Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

D vitamin és influenza

John Cannell, aki munkatársaival 2006-ban megjelentett egy nagy tanulmányt arról, hogy a téli D vitamin hiány robbantja ki minden évben az influenza járványt (erről olvashat cikkemben), hónapok óta arra figyelmezteti hírlevele olvasóit és a D vitamin tanács webszájtjának látogatóit, hogy nem a védőoltás az igazi, vagy az egyetlen védelem az influenza ellen, hanem a megfelelő mennyiségű D vitamin (Felnőtteknek 2000-5000 NE, gyerekeknek 13 kg-onként 1000 NE-t ajánl.)

 

A Google adatkezelési elvei

 

John Cannel első levele:

September 17, 2009

Azért írok Önnek, hogy figyelmeztesse olvasóit arról a kulcsfontosságú e-mailről, amelyben egy orvos bizonyítja, hogy a D vitamin véd a H1N1 ellen, és kérje olvasóit, hogy lépjenek kapcsolatba képviselőikkel Washingtonban, hogy védjék meg a H1N1-től az Amerikaiakat, különösen a gyermeket, mielőtt tél beköszönt. A következő levelet kaptam:

Kedves Dr. Cannell,

Az ön múltkori H1N1-ról szóló hírlevele és videója arra késztetett, hogy tudósítsam Önt a Központi Wisconsin Centrumban kitört H1N1 járvány tapasztalatairól. Sajnálatos módon az állami járványügyiek nem mutattak érdeklődést arra, hogy az adatokat tanulmányozzák, így továbbítom őket Önnek, mivel úgy gondolom, nagyon figyelemre méltóak.

A Központi Wisconsin Centrum egy hosszútávú ápoló hely fogyatékosok számára. Megközelítőleg 275 ápolt és 800 fős személyzet van. Az ápoltak vérében a D vitamint folyamatosan mérjük évek óta és az ápoltak D vitamin pótlást kapnak.

2009 júniusában, a nagy publicitást kapott Wisconsin járvány idején, mindössze két ápolt kapott teszttel is igazolt influenzát. Másfelől viszont a személyzet 60 tagja kapott influenzát betegséget. Közülük 17-et teszteltek és 8-nál igazolták is. További 43 kapott influenzaszerű betegséget. (A gyerekekkel dolgozó körülbelül 11-12 személyzeti tag közül többnek igazoltan H1N1-e volt.)

Így nagyon figyelemre méltó, hogy 275 ápoltból mindössze kettő betegedett meg influenzában, míg a 800 fős személyzetből 103. Úgy tűnik, hogy a H1N1 nem a személyzetről terjed az ápoltakra, hanem az ápoltakról a személyzetre, és aztán a személyzet közt terjedt tovább. Vagyis ez azt jelenti, hogy az ápoltjaink a D vitamin miatt védettek voltak, míg a személyzet nem.

Üdvözlettel:

Norris Glick, orvos
Central Wisconsin Center
Madison, WI


Kedves Dr. Glick,

Ez az első kemény adat, amelyről tudok, amely közvetlenül bizonyítja, hogy a D vitamin hihetetlen védelmet nyújt az influenza ellen. Dr. Carlos Carmago a Massachusetts General Hospital-ban lefutatott egy statisztikai elemzést az adatokon, és ha még ki is zárjuk azt a 43 embert, akik a személyzetből csak "influenzaszerű" betegséget kaptak, akkor is az ápoltak közt 0,73% betegedett meg, míg a személyzetből 7.5%, ami tízszeres különbség és ez a különbség statisztikailag szignifikáns (P<0.001).

Másodszor, ha olvasta a múltkori levelemet, akkor láthatja, hogy az influenzában meghalt gyerekek kétharmada neurológiai betegségben szenvedett (epilepszia, autizmus, stb.). A járványügyi hatóság pontosan tudja ezt, hiszen ők közölték az adatokat. Ők tehát tudják, hogy a neurológiai beteg gyerekek halnak meg legvalószínűbben. (Ennek itt azért van különös jelentése, mert az amerikai járványügy jelentése szerint pont azoknak a betegeknek a legnagyobb a halálozási kockázata, akiket pl. a Központi Wisconsin Centrum-ban ápolnak. Az eredmények azt bizonyítják, hogy egy rendkívül veszélyeztetett betegcsoportban is hihetetlen méretekben lecsökkentette még nem is csak a halálozást, hanem már a megbetegedések számát is a rendszeresen adagolt D vitamin - megj. Szendi G.).

Keressé meg parlamenti képviselőjüket vagy szenátorukat és panaszolják fel nekik a járványügy közömbösségét, amit ebben az ügyben tanúsított. Követeljenek kongresszusi meghallgatást D vitamin és H1N1 ügyben, mielőtt túl késő lesz.

John Cannell, MD
A D vitamin Tanács elnöke
585 Leff Street
San Luis Obispo, CA 93422

John Cannell második levele

September 18, 2009

Kedves Dr. Cannell,

Köszönet a Wisconsin kórházról közölt friss információért. Nekem hasonló személyes bizonyítéklom van Georgiában folyó orvosi praxisomból.
Mi vagyunk azon öt állam egyike, amelyben széles körben szétterjedt a H1N1 járvány. Közösen viszünk egy rendelőt egy másik családorvossal. Én rámenősen mérem és pótlom a D vitamint. A kollégám nem. Ő hetente egytől tízig terjedő számú influenzás beteget lát el, az én praxisomban viszont egy sincs. Az én páciensem egységesen 2000-5000 NE D vitamint kapnak, hogy a D vitamin vérszintjük 50-80 ng/ml közt legyen.

Ellie Campbell,
Campbell Családorvoslás
3925 Johns Creek Court Ste A
Suwannee GA 30024


Kedves Dr. Campbell:

Köszönet a jó hírért. Bárcsak volna kapcsolatunk a járványügyiekhez vagy a nemzeti Egészség Hivatalhoz, hogy a figyelmüket felhívhassuk a D vitaminra.
A kritikusok azt mondják, nem szabadna a D vitamint az influenza megelőzésére ajánlanunk, amíg azt tudományos vizsgálatokkal nem igazolják. Mert ez még nem történt meg.

A kritikusok így azt mondhatják, hogy amíg ők nem bizonyosodnak meg, addig Önnek D vitamin hiánya kell legyen télen, amíg tudományosan nem bizonyosodik be, hogy a D vitaminnal való ellátottság jobb, mint a D vitamin hiánya. Az ilyen tanács teljesen etikátlan és reméljük soha nem lesz az egészségügyi ellátás alapelve.

Ez nem csúcstudomány. Ha én tévednék, akkor a D vitamin nem védi ki az influenzát, de mit veszítünk ezzel? Néhány dollárt. De viszont ha a kritikusok tévednek, és a D vitamin mégis megelőzi az influenzát, akkor mit veszítünk? Nem is oly rég, a járványügy azt jelentette, hogy már 41 gyermek meghalt a H1N1-ben, és az influenza idény még el sem kezdődött.

Lépjen kapcsolatba szenátorával és parlamenti képviselőjével. Kérje őket, hogy legyen közmeghallgatás a D vitaminról és a H1N1-ről.

John Cannell, MD
A D vitamin Tanács elnöke
585 Leff Street
San Luis Obispo, CA 93422

Kommentár:

Na hiába, egy demokráciában az embereknek még eszébe jut ilyesmi, hogy "szóljon képviselőjének", meg "tegyen panaszt a járványügyre". Mi ezt itt Magyarországon csak keserűen megmosolyogjuk.
Én természetesen az olvasót csak arra kérem, terjessze ezeket a leveleket és védje meg családját és barátait a H1N1-től. A képviselőjét felejtse el, ahogy az is elfelejtette Magát már régen. (Majd 2010-ben az életben maradottak tapasztalni fogjuk, hogy pár hétig megint "fontosak" leszünk.) Hogy D vitamint hol fog kedves olvasóm beszerezni, azt pontosan nem tudom, esetleg ha érdeklődne a tisztifőorvosnál, az OGYI-nál, az ANTSZ-nél, ők talán már lefoglaltak annyi vitamint, hogy abból tudnak adni mindenkinek. Nem ironizálni akarok, keserűségből írom: a D vitamin tényleg sok embert védhetne meg az influenzától, de nálunk D vitamin csak igen kis kiszerelésben kapható, az is kalcium tablettába ágyazva. Rendelhetünk külföldről, ha a vám éber őrei le nem fülelik, és perbe nem fogják az állampolgárt valami mondvacsinált ürüggyel. Mert cukrot, olajat lehet ezer tonnaszámra csempészni, de vitamint rendelni? Nagyon kockázatos dolog.
De azért próbálja meg, az élet mindennél drágább. Védje meg életét orvosai és demokratikus hivatalai ellenére.

Szendi Gábor

Ajánlott olvasmány:

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre