka, de súlyos mellékhatás, az emberek egy része biztos, ami biztos alapon inkább nem akarná a védőoltást. Ez történt az MMR oltással kapcsolatban, és ezért üldözték ki a világból Andrew Wakefieldet is. Persze, a mellékhatások kutatása csupán kis szelete a védőoltás-kérdésnek, hiszen rengeteg további kérdés is felvetődik. Pl. hogy védenek-e egyáltalán és ha igen meddig védenek az oltások, s hogy az általános védettség milyen vírusevolúciós folyamatokat indít el. Ismeretes, hogy a HPV elleni oltások hatására máris átrendeződött a rákkeltő HPV vírusok társadalma, s hirtelen azok terjedtek el, amelyek ellen nem védenek az oltások. Részben ezzel is magyarázható, hogy Svédországban az oltottak körében nőtt a méhnyakrák halálozás (Andersson, 2018). A cikket egy indiai orvosetikai lapban jelentette meg álnéven egy kutató, s amikor utóbbira fény derült, elindult az álszent műfelháborodás, mintha nem tudnánk, mi lesz annak a sorsa, aki a vakcinaiparral ujjat húz.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Oltások és mellékhatásaik

Szerencsére vannak védettebb és szívósabb tudósok, s ma már a vakcinaipar is okosabb, nem akar mártírokat teremteni. Az ASIA szindróma keresztelőjét két izraeli autoimmunitást kutató, Yehuda Shoenfeld és Nancy Agmon-Levin vezényelték le 2011-ben megjelent cikkükkel (Shoenfeld és Agmon-Levin, 2011). Tanulmányukban nem új felfedezést tettek közzé, hanem nevet adtak a gyereknek, egy nyalábba fogva össze addig rejtélyesnek tekintett kórképeket, mint az Öböl-háború szindrómát, a szilikonózist (nem tévesztendő össze a szilikózissal! Itt az implantátumból szivárgó szilikon a bűnös), a myofasciális fájdalmat, és az oltást követő tüneteket. A szerzők nem oltásellenes mozgalmárok, cikkükben az oltást az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányának nevezik, de fontosnak érzik a ritka, de súlyos mellékhatások okának kutatását, hogy az oltások még biztonságosabbak legyenek. A négy szindrómát az kapcsolja össze, hogy nagyjából azonos tüneteket, ill. betegségeket okozhatnak: izomfájdalmak, izomgyengeség, krónikus fáradtság, ízületi gyulladás, neurológiai tünetek, elsősorban demielinizációval (az idegeket bevonó myelin hüvely károsodása), szellemi romlás, romló memória, autoimmun betegség megjelenése, mint szklerózis multiplex, szisztémás lupus erythematosus. Az USA-ban 1976-ban a sertésinfluenza elleni védőoltás kampányban hivatalosan 532 Guillain-Barré szindrómás (részleges vagy teljes bénulás) esetet regisztráltak, ebből 32 halállal végződött (Schonberger és mtsi., 1979). 1993-ban az amerikai Orvostudományi Intézet elismerte, hogy a gyermekbénulás elleni vakcina tranverzális myelitist (a gerincvelő idegek gyulladását) okozhat, ami akár bénuláshoz is vezethet (Agmon-Levin és mtsi., 2009).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az amerikai közegészségügyi hivatal (CDC) immunizációval foglalkozó részlege elismerte, hogy diftéria-tetanus-szamárköhögés (DTP) és a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) oltás autoimmun izületi gyulladást okozhat (Agmon-Levin és mtsi., 2009). Az MMR-oltás autoimmun eredetű vérlemezke-szám csökkenést, a Haemophilus Influenzae baktérium B típusa elleni oltás pedig 1-es típusú cukorbetegséget okozhat (Agmon-Levin és mtsi., 2009). A 2009-10-es influenzajárványnál a Nyugat-Európában alkalmazott Pandemrix oltástól több száz fiatal embernél narkolepszia alakult ki, ami egyelőre gyógyíthatatlan és azzal jár, hogy a beteg bármilyen tevékenység közben hirtelen álomba zuhanhat (Szendi, 2018). Ugyanebben az oltási szezonban a duplaoltást kapó terhes nők körében a szokásoshoz képest 11-szeresére nőtt a vetélések gyakorisága, feltehetőleg a dupla adag higanytól (Goldman, 2013). A Hepatitis-B elleni oltást Franciaországban leállították, mert az oltás után kétszeresére nőtt a szklerózis multiplexes esetek száma (Le Houézec, 2014). Az amerikai mellékhatásokat gyűjtő rendszer adatainak elemzése szerint például a négy vírus elleni HPV-oltás után a nem oltottakhoz képest a szisztémás lupusz 5.3-szer, a foltos kopaszodás 8.3-szer, a vaszkulitis (autoimmun érgyulladás) 5-ször, az idegrendszeri ártalmak 1.8-szer gyakrabban fordulnak elő (Geier és Geier, 2015). Ugyanennek a rendszernek a Hepatitis-B oltással kapcsolatos mellékhatások elemzése reumatoid arthritisz-re 18-szoros, látóideg-gyulladásra 14-szeres, lupuszra 9-szeres és szklerózis multiplexre 5-szörös kockázatot mutatott ki (Geier és Geier, 2005). A 2014-es év botránya volt, amikor William Thompson, a CDC vezető kutatója bevallotta, hogy a 2004-ben publikált vizsgálatot, amely az autizmus és az MMR oltás kapcsolatát vizsgálta, felsőbb utasításra meghamisították. Mivel az utasítás ellenére megőrizte a nyersadatokat tartalmazó dokumentációt, ebből kiderült, hogy az afroamerikai gyerekek körében az oltás hatására majd négyszeresére nőtt az autizmus gyakorisága (Hooker, 2014).

Feltételezhető mechanizmusok

E terület kutatói majd minden tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy a védőoltások fontosak, de a biztonságosság növelése legalább annyira fontos. Egyre nő a csecsemő és kisgyermekkorban adott oltások száma. Magyarországon 18 hónapos korig 8 alkalommal kapnak oltás a gyermekek, ebből 2 alkalommal 6, 2 alkalommal 5, egy alkalommal 3 (három alkalommal pedig 1-1), oltóanyagot kapnak kombinációban vagy sorozatban, ami összesen 27 oltóanyagot jelent (ANTSZ, 2018). A kombinált és az ismétlődő oltások növelik a valószínűségét annak, hogy a genetikailag arra hajlamosaknál autoimmun folyamatok induljanak be az immunrendszer túlstimulálása miatt. A másik probléma, hogy az oltásokhoz adott adjuvánsok felhalmozódhatnak, és hatásösszeadódás révén okozhatnak különféle elváltozásokat. Az oki kapcsolat felderítését az oltások halmozott adása különösen megnehezíti, mivel az autoimmun folyamatok elindulásától akár évekig is eltarthat, mire a betegség manifesztálódik, s évekkel később már elég nehéz tisztázni, van-e kapcsolat az oltás és a betegség jelentkezése között, s ha igen, melyik oltóanyag, oltáskombináció, adjuváns felel ezért (Agmon-Levin és mtsi., 2009).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ahogy azonban különféle fertőzések is, úgy az ellenük kidolgozott oltóanyagok is, több mechanizmuson keresztül, válthatnak ki autoimmun betegségeket. Az egyik ismertebb mechanizmus a molekuláris hasonlóság, azaz akár a kórokozó, akár az oltóanyagban található antigén hasonlóságot mutathat egy saját fehérje egy szakaszával, s innentől fennáll a veszély, hogy az immunrendszer nemcsak a kórokozót, hanem a saját szövetet is támadni kezdi. A hatásfokozó adjuváns növeli ezt a kockázatot.

Az adjuvánsok közül a legismertebb az alumíniumhidroxid és -foszfát. A miofasciális fájdalom szindróma esetén bizonyított, hogy az izomba adott oltásban található alumínium az izomsejtek ellen irányuló autoimmun választ provokálhat - akár az oltás után 8-10 évvel is. A HLA-DRB1*01 gént hordozóknak 10-szeres a kockázata erre a kórképre, de oltás előtt (se utána) nem vizsgálják, ki tartozik ebbe a csoportba. Az oltás helyén vett biopsziában alumínium nanorészecskéket tartalmazó falósejtek mutathatók ki. Az alumínium idegméreg, génkárosodást okoz, immuntoxin, gyulladáskeltő, megzavarja az endokrin működéseket, oxidatív hatású, károsítja a mitokondriumok működését (Tomljenovic és Shaw, 2015). Az oltásokból származó alumínium nanorészecskéi bejutnak az agyba és neurológiai megbetegedéseket okoznak, mint Alzheimert, amiotropikus laterális szklerózist, Parkinsont, szklerózis multiplexet, autizmust, és egyéb idegrendszeri fejlődési zavarokat. Mivel az injekcióban beadott alumínium akár 11 évig is jelen van a szervezetben, az újabb és újabb oltások hatására felhalmozódik és kifejti mérgező hatásait (Tomljenovic és Shaw, 2015).

A veszélyek tagadása

Naná, hogy a vakcinaipar, vagy a vakbuzgó oltásvédelmezők az ASIA szindrómát is összeesküvésnek tartják. Ennek egyik formája elviccelődni azon, hogy miután a tartósítószernek használt higanyt a legtöbb oltásból kivonták, most az oltásellenesek az alumíniumon lovagolnak. Két idegméregről van szó, és az, hogy az egyiket sunyin, indoklás nélkül kivonták a forgalomból, nem jelenti azt, hogy a másik ettől problémátlan. Az sem meglepő, hogy két idegméreg hasonló idegrendszeri és immunológiai károsodásokat okozhat. Nyomós oka volt a hatóságoknak a higanyt kivonni, mert már kezdett nagyon a körmükre égni. Erről tanúskodik az ifjabb Robert Kennedy által szerkesztett, 2015-ben megjelent "Thimerosal: hagyjuk a tudományt beszélni" kötete (Kennedy, 2015). Egy magát rendkívül felvilágosultnak és objektívnek előadó biostatisztikus, blogjában a laikus oltáshívők csápolása mellett gúnyolódik az alumínium-adjuváns "műbalhén". Propagandaszinten mindig lehet olyan evidensnek tűnő érveket találni, amivel nevetségessé lehet tenni kutatókat, akik akár az egzisztenciájukat is kockára téve kutatják az adjuváns-autoimmunitás problematikát. A másik módszer: "cáfoljuk meg tudományosan". 2017-ben megjelent egy összefoglaló egy immunológiai szaklapban azzal a céllal, hogy cáfolja az ASIA szindróma létét (Ameratunga és mtsi., 2017). Már önmagában érdekes, miért vállalkozik egy orvoscsoport arra, hogy "megcáfolja" valaminek a létét. Vitatni, problémákat felvetni tudományos hozzáállás. Leradírozni egy kutatási irányt csak ideológiai alapon lehet. A szerzők kormányzati megbízásból és pénzért tették ezt, nehéz hát a gyanút elhessegetni, hogy itt is a gombhoz varrtak egy kabátot. A cikk egyik fő érve, hogy immunológusok allergiások deszenzitizációs kezelés során százszor annyi alumínium vegyületet injektálnak pácienseikbe, de egy nagy dán vizsgálat szerint nemhogy gyakoribb, hanem ritkább volt az autoimmunbetegségek gyakorisága. Ez csak annak hangzik meggyőzően, aki nem tudja, hogy az immunrendszer Th1 és Th17 ágának túlműködése vezet autoimmun és a Th2 ág fokozott működése okoz allergiás megbetegedéseket. Azaz itt ellentétes működésekről és genetikai hajlamokról van szó, így nem meglepő az eredmény. Az ASIA kutatók mindig is hangsúlyozzák a speciális immunológiai hajlamot.

Az ASIA szindróma fényében nem túl örvendetes a nemegyszer vitatható hasznú oltások növekvő száma. Sem ez, sem az autizmus-járvány nem fog attól megszűnni, hogy a vakcinaipar és a politika ott akadályozzák ezeknek az égető kérdéseknek a kutatását, ahol csak tudják.

Minél tovább tagadnak egy komoly problémát, annál tovább késik a megoldás, és annál több embernek nyomorodik meg az élete. Kit vigasztal, hogy ez azoknak a lelkén szárad, akik anyagi érdekeltségből vagy vakhitből körmük szakadtáig védelmezik a vakcianaipar rövid távú érdekeit?

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

 • Agmon-Levin N, Paz Z, Israeli E, Shoenfeld Y. Vaccines and autoimmunity. Nat Rev Rheumatol. 2009 Nov;5(11):648-52.
 • Ameratunga R, Gillis D, Gold M, Linneberg A, Elwood JM. Evidence Refuting the Existence of Autoimmune/Autoinflammatory Syndrome Induced by Adjuvants (ASIA). J Allergy Clin Immunol Pract. 2017 Nov - Dec;5(6):1551-1555.e1.
 • Andersson, L: Increased incidence of cervical cancer in Sweden: Possible link with HPV vaccination. Indian Journal of Medical Ethics Online First Published May 26, 2018. web: https://tenyek-tevhitek.hu/gondolatok%20a_hpv_oltas_fokozza_a_mehnyakrakot-cimu_publikacio_kapcsan.htm
 • Ferenci Tamás: "Veszélyes" "összetevők" az oltásokban III: Alumínium. https://vedooltas.blog.hu/2013/03/05/aluminium_755
 • Geier, D. A. - Geier, M. R. 2015. A case-control study of quadrivalent human papillomavirus vaccine-associated autoimmune adverse events, Clin Rheumatol, 34(7):1225-1231.
 • Goldman, G. S. 2013. Comparison of VAERS fetal-loss reports during three consecutive influenza seasons: Was there a synergistic fetal toxicity associated with the two-vaccine 2009/2010 season?, Hum Exp Toxicol, 32(5):464-475.
 • Hooker, B. 2014. Measles-mumps-rubella vaccination timing and autism among young African American boys: A reanalysis of CDC data, Translational Neurodegeneration, 3:16.
 • HRSA: https://www.hrsa.gov/sites/default/files/vaccinecompensation/vicpmonthlyreport02032016.pdf
 • Kennedy, JF Jr (ed.): Thimerosal. Let the science speak. Skyhorse Oublishing, 2015.
 • Le Houézec D. 2014. Evolution of multiple sclerosis in France since the beginning of hepatitis B vaccination, Immunol Res, 60(2-3):219-225.
 • Shoenfeld, Y; Agmon-Levin, N: 'ASIA'-autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants J Autoimmun, 36 (2011), pp. 4-8
 • Schonberger, L. B. et al. 1979. Guillain-Barre syndrome following vaccination in the National Influenza Immunization Program, United States, 1976-1977, Am J Epidemiol, 110(2):105-123.
 • Szendi G: Tévutak az orvoslásban. Dogmák fogságában. Jaffa, 2018. pp:130-147.
 • Tomljenovic, L; Shaw, CA: Answers to Common Misconceptions Regarding the Toxicity of Aluminum Adjuvants in Vaccines. in: Shoenfeld, Y; Agmon-Levin. N; Tomljenovic, L: Vaccines and Autoimmunity. Wiley Blackwell, 2015. pp:43-56.