Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

George F. Sawaya és mtsi.:
HPV oltás - több válasz, több kérdés.

Forrás: George F. Sawaya, M.D., and Karen Smith-McCune, M.D., Ph.D.:HPV Vaccination - More Answers, More Questions. N Engl J Med 2007, 356;19: 1991-1992

Fordítás, kivonat: Szendi Gábor

George F. Sawaya és kollégái a neves New England Journal of Medicine-ben nemrég szerkesztői közleményben elemezték a HPV vakcináció kérdését. Írásukban két nagy vakcinációs vizsgálatot elemeztek, s rámutattak arra, hogy az oltások a FUTURE I vizsgálatban a vakcináció mindössze 1.1%-al csökkentették a fertőzés (de nem a rák), előfordulását. A FUTURE II vizsgálatban a súlyosabb (rák előtti, és rákos) állapotok gyakoriságát a vakcináció 0.8%-al csökkentette.
Mi lehet ennek a csekély hatékonyságnak az oka? , kérdezik a szerzők. Az egyik nyilván a fertőzöttség: aki már fertőzött, annál az oltásnak semmilyen pozitív hatása nincs. A másik fontos faktor, írják a szerzők, hogy kb. 15-féle rákkeltő HPV-t ismerünk, ezekből kettőt megcélozni a vakcinációval nem túl nagy eredménnyel kecsegtet. Mi több, az oltottak körében a rákos elfajulások száma nőtt. Ennek oka az lehet, következtetnek a szerzők, hogy az oltással "kiütött" két HPV vírus miatt felszabaduló helyre benyomultak más rákkeltő HPV vírusok.
Mire lehet következtetni a FUTURE I és II adataiból a beoltandó 12 éves lányok esetében? A védelem a két HPV-re 100%-os. Csakhogy nem tudjuk, hány megbetegedés történik majd a többi HPV következtében.
A szerzők végül azt írják, hogy remek ez a szer, csak nem tudjuk, milyen sokáig fog védeni, mekkora hatása lesz összességében a rák ellenes küzdelemben (hiszen vagy másik 13 rákkeltő HPV van, némelyik jóval elterjedtebb, mint az oltóanyaggal kivédhető kettő), és nem tudjuk az oltás hosszú távú mellékhatásait.

 

A szájtomon olvasható cikkek a Gardasilról:

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre