Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Maria Cross:
B12-vitamin, memóriavesztés és demencia

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Maria Cross: Vitamin B12, memory loss and dementia

A B12-vitamin-hiány nemcsak idős emberekre veszélyes

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az alábbi idézet egy 2016-ban publikált tanulmány címsora, amely arról szól, hogy a vér magas homocisztein szintje komoly kockázati tényező a demencia két leggyakoribb formája szempontjából, de ez a kockázat csökkenthető

"A vér mérsékelten emelkedett teljes homocisztein (tHcy) szintje a vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór kivédhető kockázati tényezője" (Smith és Refsum 2016)

A magas homocisztein (Hcy) szint a B12-vitamin-hiány jele, és mivel károsíthatja az érfalakat, kockázati tényező számos súlyos betegség, például a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke szempontjából. A Hcy szint azonban könnyen csökkenthető, és sok embernek az életét változtathatná meg, ha ezzel tisztában lenne.

Ön például hallott már valaha a homociszteinről?

Ha úgy gondolja, hogy ez az egész csak az idős emberek problémája, akkor téved. B12-vitamin-hiány esetén fiataloknál is előfordul a memóriavesztés.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


2013-ban a Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences című folyóiratban megjelent egy cikk egy 27 éves fiatalemberről, aki azzal kereste fel az orvosát, hogy már vagy fél éve furcsa változásokat tapasztal magán: hallucinál és "álmodozik" (Kumar és mtsi., 2013). A fiatalembert pszichotikusnak bélyegezték és antipszichotikumokkal kezelték. A tünetei azonban nem javultak a gyógyszerek hatására, hanem inkább súlyosbodtak, egy hónappal később már agresszióról, inkontinenciáról és memóriaproblémákról is panaszkodott.

A CT vizsgálat kisebb mértékű agyzsugorodást (atrófiát), a vérvizsgálat pedig rendkívül alacsony B12 szintet állapított meg nála. Az antipszichotikumok szedéséről ezután leállították, és helyette B12 injekciókat kapott, eleinte naponta, majd hetente, később havonta, minek hatására a memória- és viselkedési problémái, továbbá inkontinenciája teljesen elmúlt, ő pedig végre felszabadulhatott.

Szóval mi is a homocisztein?

A Hcy egy aminosav, ami a metionin nevű aminosav ciszteinné alakulása során keletkezik. Normális esetben a homocisztein szintje a vérben bizonyos határok között mozog, de ha a rendszer nem működik jól, akkor ez a szint megemelkedik.

A magas homocisztein szint agyi atrófiát okoz, ami leginkább a hippokampuszt érinti, amely az agynak a memóriáért felelős területe. Idős emberek MRI vizsgálatából az derült ki, hogy minél magasabb volt a Hcy szintjük, annál előrehaladottabb atrófiában szenvedtek (Rajagopalan és mtsi., 2011).

Az agy zsugorodásának bizonyos szintje idős embereknél normálisnak tekinthető, még olyanoknál is, akiknél nem észlelhetők a kognitív hanyatlás tünetei. A kérdés az, hogy milyen sebességgel történik a zsugorodás, mivel ez jelezheti, ha baj van (Smith és mtsi, 2010).

A normális homocisztein anyagcserét háromféle B-vitamin, a B12, a folát és a B6 szoros együttműködésben szabályozza. A vér Hcy szintjének a csökkentéséhez ebből a három vitaminból van megfelelő mennyiségre szükség.

"A vér homocisztein koncentrációjának csökkentése szájon át történő B-vitamin pótlással érhető el "(Smith és mtsi 2010)

A B6-vitamin-hiány meglehetősen ritka, mivel ez a vitamin nagy mennyiségben jelen van sok táplálékban.

A folát hiány ennél sokkal gyakoribb. Ha megfelelő mennyiségű foláthoz akarunk jutni (pótlás esetén a folsav helyett az aktív folát ajánlott!), akkor célszerű sok zöld színű zöldséget fogyasztani, például spenótot és brokkolit.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A legproblémásabb a három közül a B12-vitamin, a legvalószínűbb, hogy ebből nem jut megfelelő mennyiséghez a szervezet a táplálékból.

A legtöbben tudják, hogy megfelelő mennyiségű B12-höz csak állati eredetű táplálékból lehet hozzájutni, tehát ha valaki úgy dönt, hogy ezeket az ételeket kerüli, annak feltétlenül szüksége van megfelelő B12 pótlásra.

B12- és folát-tartalmú ételek:

Tápanyag

Legjobb források

B12 vitamin

minden hús, hal, kagyló, rák, baromfi, tojás

folát (B9)

zöld levelű zöldségek (spenót, brokkoli, stb.), spárga, cékla, amerikai mogyoró, csicseri borsó (és más babfélék), lencse, mogyoró, marhamáj

De a B12-vitamin-hiány oka, különösen idősebb emberek esetében, nemcsak az lehet, hogy a táplálékból nem jutnak elég B12-vitaminhoz. Az USA-ban és Nagy-Britanniában egy nagy mintán végzett vizsgálatban azt találták, hogy hatvan fölött az emberek 6 százaléka B12-vitamin-hiányban szenved, és ez az arány a kor előrehaladtával 10-15 százalékra is nőhet (Allen, 2009). A B12-vitamin-hiány vészes vérszegénységet okozhat.

Ezt a hiányállapotot az időskorban igen gyakori gyomoratrófia idézi elő. A gyomoratrófia a gyomorfal gyulladásos állapota, amelyet valamilyen, többnyire a Helicobacter pylori által okozott fertőzés idézi elő, és ez a gyulladás felszívódási zavarokhoz vezet. (Savhiány esetén nem termelődik elég intrinzik faktor, ami szükséges a B12 felszívódásához. Ebből következik, hogy a savcsökkentők szedése könnyen okozhat B12 hiányt.)

De B12-vitamin-hiányt okozhat a dohányzás és bizonyos gyógyszerek is, különösen a metformin és az antacidok. Metformint többnyire 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseknek írnak fel, amely gyógyszer az azt hosszú távon szedők 30 százalékának szervezetében csökkenti a B12-vitamin szintjét (Bell, 2012).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mi a helyzet a fiatalokkal?

Fiatal emberek esetében a B12-vitamin-hiány többnyire táplálkozási okokra vezethető vissza, és az ő esetükben is képes demencia-szerű tüneteket okozni, de ezek a tünetek visszafordíthatók, ha az orvos azonosítja azok okát.

A korábban említett 27 éves fiatalemberről alapos kikérdezés után az derült ki, hogy nagyon kevés állati eredetű táplálékot fogyaszt.

A vízben oldódó B12-vitamin kulcsfontosságú az agy és az idegrendszer szempontjából. Hiánya a memóriavesztésen túl hallucinációkhoz, depresszióhoz, tudatzavarhoz és - ritkán - skizofréniához vezethet.

…és az öregekkel?

Idős embereknél az szokott lenni a probléma, hogy a demenciát nem azonosítják B12-vitamin-hiányként. Maga az Alzheimer kór és a demencia más formái sajnos nem gyógyíthatók (valójában nagyon is kezelhető, lásd.Bredesen:A hanyatló szellemi képességek visszaszerzése: egy új terápiás program), de a B12-vitamin-hiány igen. A kérdés az, hogy sikerül-e időben helyes diagnózist felállítani.

2019-ben a kutatók leírták egy 68 éves nő esetét, aki memória problémákkal és súlyos tudatzavarral küzdött (Gattani és mtsi., 2019). Annyira, hogy időnként már a családtagjait sem ismerte meg. Folát-hiányt nem, viszont súlyos B12-vitamin-hiányt állapítottak meg nála, és a vérében igen magas volt a homocisztein szintje. A hölgy korábban soha nem szenvedett pszichiátriai betegségben, és nem szedett semmilyen olyan gyógyszert, aminek pszichiátriai mellékhatásai lehetnek.

Miután intravénásan nagy dózisú B12-vitaminnal kezelték, a tüneteiben drámai javulás következett be. Azt javasolták neki, hogy szedjen naponta háromszor 500 mg B12 vitamint meghatározatlan ideig. Két hónappal később "a beteg viselkedésében és kognitív képességeiben szignifikáns javulás volt megfigyelhető. Újra jól kiismerte magát a körülötte levő világban, és a memóriája is sokat javult."

Vizsgálatok igazolják, hogy a nagy mennyiségben szedett B-vitaminok szignifikánsan lassítják a kognitív hanyatlást. Egy 168 fős, enyhe kognitív zavarokkal diagnosztizált csoportot kettéosztottak, az egyik csoporttal két éven keresztül szedettek B12-vitamint, folsavat és B6-vitamint, míg a másik csoport csak placebót kapott. A vizsgálat végére a B-vitaminos csoport vérének 53 százalékkal alacsonyabb volt a homocisztein szintje, mint a placebo csoportnak, és sokkal jobb teljesítményt nyújtottak a memóriát, illetve a kognitív képességeket mérő tesztekben. Azoknak azonban, akik a placebo csoportba tartoztak, a két év alatt jelentősen nőtt a Hcy szintjük.

A kutatók ebből az alábbi következtetéseket vonták le.

"Az időskori, enyhe kognitív zavarokkal járó agyi atrófia lassítható homocisztein-szint csökkentő B-vitaminokkal " (Smith és mtsi 2010).

Bár a B-vitaminal történő kezelés csökkentheti az agyzsugorodás sebességét a magas Hcy szinttel bíró egyéneknél, úgy tűnik, hogy a módszer inkább a demencia megelőzésére alkalmas enyhébb kognitív zavarokban szenvedő személyeknél.

"A kezelés elsősorban azok számára lehet hasznos, akiknél az agyzsugorodás még nem ért egy kritikus szintet, illetve még nem szenvednek demenciában. " (de Jager 2014)

Cselekedj most!

De minek várnánk meg, amíg kialakul az enyhe kognitív zavar? Hiszen a táplálkozási szokásainkon nyugodtan változtathatunk már most is, amennyiben igyekszünk minél több B-vitaminban gazdag ételt fogyasztani. Aki viszont valami miatt ódzkodik az állati eredetű táplálékoktól, az gondoskodjon a szervezete számára a megfelelő B-vitamin pótlásról, és időnként méresse meg a homocisztein szintjét, aminek eredményét otthon maga is könnyen kiértékelheti az alábbiak segítségével. (York Laboratories, Egyesült Királyság)

Homocsztein érték (umol/L)

 

Értelmezés

Kevesebb, mint10

 

Optimális

10 to 15

 

 

Kockázatos

16 to 20

 

 

Nagy kockázat

Több mint 20

 

 

Igen nagy kockázat

De miért kell ezt titkolni?

Az, hogy az emberek ilyen keveset tudnak a homocisztein és B-vitaminok szerepéről bizonyos betegségekben, különösen a demencia és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, egyenesen botrányos. Botrányos, de nem meglepő. Ugyanis nem léteznek a Hcy-t csökkentő gyógyszerek, erre a célra a B-vitaminok szolgálnak, a vitaminok azonban nem szabadalmaztathatók, hanem recept nélkül, bárhol olcsón megvásárolhatók.

Szóval, mint mindig, itt is a pénz beszél, ebben azonban nincs pénz.

Egy Malcolm Kendrick nevű skót orvos joggal nevezi az orvosoknak a témával kapcsolatban tanúsított közönyét "fülsüketítő hallgatásnak"

Utószó

De azért van remény. 2018-ban a Journal of Alzheimer's Disease című folyóiratban megjelent egy Közös Nyilatkozat, amelyben olyan szakemberek mondják el a véleményüket, akik áttekintették az összes fontos idevágó kutatást. Ők a következőket mondják:

"A publikált eredmények elemzése során arra a következtetésre jutottunk…. hogy az emelkedett éhgyomri Hcy szint egyértelmű, de leküzdhető kockázati tényezője a kognitív hanyatlásnak és a demenciának." (Smith és mtsi. 2018)

A kutatók szerint a Hcy-re történő szűrést el kellene végezni minden memóriaklinikán, és azoknak, akiknél magas értékeket találnak, B-vitamin pótlást kellene javasolni. Ez Svédországban már ma is így van, reméljük, hamarosan a többi ország is követi a példáját.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Allen LH. How common is vitamin B-12 deficiency? Am J Clin Nutr. 2009 Feb;89(2):693S-6S.

Bell DS. Metformin-induced vitamin B12 deficiency presenting as a peripheral neuropathy. South Med J. 2010 Mar;103(3):265-7.

de Jager CA. Critical levels of brain atrophy associated with homocysteine and cognitive decline. Neurobiol Aging. 2014 Sep;35 Suppl 2:S35-9.

Gattani és mtsi.:Subacute dementia in elderly due to vitamin B12 deficiency Annals of Geriatric Education and Medical Sciences, January-June, 2019;6(1):13-15

Kumar S, Narasimha A, Holla B, Viswanath B, Narayanaswamy JC, Math SB, Chandrashekar CR. Reversible dementia in young persons due to cobalamin deficiency. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 2013 Winter;25(1):E62-3.

Malcolm Kendrick How to avoid dementia.https://drmalcolmkendrick.org/tag/homocysteine/

Rajagopalan P, Hua X, Toga AW, Jack CR Jr, Weiner MW, Thompson PM. Homocysteine effects on brain volumes mapped in 732 elderly individuals. Neuroreport. 2011 Jun 11;22(8):391-5.

Smith AD, Refsum H, Bottiglieri T, Fenech M, Hooshmand B, McCaddon A, Miller JW, Rosenberg IH, Obeid R. Homocysteine and Dementia: An International Consensus Statement. J Alzheimers Dis. 2018;62(2):561-570.

Smith AD, Refsum H. Homocysteine, B Vitamins, and Cognitive Impairment. Annu Rev Nutr. 2016 Jul 17;36:211-39.

Smith AD, Smith SM, de Jager CA, Whitbread P, Johnston C, Agacinski G, et al. (2010) Homocysteine-Lowering by B Vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial. PLoS ONE 5(9): e12244.