Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

RxISK:
Gyógyszerek, amelyek, depressziót, agitáltságot és öngyilkosságot okozhatnak

Fordította: Szendi Gábor

Forrás:RxISK: Drugs That Can Cause Depression, Agitation & Suicidality.

Szorongás, depresszió, agitáltság és öngyilkossági késztetés - mind olyan tünetek, mintha 'lelki' eredetűek volnának, s ki gondolná, hogy akár egy bőrproblémára felírt gyógyszer is okozhatja ezeket. Ha e tünetek közül bármelyik jelentkezik gyógyszedés alatt, érdemes a szedett gyógyszernek utánanézni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A várható élettartam csökkenőben van vagy megállt a növekedésben a nyugati világban és más fejlődő országokban. Az USA némely államában megnövekedett öngyilkossági aránynak is tulajdonítható ez a csökkenés.

Más országokban (pl. Angliában) az öngyilkossági arány nem látszik növekedni, azonban nehéz világos képet kapni, hacsak az emberek nem nyilvánítják halálukat öngyilkosságnak. Ugyanis a halottkémeket arra bátorítják, hogy hagyják nyitva a kérdést, nevezzék a halált balesetnek, vagy maradjanak az eset leírásánál.

Sok ember, akinek szeretett személye öngyilkosságot követett el gyógyszerrel, szívesen veszi az ilyesfajta halottkémi jelentést, mivel felismeri, hogy bizonyos mértékben sokkal inkább külső tényező okozta a halált, mintsem gyermekének, partnerének, szülőjének az a szándéka hogy eldobja életét. A végeredmény azonban az, hogy elképzelésünk sincs arról, milyen arányban okozhatnak a gyógyszerek öngyilkosságot. És a probléma nemcsak az USA-ban növekszik, hanem bizonyára más országokban is.

Mit okozhatnak a gyógyszerek? A vényre kapható gyógyszerek - antibiotikumoktól a fogamzásgátlóig - fokozhatják az öngyilkosság kockázatát azáltal, hogy:

  • depressziót, lehangoltságot
  • szorongást
  • agitáltságot vagy akatíziát (kóros mértékű izgatottság)
  • gátolatlanságot
  • pszichózist vagy delíriumot
  • okozhatnak.

Mely gyógyszerek szedése vezethet ilyen állapotokhoz? Összeállítottunk egy 350 gyógyszervegyületből álló listát, amelyek ilyen állapotokat előidézhetnek. Mindegyik vegyület különféle márkaneveken van forgalomban, s ha a különböző nyelvterületeket is figyelembe vesszük, gyógyszerenként több száz neve lehet ugyanannak a vegyületnek. Sok gyógyszervegyület másokkal kombinálva kerül forgalomba, olykor 3-4, vagy még több vegyület van egyetlen tablettában, ami azt eredményezi, hogy az ember nem tudhatja, mit is szed valójában. A mellékelt gyógyszertájékoztató országonként eltérő, némely tájékoztatón igen apró betűvel tüntetik fel a kockázatokat, máshol meg ugyanarról a gyógyszerről meg sem írják a veszélyes mellékhatást. Az USA-ban és Európában 40 ezernél is több néven árulnak gyógyszereket, amelyek depresszióssá, agitálttá vagy éppen öngyilkossá tehetik Önt. A forgalomban lévő gyógyszerek 20%-ának szedése járhat ilyen kockázattal, és a népesség 33%-a szed legalább egy ilyen gyógyszert.

A kockázatot a gyógyszer okozza, nem Ön. Ezt abból lehet megérteni, hogy mindannyian különbözőek vagyunk. Egy gyógyszertől valaki jobban lesz, csökkenti a szívritmusát vagy csökkenti a koleszterinszintjét, mást meg öngyilkosságra tesz hajlamossá, növeli a szívritmusát vagy növeli a koleszterinszintjét. A gyártók tisztességtelenül kihasználják ezt - úgy forgalmazzák a gyógyszereket, mintha csak a tervezett pozitív hatásuk volna. Ha történne Önnel valami ártalom, az természetesen csak egyedi, anekdotikus eset lenne, vagy azt mondanák, volt egy másik betegsége, az okozta a bajt, esetleg azzal vádolnák, hogy kitalálta az egészet.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Elképesztő, de a cégek ilyesmikkel intézik el a problémát. Még ha a depresszió, szorongás vagy öngyilkossági hajlam fel is van tüntetve a betegtájékoztatón, orvosa teljes mértékben tagadhatja ezt még akkor is, amikor a dolog teljesen nyilvánvaló Önnek. Legalább olyan rossz az is, amikor az orvosok soha nem világosítják fel arról, hogy a tünetei kapcsolatban állhatnak a szedett gyógyszerrel, netán közvetlenül a gyógyszer okozza azokat. Felvilágosítás helyett még több gyógyszert írnak fel, ami szinte biztosan csak súlyosbítja a problémát.

A JAMA (Amerikai Orvosszövetség Lapja) megjelent tanulmány szerint minél több gyógyszert szed valaki, annál nagyobb a depresszió kockázata. Három vagy több gyógyszer szedése esetén háromszor nagyobb a depresszió-, akatízia- vagy öngyilkossági kockázat a gyógyszert nem szedőkhöz képest. (A cikkben idézik pl. hogy a protonpumpagátlót szedők közt cirka 3-szoros a depressziókockázat, a fogamzásgátlók esetében 1.7-szeres.)

Az emberek több mint 50%-a szed legalább 1 gyógyszert, 45 éves kor felett több mint 50% szed legalább 3 gyógyszert, és a 65 év felettiek legalább 40%-a szed 5 vagy annál több gyógyszert.

Különböző variációi vannak a gyógyszerek okozta kockázatoknak. Az olyan "koktélok", amelyek reflux elleni protonpumpagátlót tartalmaznak, drámaian megnöveli a kockázatot, akárcsak a fertőzés elleni védelmet nyújtók (pl. malária ellenes gyógyszer) vagy a fluorokinolon antibiotikumok. A sztatinok kevésbé okoznak öngyilkosságot vagy gyilkosságot, viszont nagyon valószínűen okoznak fáradtságot.

Egyre elterjedtebb, hogy ha valaki szed pszichiátriai gyógyszert, akkor rögtön hármat vagy még többet is szed. Ha Ön három vagy még több pszichiátriai gyógyszert szed, akkor sokkal valószínűbb, hogy idegrendszeri problémáinak jó részét a gyógyszerei okozzák.

Az aggasztó ezekkel a gyógyszerekkel az, hogy mikor olvassa e sorokat, valószínűleg közel van ahhoz a ponthoz, vagy már túl is jutott azon, hogy a gyógyszer elhagyásával visszajuthasson a gyógyszerszedést megelőző eredeti állapothoz.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Hogyan állítottuk össze ezt a listát?

Némely listában szereplő gyógyszer esetében kifejezetten jelzik az öngyilkossági kockázatot - ilyen szerek a bőrbetegségekre és a depresszióra adott gyógyszerek. Az epilepszia ellenes vagy hangulatstabilizáló gyógyszerek fokozott akatízia és öngyilkossági kockázatra derült fény a klinikai vizsgálatokban, de a gyártó cégek nem tüntetik fel a kockázatot.

A legáltalánosabb forrása a kockázatoknak a betegek és orvosok által jelentettek, amit a cégek feltüntetnek a betegtájékoztatón. De ezt a laikusok és orvosok ilyen tálalásban olvashatják: "Kétes egyének azzal fordultak hozzánk, hogy gyógyszerünk szedése depresszióhoz, agitáltsághoz, pszichózishoz, öngyilkossághoz vagy gyilkossághoz vezet. Mivel fontosnak tartjuk az átláthatóságot, mellékeljük ezeket a beszámolókat, de természetesen ilyen oki kapcsolat nem áll fenn."

Azonban a cég csak akkor adna hitelt az ilyen beszámolóknak, ha alaposan kivizsgálná a problémát, és már nem tudná mással magyarázni a kiváltott tüneteket, mint a gyógyszerével. (Ezért érdekében áll ilyen vizsgálatokat nem folytatni, vagy a klinikai vizsgálatokban az adatokat meghamisítani.)

Ha Önnel történne meg

Ezek a problémák megtörténhetnek, amikor a gyógyszert szedni kezdi, abbahagyja, vagy változtat a dózison.

Ezek a problémák bekövetkezhetnek azonnal, amikor beveszi az első szem gyógyszert, vagy amikor éppen változtat az adagon, de eltarthat hetekig is, mire a tünetek jelentkeznek. A depresszió sokszor lassan alakul ki, az agitáció viszont gyorsabban szokott jelentkezni.

Ha kialakul egy idegrendszeri probléma, némely Ön által szedett gyógyszer lehet a legvalószínűbb magyarázat. A "mentális" problémáját akár egy szemcsepp is okozhatja.

Senki ne tételezze fel, hogy ha pszichiátriai gyógyszert szed, akkor az öngyilkossága vagy lerobbanása "betegségéből" fakad. Az öngyilkosság sokkal valószínűbb a pszichiátriai gyógyszerek szedők közt, mint az ilyen szereket nem szedőknél.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A legnagyobb nehézség tudni, mi a teendő, amikor felmerül a gyanú, hogy a kezelés okozza Önnek, partnerének, vagy gyermekének a problémát.

Néha még hétköznapi problémák esetén sem egyértelmű, mint kell tenni. Ha a kezelés rosszabbodást vált ki állapotában, az orvosa lehet, vagy éppen nem lehet a megfelelő személy, akihez fordulhat. Az orvosok belátása, hogy a kezelés okozhat egy adott problémát, eléggé kétséges. Ötven százalék az esélye annak, hogy azt fogják javasolni, szedje tovább a gyógyszert, sőt esetleg még emelni is fogják az adagot - ami egy rossz tanács, ha a gyógyszer okozta a problémát.

Ha meg van győződve arról, hogy a gyógyszer okozza az Ön vagy szerettei problémáját, a legjobb tanács csökkenteni, netán abbahagyni a gyógyszer szedését. (Gyógyszere válogatja, elhagyható-e azonnal, vagy fokozatosan kell csökkenteni, netán egy másik gyógyszerre kell átállni. Legjobb találni egy orvost, aki képes felfogni a problémát.) Ha az állapot a gyógyszerelhagyás után javul, ez bizonyítja, hogy a gyógyszer volt a kiváltó ok. Ha a gyógyszerelhagyás megvonási tüneteket okoz, a legjobb tanács újra szedni a gyógyszert, és megfigyelni, mi történik.

(A cikkel szemben én nem bátorítanák senkit arra, hogy első gyanúra dobja ki gyógyszerét, hiszen az esetleg életmentő hatású és elhagyása még rosszabb eredményre vezet. De ha felmerül a gyanú, hogy a gyógyszer okozza az itt tárgyalt problémákat, azt komolyan kell venni, utána kell járni, mert a probléma esetleg egyre csak romlani fog.)

Az alábbi lista bal oldalán a gyógyszer vegyületneve olvasható (magyarul gyakran elhagyják a vegyület végén álló "e" betűt), amit a szedett gyógyszer dobozán vagy betegtájékoztatóján megtalál, mint hatóanyagot. Ha már egyik sincs meg, az interneten rá lehet keresni a szedett gyógyszer hatóanyagára.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

A lista

Savcsökkentők és reflux

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
Cimetidine
Tagamet és 40 másik
DexlansoprazoleDexilent
Esomeprazole
Nexium és 600 másik
Famotidine
Pepcid és 100 másik
Lansoprazole
Zoton, Prevacid és 300 másik
Nizatidine
Axid
Omeprazole
Losec, Prilosec és 700 másik
Pantoprazole
Protonix és 800 másik
Rabeprazole
Aciphex, Pariet és 200 másik
Ranitidine
Zantac és 400 másik

Fájdalomcsillapítók

Opioid fájdalomcsillapítók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AlfentanilAlfenta és 30 másik
BuprenorphineSubutex és 400 másik
CodeineCodeine és 300 másik
DextropropoxypheneDiclofenac és 20 másik
DiamorphineHeroin és 15 másik
FentanylActiq és 400 másik
Hydrocodone és combinationsVicodin és 90 másik
Hydromorphone és combinationsExalgo és 90 másik
Methadone és combinationsMethadose, Dolophine és 140 másik
Morphine és combinationsAvinza, Oramorph, MS Contin és 300 másik
NalbufeneNalpain és 20 másik
NalmofeneSelenero
Naloxone és combinationsNarcan és 200 másik
NaltrexoneVivitrol és 80 másik
Oxycodone és combinationsOxycontin, Percocet és 450 másik
PethidineDemerol és 50 másik
PropoxypheneDarvon

Pszichotróp fájdalomcsillapítók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AmitriptylineElavil, Tryptizol és 100 másik
CarbamazepineTegretol és 120 másik
DuloxetineCymbalta és 400 másik
GabapentinNeurontin és 300 másik
LamotrigineLamictal és 200 másik
NortriptylineAllegron, Aventyl és 40 másik
OxcarbazepineTrileptal és 80 másik
PregabalinLyrica és 250 másik
TopiramateTopamax és 220 másik

Triptan fájdalomcsillapítók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AlmotriptanAlmogen Axen és 66 másik
EletriptanRelpax és 60 másik
FrovatriptanFrova és 50 másik
NaratriptanAmerge és 60 másik
RizatriptanMaxalt és 150 másik
SumatriptanImitrex és 250 másik
ZolmatriptanZomig és 200 másik

Régebbi fájdalomcsillapítók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
BaclofenLioresal és 120 másik
CarisoprodilSoma
ChlorzoxazoneLorzone, Parafon
CyclobenzaprineFlexeryl és 5 másik
MethocarbamolRobaxin
MetaxoloneSkelaxin
TizanidineZanaflex és 30 másik

Asztma ellenes szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
MontelukastSingulair és 500 másik
RoflumilastDaxas
ZafirlukastAccolate és 8 másik

Akne ellenes szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AcitretinSoriatane, Neotigason és 50 másik
AlitretinoinToctino és 20 másik
DoxycyclineDoryx és 250 másik
IsotretinoinAccutane, Ro-Accutane és 130 másik
TretinoinRetin A és 40 másik

Szívritmusszabályozók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
FlecainideTambocor és 80 másik
PropafenoneRhythmol és 90 másik

Vérfolyósítók, vérrögképződést gátlók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
ClopidogrelPlavix és 400 másik

Epilepszia ellenes szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CarbamazepineTegretol és 100 másik
EthosuximideEmeside, Zarontin és 25 másik
FelbamateFelbatol és 25 másik
GabapentinNeurontin és 300 másik
LacosamideVimpat és 120 másik
LamotrigineLamictal és 200 másik
Levetiracitam Keppra és 400 másik
OxcarbazepineTrileptal és 80 másik
PhenytoinEpanutin és 100 másik
PregabalinLyrica és 250 másik
Sodium valproateDepakene, Epilim és 200 másik
TiagabideGabitril és 10 másik
TopiramateTopamax és 220 másik
VigabatrinSabril és 20 másik
ZonisamideZonergan és 130 másik

Demencia gyógyszerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
DonepexilAricept és 400 másik
GalantamineRazadyne és160 másik
Memantinenda és 100 másik
RivastigmineExelon és 300 másik

Antidepresszánsok

SSRI-k (Szerotonin visszavétel gátlók)

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
Citalopram
Celexa, Cipramil és 400 másik
DapoxetinePriligy és 30 másik
Desvenlafaxine
Pristiq, Enzude
Duloxetine
Cymbalta és 400 másik
Escitalopram
Cipralex, Lexapro és 600 másik
Fluoxetine
Prozac és 300 orthers
Fluvoxamine
Faverin, Luvox és 50 másik
LevomilnacipranFetzima
MilnacipranIxel, Savella és 10 másik
Paroxetine
Paxil, Seroxat és 300 másik
Sertraline
Zoloft és 400 másik
Venlafaxine
Effexor és 500 másik
VortioxetineBrintellix, Trintellix

Triciklikus antidepresszánsok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
Amitriptyline
Elavil, Tryptizol és 100 másik
Amitriptyline és chlordiazepoxideLimbitrol és 10 másik
Amitriptyline és perphenazineTriptafen és 5 másik
Clomipramine
Anafranil és 70 másik
Desipramine
Norpramin, Pertofran
DosulepinProthiaden
DoxepinSinequan és 30 másik
Imipramine
Tofranil és 20 másik
LofepramineGamanil
Nortriptyline
Allegron, Aventyl és 40 másik
ProtriptylineVivactil
TrimipramineSurmontil és 25 másik

Más antidepresszánsok és szorongáscsökkentők

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
BuproprionWellbutrin és 80 másik
BuspironeBuspar és 50 másik
MianserinTolvon és 30 másik
Mirtazepine
Remeron és 300 másik
MoclobemideAurorix és 50 másik
NefazodoneSerzone
PhenelzineNardil és 5 másik
SelegileneEldepryl és 50 másik
TranylcypromineParnate és 10 másik
Trazodone
Desyrel, Molipaxin és 80 másik
VilazodoneViibryd

Antihisztaminok (Allergia ellenes szerek)

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CetirizineZyrtec és 250 másik
ChlorphenamineChlortimeton, Piriton és 200 másik
CyproheptadinePeriactin és 10 másik
DexchlorpheniraminePolaramine és 10 másik
DiphenhydramineBenadryl, Sominex és 800 másik
FexofenadineAllegra és 100 másik
LevocetirizineAlcet, Clarigen és 200 másik
Pyrilamide
Mepyramine
Antihistan és 20 másik

Vérnyomáscsökkentők

ACE gátlók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
BenazeprilLotensin és 20 másik
CaptoprilCapoten és 190 másik
CilazaprilDynorm és 30 másik
EnalaprilVasotex és 600 másik
FosinoprilMonopril és 130 másik
LisinoprilZestril és 300 másik
MoexiprilUnivasc és 5 másik
PerendiprilCoversyl és 500 másik
QuinaprilAccupril és 90 másik
RamiprilLopace, Tritace és 400 másik
TrandolaprilGopten és 50 másik

Béta-blokkolók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AcebutalolSectral és 40 másik
AtenololTenormin és 200 másik
BambuterolBambec és 30 másik
BetaxololKerlone és 90 másik
BisoprololZebeta és 500 másik
CarvedilolCoreg és 200 másik
CeliprololCordiax és 30 másik
LabetalolTrandate és 50 másik
MetoprololLopressor, Toprol és 400 másik
NadololCorgard és 5 másik
NebivololAsivol és 250 másik
PindololVisken és 10 másik
PropranololInderal és 80 másik
SotalolBetapace

Régebbi vérnyomáscsökkentők

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
ApraclonidineLopidine és 15 másik
ClonidineCatapres és 50 másik
DoxazosinCardura és 250 másik
Guanabenz Wytensin és 5 másik
GuanfacineTenex és 4 másik
HydralazineApresoline és 20 másik
MethyldopaAldomet és 30 másik
PrazosinMinipress és 15 másik
RauwolfiaRauwolfia és 20 másik
ReserpineSerpasil és 20 másik

Fertőzést megelőző szerek

Antibiotikumok és protozoonok elleni szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CycloserineSeromycin és 15 másik
DapsoneAczone és 10 másik
DoxycyclineVibramycin, Doryx és 250 másik
LymecyclineLimeclin, Tetralysal és 30 másik
MefloquineLariam és 13 másik
MetronidazoleFlagyl és 350 másik
TafenoquineKristafel

Vírusellenes szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AbacavirEpzicom és 10 másik
Abacavir és lamiduvineKivexa, Zentiva és 140 másik
AtazanavirReyataz és 30 másik
EfavirenzSustiva és 60 másik
Efavirenz, emtricitabine és másikAtripla és 200 másik
EmtricitabineEmtriva és 200 másik
LamiduvineEpivir és 50 másik
OseltamivirTamiflu és 10 másik
RaltegravirIsentress és 15 másik
RibavirinRebetol, Copegus és 90 másik
ZanamavirRelenza és 20 másik

Fluoroquinolone antibiotikumok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CiprofloxacinCipro és 600 másik
GamifloxacinFactive
LevofloxacinLevaquin és 600 másik
LomefloxacinMaxaquin és 5 másik
MoxifloxacinAvelox és 350 másik
NorfloxacinNoroxin és 80 másik
OfloxacinFloxin és 160 másik

Hányingert csökkentő szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
DronabinolSativex
GranisetronKytril és 10 másik
MetoclopramideMaxolon, Reglan és 180 másik
OndansetronZofran és 450 másik
ProchlorperazineCompazine, Stemetil és 30 másik

Pszoriázis ellenes szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AdalimumabHumira és 9 másik
ApremilastOtezla
BrodalumabSiliq, Kyntheum
IsekizumabTalzt
UstekizumabStelara

Antipszichotikumok

1990 előtti Antipszichotikumok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
BenperidolAnquil és 5 másik
ChlorpromazineLargactil, Thorazine és 50 másik
ChlorprothixeneTruxal és 30 másik
ClozapineClozaril és 100 másik
DroperidolDroleptan és 50 másik
FlupenthixolDepixol, Fluanxol és 50 másik
FluphenazineModecate, Prolixin és 20 másik
FlusprileneImap és 4 másik
HaloperidolHaldol, Serenace és 130 másik
LevomepromazineNozinan és 50 másik
MelperoneBuinil és 20 másik
MolindoneMoban
PericiazineNeulactil és 5 másik
PerphenazineFentazin, Trilafon és 10 másik
PimozideOrap és 10 másik
PipamperoneDiperone és 10 másik
SulpirideDolmatil, Sulpitil és 80 másik
TetrabenazineXenazine és 30 másik
ThiothixeneNavane
TrifluoperazineStelazine és 15 másik
ZuclopenthixolClopixol és 50 másik

1990 utáni Antipszichotikumok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AmisulpirideSolian és 130 másik
Aripiprazole
Abilify és 500 másik
AsenapineSaphris, Sycrest
BrexipiprazoleRexulti
CariprazineVraylar
DeutetrabenazineAustedo
IloperidoneFanapt
LoxapineLoxapac és 5 másik
LurasidoneLatuda és 5 másik
Olanzapine Zyprexa és 450 másik
Paliperidone
Invega és 30 másik
PimavanserinNuplazid
Quetiapine Seroquel és 700 másik
RisperidoneRisperdal és 400 másik
SertindoleSerdolect és 20 másik
ValbenazineIngrezza
Ziprasidone
Geodon és 100 másik
ZopetineZoleptil és 5 másik

Dohányzás & alkohol ellenes szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AcamprosateCampral és 20 másik
BaclofenLioresal és 120 másik
BuproprionZyban és 100 másik
VareniclineChantix, Champix

Szorongáscsökkentők, nyugtatók

Benzodiazepinek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AlprazolamXanax és 200 másik
ChlordiazepoxideLibrium és 30 másik
ClobazamFrisum és 40 másik
ClonazepamKlonopin, Rivotril és 50 másik
ClorazepateTranxene és 20 másik
DiazepamValium és 250 másik
LorazepamAtivan és 120 másik
MedazepamNobrium és 10 másik
Oxazepam Serenid, Serax és 60 másik

Béta-blokkolók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AcebutalolSectral és 40 másik
AtenololTenormin és 200 másik
BambuterolBambec és 30 másik
BetaxololKerlone és 90 másik
BisoprololZebeta és 500 másik
CarvedilolCoreg és 200 másik
CeliprololCordiax és 30 másik
LabetalolTrandate és 50 másik
MetoprololLopressor, Toprol és 400 másik
NadololCorgard és 5 másik
NebivololAsivol és 250 másik
PindololVisken és 10 másik
PropranololInderal és 80 másik
SotalolBetapace

Általános szorongáscsökkentők

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
ApraclonidineLopidine és 15 másik
ClonidineCatapres és 50 másik
DoxazosinCardura és 250 másik
Guanabenz Wytensin és 5 másik
GuanfacineTenex és 4 másik
HydralazineApresoline és 20 másik
MethyldopaAldomet és 30 másik
PrazosinMinipress és 15 másik
RauwolfiaRauwolfia és 20 másik
ReserpineSerpasil és 20 másik

Szerotonerg rendszerre hatók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
Citalopram
Celexa, Cipramil és 400 másik
DapoxetinePriligy és 30 másik
Desvenlafaxine
Pristiq, Enzude
Duloxetine
Cymbalta és 400 másik
Escitalopram
Cipralex, Lexapro és 600 másik
Fluoxetine
Prozac és 300 orthers
Fluvoxamine
Faverin, Luvox és 50 másik
LevomilnacipranFetzima
MilnacipranIxel, Savella és 10 másik
Paroxetine
Paxil, Seroxat és 300 másik
Sertraline
Zoloft és 400 másik
Venlafaxine
Effexor és 500 másik
VortioxetineBrintellix, Trintellix

Rákgyógyszerek

Mellrák gyógyszerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AnastrozoleArimidex és 340 másik
ExemestaneAromasin és 200 másik
RaloxifeneEvista
TamoxifenNolvadex, Tamifen és 120 másik

Prosztatarák gyógyszerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
BicalutamideCasodex és 340 másik
GoserelinZoladex és 60 másik
LeuporelinLupron és 130 másik

Egyéb rákgyógyszerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
ErlotinibTarceva
LenalidomideRevlimid
SorfanibNexavar
ThalidomideThalomid

Fogamzásgátlók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
ChlormadinoneBelara és 80 másik
Conjugated estrogensPremarin és 15 másik
Cyproterone és estradiolDiane, Dianette és 90 másik
Desorgestrel és combinationsAzurette és 450 másik
DienogestEstradiol valerate és 300 másik
DihydrogesteroneFemoston és 80 másik
DrospirenoneYasmin, Yaz és 800 másik
Estradiol és combinationsEstrogel és 400 másik
Estriol Ovestin és 100 másik
EstropipateHarmogen és másik
EthinylestradiolAlesse és 800 másik
EtonorgestrelCirclet, NuvaRing és 20 másik
HydroxyprogesteroneDilalutin és 4 másik
LevonorgestrelEllaOne és 300 másik
MedroxyprogesteroneDepo-Provera és 80 másik
MegesterolMegace és 35 másik
NorethisteronePrimolut nor és 120 másik
NorgestrolOvrette és 16 másik

Immun gyógyszerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CyclosporineNeoral, Sandimmune és 10 másik
DalfampridineAmypyra
Dimethyl fumarateTecfidera
FingolimodGilenya
GlatiramerCopaxone
Interferon beta 1aAvonex, Rebif és 5 másik
Interferon beta 1bBetaferon, Betaseron
MethotrexateTrexall és 99 másik
NatalizumabTysabri
Peg-InterferonCopegus, Rebetol és 5 másik
TeriflunomideAubagio

Dopaminserkentők

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AmantadineOsmolex, Symmetrel és 50 másik
ApomorphineApokine, Uprima és 100 másik
BromocriptineParolodel és 50 másik
Cabergoline
Dostinex és 70 másik
Carbidopa és combinationsSinemet és 240 másik
Entacapone és combinationsComtan és másik
Levodopa és combinationsBenseride és 80 másik
PergolidePermax és 5 másik
PramipexoleMirapex és 250 másik
Quinagolide
Norprolac és 25 másik
RasagilineAzilect és 300 másik
Ropinirole
Requip és 250 másik
RotigotineNeupro és 19 másik
Tolcapone és combinationsTasmar és másik

Endometriózis

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
BuserelinSuprecur és 30 másik
GoserelinZoladex és 60 másik
LeuporelinLupron és 120 másik
NaferelinSynarel és 80 másik
TriptorelinGonapeptyl és120 másik

Altatók

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
ButabarbitalButisol
ChlormethiazoleHeminevrin és 15 másik
EszopicloneLunesta
FlunitrazepamDalmane és 30 másik
FlurazepamRohypnol és 12 másik
Lormetazepam Noctamid és 80 másik
NitrazepamMogadon és 60 másik
PentobarbitalNembutal és 80 másik
QuazepamDoral, Quiedorm
RamelteonRozerem
SuvorexantBelsomra
TemazepamNormison és 30 másik
TriazolamHalcion és 20 másik
ZaleplonMorfeo
ZolpidemAmbien és 240 másik
ZopicloneZimovane és 140 másik

Menopauzában adott szerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CinacalcetMimpara, Sensilar
FluoxetineSarafem
ParoxetineBrisdelle
RaloxifeneEvista

Hangulatstabilizálók

Vegyület neve DrugA gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CarbamazepineTegretol és 160 másik
GabapentinNeurontin és 300 másik
LamotrigineLamictal és 200 másik
OxcarbazepineTrileptal és 80 másik
PregabalinLyrica és 250 másik
Semi-sodium valproateDepakote és 4 másik
TiagabideGabitril és 10 másik
TopiramateTopamax és 220 másik
Valproic acidDivalproex sodium és 80 másik
ValpromideDepamide

Sztatinok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
Atorvastatin
Lipitor és 700 másik
Fluvastatin
Lescol és 200 másik
Lovastatin
Mevacor és 60 másik
PitavastatinLivalo és 20 másik
PravastatinPravachol és 230 másik
Rosuvastatin
Crestor és 600 másik
SimvastatinZocor és 700 másik

Szteroidok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
BudesonidePulmicort és 90 másik
DexamethasoneDecadron és 400 másik
HydrocortisoneCorlef és 100 másik
MethylprednisoloneMedrol és 200 másik
Prednisolone/PrednisoneDeltasone és 240 másik
TriamcinoloneKenacort és 50 másik

Anabolikus szteroidok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
CyproteroneAndrocur és 20 másik
NandroloneDynabolon és 10 másik
OxandroloneOxandrin és 10 másik
TestosteroneSustanon és 200 másik

Stimulánsok

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AmphetamineAdderal és 20 másik
ArmodafanilNuvigil
AtomoxetineStrattera és 100 másik
DexamphetamineDexedrine és 20 másik
Dexamphetamine slow releaseRexall és 10 másik
DexmethylphenidateFocalin és 10 másik
LisdexamphetamineVyvanse és 15 másik
MethylphenidateRitalin, Inspiral, Addwize, Aptensio, Biphentin, Equasym és 200 másik
Methylphenidate slow releaseConcerta, Metadate ER
ModafanilProvigil és 50 másik
Sodium oxybateXyrem és 10 másik

Önmagukban problémát nem okozó szerek

Ezeket az önmagukban mentális problémákat nem okozó szereket gyakran kombinálják olyanokkal, amelyek viszont okozhatnak mentális panaszokat.

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
AmolidipineCombined with statins, beta-blockers és ACE inhibitors
AspirinCombined with beta-blockers és ACE inhibitors
DextromethorphanCombined with opioids, antihistamines és analgesics in over 50 products
BendroflumethiazideCombined with beta-blockers és ACE inhibitors
HydrochlorthiazideCombined with beta-blockers és ACE inhibitors
Vitamin D / cholecalciferolCombined with many biphosphonates

Vizelési problémákra adott gyógyszerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
DuloxetineYentreve és 100 másik
DutasterideAvodart és 300 másik
FinasteridePropecia, Proscar és 400 másik
TamsulosinFlomax és 400 másik

Fogyasztószerek

Vegyület neve A gyógyszer neve (Magyarországon lehet más!)
Buproprion és naltrexoneContrave
LorcaserinBelviq
SibutramineMeridia
Topiramate és phentermineQsymia