Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Mercola
Ez a "egészséges csodaétel" kapcsolatban áll az agykárosodással és a mellrákkal

Fordította: Váradi Judit

Forrás: Dr.Mercola.com

A szójával bárhol találkozhat, ott is, ahol nem gondolná. Belecsempészik a készételekbe, a húsárukba, mindenbe, amiben jól jön egy kis olcsó fehérje. De ami a legelképesztőbb, a bioboltokban kincsként árulják a szójatermékeket, mint az egészség forrásait. fokozatosan ébredünk rá arra, hogy körülöttünk minden hamisítás és csalás.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ha Ön alapos áttekintést kívánna adni a szójáról közétett többezer tanulmányról, erős a gyanúm, hogy ugyanarra a következtetésre jutna, mint én - azaz, hogy a nem fermentált szójatermékek fogyasztásából eredő kockázatok messze felülmúlják a lehetséges előnyöket.

Figyelem! A nem fermentált szójatermékekről beszélek.

Hiszen az ázsiaiak évszázadok óta fogyasztanak olyan fermentált szójatermékeket, mint a natto (fermentált szójából készült étel), a tempeh (fermentált szójababból készült szójasajt), és a szójaszósz, és élvezik azok egészségre előnyös tulajdonságait. Az erjesztett szója nem végez pusztítást a szervezetben.

Sajnos azonban rengeteg, az egészséges életmód mellett elkötelezett amerikait vezetnek félre, hogy azt higgyék, a kezeletlen szója, a szójatej, a szójasajt, a szójaburger, és a szójafagylalt egészséges.

Hogyan váltak olyan népszerűvé a szójaételek?

Ha úgy tűnik, hogy a szójából készült ételek a semmiből teremtek elő, hogy aztán a 21. század "egészséges csodaételeivé" váljanak, annak az az oka, hogy ezt valakik előidézték.

Az Észak-Amerikai Szójatermékek Társasága (Soyfoods Association of North America) szerint 1992 és 2006 között a szójatermékek eladása 300 millió dollárról csaknem 4 milliárdra nőtt.
Ez a növekedés a szójával kapcsolatos vélemények erőteljes megváltozásának köszönhető. Az pedig nem volt véletlen - a szójaipar hatalmas összegeket invesztált a hirdetésekbe, és sikerrel járt. A szója valóban nagy üzlet, hatalmas üzlet.
2000 és 2007 között az amerikai termelők több mint 2700 új, szójaalapú ételt vezettek be, újabb és újabb termékek jelennek meg az üzletek polcain.

A 2008-as, "A táplálkozással kapcsolatos fogyasztói magatartások" felmérés szerint (melyet az Egyesült Szójabab Bizottság végzett)

 • 2007-ben a fogyasztók 85 százaléka szerint a szójatermékek egészségesek
 • Az amerikai lakosság 33 százaléka fogyaszt legalább egyszer egy hónapban szójaterméket - ételt, vagy italt.
 • A fogyasztók 70 százaléka úgy gondolja, a szójaolaj egészséges.
 • A fogyasztók 84 százaléka egyetért az FDA állításával, miszerint napi 25 gramm szójaprotein fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Mindez az agyafúrt marketing tevékenység és a nyílt hazugságok tragikus következménye, miközben a szójaipar óriási profitra tett szert, s a nem fermentált szója fogyasztók többségének egészségi állapota pedig leromlott. Pedig rengeteg tudományos kutatómunka igazolja, hogy a szója nem a 21. század táplálkozási csodaszere.

A szója sötét oldala

A piacon kapható szója többsége nem egészséges. Kivétel a fermentált szója, amiről később beszélek. A legrosszabb a GMO (genetikailag módosított) szója, amely rovarirtótól fertőzött. Az ázsiai kultúrától eltérően, ahol az emberek ép, nem génmódosított szójaterméket fogyasztanak kis mennyiségben, a nyugati ételfeldolgozók két aranyat érő árucikkre választják szét a szójatermékeket - proteinre és olajra. E termékek körében semmi sem természetes, illetve biztonságos.

Dr. Kaayla Daniel, a "The Whole Soy Story"( A Szója teljes története) szerzője, rámutat arra a több ezer tanulmányra, amely a szóját összefüggésbe hozza az alultápláltsággal, emésztési zavarral, immunrendszer leromlásával, rendellenes pajzsmirigy működéssel, emlékezet romlással, szaporodási rendellenességgel és meddőséggel - sőt a rákkal és a szívbetegségekkel is.

Álljon itt néhány példa a szójafogyasztás egészségre káros hatásáról:

 • Emlőrák
 • Agykárosodás
 • Csecsemőkori rendellenességek
 • Pajzsmirigyműködés zavarai
 • Vesekövek
 • Immunrendszer gyengülése
 • Súlyos, potenciálisan halálos ételallergiák
 • Termékenység romlása
 • Veszélyeztetett terhesség és szoptatási nehézségek

A szója propagálói azt állítják (összekeverve a fermentált és a nem fermentált szóját), hogy a szója mindentől megvéd minket, a vastagbél-, a prosztata- és az emlőráktól kezdve a sztrókon, csontritkuláson át az asztmáig. De ezek a lelkes propagálók nem tesznek említést a szója hátrányait megvilágító kutatásokról, és mindazon veszélyekről, amelyek az egészségünket fenyegetik.

További szerencsétlen tényező az, hogy a világ szójatermelésének 80 százalékát a mezőgazdasági állatok táplálásában használják fel, ami által a szójatermelés hozzájárul az erdőirtáshoz.

A szója néhány propagálója azt tanácsolja mindannyiunknak, hogy legyünk vegetáriánusok - meggondolatlan javaslat, ami a táplálkozásról való ismeretek teljes hiányáról tanúskodik - holott inkább azt kellene megvizsgálnunk, hogy a nagyüzemi állattartásban hogyan tenyésztik és etetik az állatokat.

Miért olyan kockázatos dolog a szója fogyasztás?

Az alábbiakban összefoglaljuk a szója legszembetűnőbb problémáit.

 1. Az Amerikában termesztett szója 91 százaléka genetikailag módosított (GM). A génmódosítás azért történik, hogy a növény ellenállóvá váljon a mérgező gyomirtó permetezőszereknek. Miközben ennek az a célja, hogy növelje a gazdasági hatékonyságot, és olcsóbb szójával lássa el a fogyasztókat, a szója tele lesz a mérgező gyomirtó szerekkel. A növények olyan baktérium géneket is tartalmaznak, amelyek az emberi táplálékokban soha elő nem forduló fehérjét termelnek.
  A GM szója összefügg az allergia növekedésével is. A GM táplálékokról ezidáig egy publikált tanulmány erősítette meg, hogy a GM szójába illesztett gén átmegy a bélbaktériumok DNS-ébe és ott tovább működik. Ez azt jelenti, hogy évekkel azután, hogy Ön már nem fogyaszt GM szóját, még mindig termelődhet a beleiben folyamatosan egy potenciálisan allergén hatású fehérje. A GM szója a jövő nemzedékeiben akár terméketlenséget/meddőséget is okozhat, egy friss orosz kutatás eredményei szerint.
 2. A szója "anti-tápanyagok" néven ismert természetes toxinokat tartalmaz. Ilyenek a szaponinok, a szójatoxin, a fitátok, a fehérjebontó enzim gátlók, az oxalátok, a goitrogén (pajzsmirigy károsító) és az ösztrogén. Ezek némelyike akadályozza a fehérje emésztéshez szükséges enzimek működését. Egy kis mennyiségű anti-tápanyag még valószínűleg nem okoz gondot, de sok amerikai fogyaszt manapság rendkívül nagy mennyiségű szóját.
 3. A szója hemagglutinint tartalmaz. A hemagglutinin a vörösvérsejtek összetapadását idézi elő, melyek aztán nem képesek megfelelően felvenni és eljuttatni az oxigént a szövetekbe.
 4. A szója goitrogént tartalmaz, olyan anyagot, amely a pajzsmirigy hormonok szintetizálását és a jód anyagcserét akadályozza, így gátolja a pajzsmirigy megfelelő működését.
 5. A szója fitátokat tartalmaz. A fitinsav jelentősen meggátolja az alapvető ásványi anyagok felvételét, ilyen például a kalcium, magnézium, mangán, réz, vas és legfőképpen a cink. Ez leginkább a vegetáriánusok számára problematikus, mivel a húsfogyasztás csökkenti a fitátok hatását (ezért hasznos a szója mellett húst is fogyasztani).
 6. A szója tele van genistein és daidzein izoflavonidokkal. Ezek a fitoösztrogének fajtái, melyek növényekben található vegyületek, és az ösztrogénhez hasonló hatást fejtenek ki. Nagy mennyiségben azonban akadályozzák az ösztrogén termelődését, tönkreteszik az endokrin működést, meddőséget okozhatnak, növelhetik az emlőrák kockázatát.
  Napi két pohár szójatej elfogyasztása egy hónapon keresztül már megváltoztathatja a menstruációs ciklust. Noha az FDA szabályozza az ösztrogént tartalmazó termékek forgalmazását, a szójára nincsenek figyelmeztető jelzések.
 7. A szója mérgező mennyiségű alumíniumot és mangánt tartalmaz. A szóját alumínium tartályokban dolgozzák fel, az alumínium átszűrődhet a szójatermékbe. A szója tápszerben 80-szor magasabb a mangán, mint az anyatejben.
 8. A szója bébitápszer veszélyezteti a baba egészségét. Az amerikai csecsemők csaknem 20 százalékát táplálják szójatápszerrel, pedig a szójában található ösztrogén visszafordíthatatlanul károsíthatja a csecsemő nemi fejlődését és egészségét. A szójatápszerrel táplált csecsemők. A szójatápszerrel táplált csecsemők akár 20.000-szeresét is kaphatják annak az ösztrogénmennyiségnek, amit más tápszerrel táplált csecsemők kapnak.

A rovarirtók és a génmódosítás problémája

Az Egyesült Államokban termesztett szója több mint 90 százaléka génmódosított, és az amerikai szójatermés több mint 90 százaléka génmódosított.
Mióta 1996-ban elkezdték a GM táplálékok árusítását, óriási mértékben megnőtt a meddőség előfordulása és az alacsony testsúllyal világra jött csecsemők száma.

Javaslatok arra, hogyan kerülhető el a nem kívánt szója táplálék

Egyszerű gyakorlati szabályként tartsa észben, hogy csak fermentált szójaterméket szabad fogyasztani (Pl, tempeh, miso, natto, vagy tradicionálisan elkészített szója szósz).

Feltétlenül kerülendő szójatermékek:

 • A tofu
 • A húspótló szövetszerkezetű szójafehérje (TVP) vagy szójaprotein izolátum
 • Szójabab olaj
 • Szójatej
 • Szójasajt, fagylalt, joghurt
 • Szójahús (TVP-ből előállítva)
 • Szójaprotein
 • Edamame bab
 • szójatápszer

A nem fermentált szója elkerülése érdekében legjobb, ha nem feldolgozott ételt (húskészítmények, konzervek, mártások, levesporok, stb.) vásárol, hanem teljes ételt, amit saját maga dolgoz fel.
Ha mégis csomagolt ételt vásárol, ellenőrizze, nem tartalmaz-e szóját.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre