Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Sayer Li:
A búzalektin szerepe az emberi betegségek kialakulásában II.

Megjelent:Sayer Li: Opening Pandora's Bread Box: The Critical Role of Wheat Lectin in Human Disease

Fordította: Homoki Szilva

(Az érthetőség kedvéért kicsit átszerkesztette Szendi Gábor)

Most, hogy a cöliákia (lisztérzékenység, gluténintolerancia, gluténszenzitív enteropátia vagy sprue) belépést nyert az orvosok által is hivatalosan elismert betegségek panteonjába, és a gluténintolerancia így már nem szélsőséges orvostudományi elképzelésnek számít, ideje figyelmet szentelni a búzában lévő apró, ám óriási hatalommal bíró vegyületre, a búzacsíra agglutininre (WGA, wheat germ agglutinin), mely nagyban felelős a búza számos területre kiterjedő és nehezen diagnosztizálható káros hatásáért. A búzacsíra agglutinin nem csupán belerondít a búzaintolerancia elsődleges okaival kapcsolatos feltételezéseinkbe, hanem mivel e vegyület koncentrációja éppen a "teljes kiőrlésű búzában" a legmagasabb, amihez a magasztalt csíráztatott változat is hozzátartozik, az élelmiszeripar egyik legkedveltebb eszményképe alól is kirántja a szőnyeget.

<<Vissza az első részhez

 

 

A Google adatkezelési elvei

A WGA gyulladást okozhat

Rendkívül kis koncentrációban a WGA serkenti a gyulladást okozó kémiai információt hordozó anyagok (citokinek) szintézisét, melyek között a belek sejtjeiben és az immunsejtekben megtalálható az interleukin-1, az interleukin-6 és az interleukin-8 [4]. Kimutatták, hogy a WGA az emberi több lépcsőben felszabadítja a reaktív oxigénfajnak nevezett, gyulladást okozó szabadgyököket. [5] Azt is bebizonyították, hogy a krónikus vékonybélgyulladásban szenvedő betegeknél a WGA szerepet játszik az állapot kialakulásában. [6]

A WGA-nak immunotoxikus hatása is lehet

A WGA patkányoknál csecsemőmirigy-sorvadásos folyamatot indít be [7], és közvetlenül kötődhet a fehérvérsejtekhez, valamint aktiválhatja azokat [8]. Az emberi vérsavóban lévő WGA-ellenes antitestekről kimutatták, hogy más fehérjékkel együtt keresztreakciót adnak, ezzel egy esetleges lépést téve az autoimmunitás felé [9]. Valójában mára valószínűvé vált, hogy a WGA szerepet játszik a cöliákia kialakulásában, mely teljesen eltér a gluténre adott reakciótól, mivel a cöliákiás betegeknél a más emésztési rendellenességekben szenvedő páciensektől eltérően lényegesebb magasabb a WGA-ra reagáló IgG és az IgA antitestek szintje. Ezekről az antitestekről is kimutatták, hogy nem váltanak ki keresztreakciót a glutén antigénjeivel [10][11].

A WGA neurotoxikus hatású lehet

A WGA át tud jutni a vér-agy gáton [12], melyet követően szabadon képes mozogni az agy szövetei között, így ennek köszönhetően szívesen használják az idegpályák megfigyelésében [13]. A WGA azon tulajdonsága, hogy a vér-agy gáton képes átjutni, magával húzva az általa megkötött anyagokat, felkeltette a gyógyszereket az agyba juttatni kívánó, gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó vállalatok érdeklődését. A WGA egyedülálló módon képes kötődni az N-acetil-neuraminsavhoz, mely az agyban lévő idegsejtmembránok lényeges alkotóeleme. Sokféle szerepet tölt be a sejtek összekapcsolásában, az ionvezetésben vagy receptorként, és ezek helytelen működése neurodegeneratív rendellenességhez is vezethet. A WGA az idegeket borító mielinburokként [14] ismert védőréteghez is kapcsolódhat, és gátolhatja az idegnövekedési faktort [15]. Jelenleg úgy tartják, hogy a WGA a fájdalompályákon lévő atipikus neurotranszmitterként működő N-acetil-glükozaminnal alakít ki kötést.

A WGA sejtmérgező hatású lehet

Kimutatták, hogy a WGA mind a normális, mind pedig a rákos sejtsorozatokra sejtmérgező hatással lehet, és vagy sejtciklus megállást, vagy programozott sejthalált (apoptózist) okozhat [16].

A WGA beleavatkozhat a génműködésbe

A WGA mind osztódást serkentő, mind pedig gátló aktivitást mutat [17] . A WGA akadályozhatja a DNS-másolást [18]. A WGA a csirkék fejlődése során akadályozza a farokkezdemény fejlődését, ami arra utal, hogy a genetikai és az epigenetikai tényezőket is befolyásolhatja.

A WGA megzavarhatja a hormonrendszer működését

Kimutatták, hogy a WGA utánozza az inzulint, ami fokozza az elhízást és az inzulinrezisztenciát [19]. Az is kiderült, hogy a WGA a kóros elhízás és a leptinrezisztencia esetében is szerepet játszik, mivel a hipotalamuszban akadályozza a leptin, az étvágyhormon receptorát. A WGA serkenti az epidermális növekedési faktort, mely intenzívebb működés esetén növeli a rák kialakulásának kockázatát. A WGA rendkívül jól képes kötődni a pajzsmirigy szöveteihez, és kimutatták, hogy mind a jó- mind pedig a rosszindulatú pajzsmirigycsomókhoz kötődik [20]. A WGA akadályozza a hasnyálmirigyben a szekretin termelődését, ami zavarhatja az emésztést és a hasnyálmirigy kóros megnagyobbodását okozhatja. A WGA az ondósejtekre és a petesejtekre is rátapad, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységet.

A WGA-nak kardiotoxikus (szívkárosító) hatása lehet

A WGA aktiválja a vérlemezkéket, és azok összetapadását okozza [21]. A WGA erős zavaró hatással van az endoteliális sejtek (az erek belső falát borítják) Tapadásáért Felelős Molekula-1-re (Cell Adhesion Molecule-1; CAM-1), mely kulcsszerepet játszik a szövetek megújulásában és a falósejtek véredényekből történő biztonságos eltávolításában [22].

A WGA kedvezőtlenül hat az emésztésre

A WGA a belek kefeszegély hártyáján a felszíni hámsejtek fokozott leválását okozza, valamint a felszín területének csökkenését, rövidítve a sejtek életét és a bélbolyhok hosszúságát, mivel a kötés is a bélbolyhokkal jön létre. A WGA a sejtek szintjén utánozni tudja az epidermális növekedési faktor (EGF) hatásait, ami arra utal, hogy a cöliákiánál tapasztalható tüszőüreg hiperpláziát (a bélfalban található anyagokat kibocsátó mirigyszerűség) a WGA növekedésserkentő hatása okozhatja. A WGA a belek sejtjeinél a sejtváz kopását eredményezi, melynek következtében elhalnak és gyorsabban cserélődnek a sejtek. A WGA a belek hámsejtjeiben csökkenti a hősokk-fehérjék (hideg, meleg ellen védő fehérjék) szintjét, melynek következményeként a sejtek kevésbé védettek az esetleg káros béltartalom ellen [23].

A WGA-nak és egyes vírusoknak hasonló kórokozó hatásuk van

Számos érdekes hasonlóság figyelhető meg a búzacsíra lektin és a vírusok között. A vírusrészecskék és a WGA is több nagyságrendnyivel kisebb a sejteknél, melyekbe behatolnak, és a sejthártyához való kapcsolódás után az bekebelezés folyamata által válnak a sejt részévé. Az influenza és a WGA is a nyálkahártya nyálkás bevonatán keresztül hasonló folyamat révén jut át. Amint az influenzavírus és a WGA lektin bejutott a gazdatest keringési rendszerébe, mindkettő képes a gazdatest számára elhomályosítani a határvonalat saját maga és az idegen anyag között. Az influenza mindezt úgy teszi, hogy beledolgozza magát sejtjeink génanyagába, és saját maga másolása céljából átveszi a fehérjetermelés működését, melynek eredményeként a fertőzés eltávolítása végett immunrendszerünk kénytelen megtámadni saját, a vírus tevékenysége miatt átalakult sejtjét. A Herpes simplex víruson végzett tanulmányok kimutatták, hogy a WGA a sejtfelszín ugyanazon receptoraival való sikeres kötés révén képes meggátolni a vírusos fertőzés lehetőségét, ami arra utal, hogy nagyon hasonló módon hathatnak a sejtekre. A WGA lektin képes befolyásolni egyes sejtek génműködését, pl. az osztódást serkentő/gátló tevékenységet, és más autoimmunitással összefüggő lektinekhez hasonló módon a WGA képes előidézni azt, hogy egyes sejteket végül a fehérvérsejtek elpusztítanak. Mivel a WGA lektinekre reagáló emberi antitestekről kimutatták, hogy keresztreakciót adnak más fehérjékkel, így ez is eredményezhet autoimmunitást.

Ha tudomásul vesszük, hogy a WGA hány módon káros az egészségre, milyen könnyen jut át a beleinken a keringési rendszerbe, és mennyire nem észlelhető a hagyományos antitest-alapú klinikai vizsgálatok által, akkor könnyen meglehet, hogy a búzaevés rontja az egész búzafogyasztó világ általános egészségét, és hogy az évek során alátámasztottuk a mondást, mely szerint "magának ássa meg az ember a sírját." Ez a nézőpont meglepetésként érheti az "egészséges" termékeket gyártó élelmiszeripart, mivel a teljes kiőrlésű termékek iránti szerelmük kezd nagyipari jelenséggé válni. A "teljes kiőrlésű", "búzafűhajtással" és "búzacsírával" dúsított termékek, melyek közül mindegyik lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaz WGA lektint a gyártási folyamatokon átesett, homogenizált, csírátlanított és állítólag "kevésbé egészséges" megfelelőiknél, talán jelentős mértékben rontja mindannyiunk egészségét.

Úgy hiszem, hogy a búza alapos kutatása azt az eredményt hozza majd, hogy az ezzel ellentétes hiedelem dacára az ember nem uralkodik a természet fölött. És mindahhoz, amit fogyasztásra alkalmasnak tart, nem biztos, hogy jó neki. Bár a búza látszólagos védtelensége azzal kecsegtet, hogy tömegfogyasztásra alkalmas, számos láthatatlan "tüskével" van felruházva, melyek közül a WGA lektin a legapróbb, és talán a leghatásosabb védelem a ragadozók ellen. És bár csak a WGA a hívatlan vendég az asztalunknál, maga a búza is ugyanolyan ellenséges velünk szemben. Talán, miután felismertük a hibánkat, hogy rossz irányba indultunk, a legértelmesebb, ha sebeink nyaldosása után hagyjuk, hogy különváljanak útjaink. Ahogy majd nő a távolság köztünk és a búza iránti őrült rajongásunk között, egyszer majd biztosan magunkra találunk, és olyan számunkra sokkal alkalmasabb táplálkozási formákat fedezünk majd fel, melyeket az anyatermészet nem terhelt meg ily mértékben függőséget okozó és az egészségre esetleg végzetes hatású fehérjével.

<<Vissza az első részhez

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 • [1]  Desmond S. T. Nicholl,An Introduction to Genetic Engineering,3rd Edition ISBN-13: 9780521615211
 • [2]Ji, Sayer "The Dark Side of Wheat - New Perspectives on Celiac Disease & Wheat Intolerance." Winter, 08’, Journal of Gluten Sensitivity
 • [3]Distribution of Wheat Germ Agglutinin in Young Wheat Plants.  Plant Physiol. 1980 Nov;66(5):950-955. PMID:   16661559
 • [4]Effects of wheat germ agglutinin on human gastrointestinal epithelium: insights from an experimental model of immune/epithelial cell interaction.Toxicol and Applied Pharmacology 2009Jun 1;237(2):146-53. Epub 2009 Mar 28. PMID   19332085
 • [5]Wheat germ agglutinin induces NADPH-oxidase activity in human neutrophils by interaction with mobilizable receptors.Infection and Immunity.1999 Jul;67(7):3461-8. PMID   10377127
 • [6] Lectin glycosylation as a marker of thin gut inflammation.  The FASEB Journal.  2008;22:898.3
 • [7]  Antinutritive effects of wheat-germ agglutinin and other N-acetylglucosamine-specific lectins.The British Journal ofNutrition  1993 Jul;70(1):313-21. PMID:   8399111
 • [8]  Lectinlike properties of pertussis toxin. .Infection and Immunity1989 Jun;57(6):1854-7.PMID: 2722243
 • [9]Natural human antibodies to dietary lectins.  FEBS Lett.1996 Nov 18;397(2-3):139-42. PMID: 8955334
 • [10]Antibodies to wheat germ agglutinin in coeliac disease.  Clin Exp Immunol.  1986 January; 63(1): 95–100. PMID:   3754186
 • [11]  Elevated levels of serum antibodies to the lectin wheat germ agglutinin in celiac children lend support to the gluten-lectin theory of celiac disease.  Pediatr Allergy Immunol.  1995 May;6(2):98-102. PMID:   7581728
 • [12]  Transcytotic pathway for blood-borne protein through the blood-brain barrier. Proceedings from the   National Academy ofSciences U S A.  1988 Jan;85(2):632-6.  PMID: 2448779
 • [13]Transsynaptic transport of wheat germ agglutinin expressed in a subset of type II taste cells of transgenic mice.  BMC Neuroscience.2008 Oct 2;9:96. PMID:   18831764
 • [14]Distribution of concanavalin A and wheat germ agglutinin binding sites in the rat peripheral nerve fibres revealed by lectin/glycoprotein-gold histochemistry.  TheHistochem Journal.1996 Jan;28(1):7-12.PMID: 8866643
 • [15]Wheat germ agglutinin, concanavalin A, and lens culinalis agglutinin block the inhibitory effect of nerve growth factor on cell-free phosphorylation of Nsp100 in PC12h cells.Cell Struct and Function1989 Feb;14(1):87-93. PMID: 2720800
 • [16]  Wheat germ lectin induces G2/M arrest in mouse L929 fibroblasts.   J Cell Biochem.  2004 Apr 15;91(6):1159-73.PMID: 15048871
 • [17]  Wheat germ agglutinin and concanavalin A inhibit the response of human fibroblasts to peptide growth factors by a post-receptor mechanism. J Cell Physiol. 1985 Sep;124(3):474-80. PMID: 2995421
 • [18]DNA replication in cell-free extracts from Xenopus eggs is prevented by disrupting nuclear envelope function.J Cell Sci.  1992 Jan;101 ( Pt 1):43-53.PMID:   1569128
 • [19]Effects of wheat germ agglutinin and concanavalin A on the accumulation of glycosaminoglycans in pericellular matrix of human dermal fibroblasts. A comparison with insulin.Acta Biochim Pol.2001;48(2):563-72. PMID:   11732625
 • [20]Analysis of lectin binding in benign and malignant thyroid nodules. Arch Pathol Lab Med.1989 Feb;113(2):186-9. PMID:   2916907
 • [21]Further characterization of wheat germ agglutinin interaction with human platelets: exposure of fibrinogen receptors.Thromb Haemost.1986 Dec 15;56(3):323-7.PMID:   3105108
 • [22]Wheat germ agglutinin-induced platelet activation via platelet endothelial cell adhesion molecule-1: involvement of rapid phospholipase C gamma 2 activation by Src family kinases.Biochemistry.  2001 Oct 30;40(43):12992-3001.PMID: 11669637
 • [23]Decreased levels of heat shock proteins in gut epithelial cells after exposure to plant lectins.Gut. 2000 May;46(5):679-87.PMID:   10764712