Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Ibuprofén, paracetamol, vagy ...?

A WHO és a nemzeti közegészségügyek hozzák ismét a rossz formájukat; ha maradt még valami hitelük, azt is elveszítik a mostani járvány kezelésében. Egy mukkot nem tudnak mondani arról, hogy a távolságtartáson kívül miként védekezzünk, és még a lázcsillapítókkal kapcsolatban is össze-vissza beszélnek, mintha nem volna a kérdésnek komoly szakirodalma.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Némi elégtétel számomra, hogy a 2007-ben írott "Most aztán fájhat a fejünk. Az Algopyrin-Quarelin ügy népegészségügyi kockázatai: Apokalipszis most?" cikkemben kifejtett gondolatok mintha másokban is megfogantak volna, mert visszavonták 13 év után az Algopyrin vénykötelezettségét. Örömömben lesiettem a gyógyszertárba, hogy bevásároljak belőle, mit lehet tudni, holnap milyen gyógyszercég lobbizza ki, hogy ismét betiltsák. Kértem a patikusnőtől Quarelint is, mivel az az egyetlen fejfájáscsillapító, amit félévente egyszer beveszek. Az vényköteles, mondta a hölgy. De hát az csak a koffein tartalmában különbözik az Algopyrintől, ámultam el. A hölgy széttárta a kezét. Eddig sem gondoltam, hogy "odafent" tudományos megfontolások alapján döntenek így vagy úgy, na, de ez az önkény már végkép azt sugallja, hogy akár élet-halál kérdésében is pénzfeldobással határoznak.

A szakértelem teljes hiánya

Folyik a vita az ibuprofénről, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) és egyben lázcsillapító is. Egyesek azt állítják, fokozza a fertőzésveszélyt, mások azt állítják, súlyosbítja a koronavírus okozta megbetegedést, megint mások szerint tudományosan nem igazolt az ibuprofén veszélyessége. Akik mégis veszélyesnek tartják, azok a paracetamolt javasolják helyette szedni. Az még elmegy, ha Pista bácsi tanakszik így a tanyáján, de itt százmillióknak osztják az észt vezető posztba emelkedett Pista bácsik.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Mellesleg, jó eligazodási pont volna, ha tudnánk, a WHO-nál ki melyik gyógyszercéggel áll tanácsadói kapcsolatban. De hogy ne legyek ilyen rosszmájú, elismerem, sokan egyszerűen csak nem bírják IQ-val követni "szakmai" karrierjüket.

Az NSAID-okról

A nem szteroid gyulladásgátlókról több cikket is írtam, óva mindenkit nem csak az ibuproféntől, hanem az összes e gyógyszercsoportba tartozó szertől is. "A fájdalomcsillapítás veszélyei" írásomban sorra veszem az NSAID-ok veszélyes mellékhatásait: vérrögképződés (azaz trombózis, infarktus, sztrók, embólia), vesekárosodás és leállás, gyomor- és bélrendszeri vérzések, terhesség alatti magzatelhalás, stb.) Akut légzőszervi megbetegedés esetén az NSAID-ok mind még önmagukhoz képest is fokozzák -340%-kal- az infarktus kockázatát (lásd: Mi a baj a fájdalomcsillapítókkal?).

Ezek a mellékhatások már bőven elégségesek volnának a gyógyszercsoport betiltására, de ez egyedül az 50-100 ezer ember halálát okozó Vioxx esetében sikerült. Az Európai Gyógyszerhatóság (EMEA) ugyan 2005-ben kiadott egy figyelmeztetést, hogy a COX-2 gátlók (azaz a NSAID-ok) ellenjavaltak szívbetegség, sztrók, atheroszklerózis, magas vérnyomás esetén, de ha valami nem receptköteles, akkor minden Londonban megfogalmazott ijesztgetés hiábavaló (EMEA, 2005). Az emberek fele ilyen nyavalyákban szenved, mi lenne akkor a gyógyszerpiaccal? Ha olyan gyógyhatással nem bíró gyógyszereket lehet forgalmazni, mint az antidepresszánsok, akkor veszélyes gyógyszereket miért ne lehetne? Így aztán, hogy minek kéne lenni, én azon nem is lovagolnék tovább: az én filozófiám a 2005-ös antidepresszáns afférom óta az, hogy csak az egyes embereket érdemes a veszélyekre figyelmeztetni. Emlékezzünk a Titanicra!

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az ibuprofén-nel kapcsolatos aggodalmakról

A koronavírus az ACE2 receptorhoz kötődve jut be a sejtekbe (Wan és mtsi., 2020). Az ACE2 receptor a szervezet renin-angiotenzin vérnyomás szabályozó hormonrendszerének az egyik receptora. ACE2 receptor nagy mennyiségben található többek közt a tüdőben és a vesében, nem véletlen, hogy a koronavírus itt okozhat látványos tüneteket.

A Lancetben jelent meg egy orvoscsoport beszámolója, mely szerint többek közt az ibuprofén hatására megnövekszik az ACE2 receptorok száma, ezért az ibuprofén hipotetikusan megnövelheti a fertőzés kockázatát (Lei és mtsi., 2020). Az okoskodás azonban ott sántít, hogy az ACE2 receptorok száma a gyerekekben a legmagasabb, és pont ők vészelik át tünet nélkül a betegséget. Az ACE2 receptorok száma az életkorral folyamatosan csökken, idősekben már igen alacsony, mégis náluk súlyos a betegség. Továbbá - ezt maguk a szerzők is megjegyzik - az ACE2 receptor jelentős gyulladáscsökkentő hatású és éppenséggel az is belejátszhat a súlyos tüdőgyulladás kialakulásába, hogy a koronavírus fertőzés hatására, a vírus sejtbe jutását követően gátolódik az ACE2 protein termelődése, azaz a vírus maga csökkenti le az ACE2 receptorok számát (Garami, 2020). A D-vitamin viszont fokozza az ACE2 receptorszámot, ezzel is enyhítve a tüdőgyulladás súlyosságán. Úgyhogy, ha az ibuprofénnal baj van, akkor az nem az ACE2 receptor miatt van.

A másik forrás, amiért az ibuprofént sokan nem javasolják, az Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, aki francia orvosok tapasztalatait összegezve nyilatkozta, hogy, akik a koronavírus fertőzés azonosítása előtt ibuprofént szedtek, azoknál súlyosabb betegség fejlődött ki (Picheta, 2020, márc. 18). A miniszter ezért a paracetamol szedését javasolta. A WHO pedig délelőtt még azt harsogta, hogy semmi ok nincs az ibuprofén kerülésére (WHO, 2020 márc. 18).

Délutánra meg már az a hír járta, hogy a WHO nem tanácsolja az ibuprofén szedését koronavírus fertőzés esetén (Agence France-Presse, 2018, márc. 18). Mondhatnánk, hogy ilyen gyorsan halad a tudomány, de nyilván arról van szó, hogy újra feldobták az érmét és most írás lett az eredmény.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A közegészségügy és a tudomány

Mint már ezerszer kiderült, a közegészségügynek kb. annyi köze van a tudományhoz, mint tyúknak az ABC-hez. Ha a WHO és egyéb közegészségügyi szervezetek a tudományos kutatásokra támaszkodnának, akkor nem kéne kapkodniuk a fejüket és egy napon belül változtatgatni a véleményüket, amivel jól összezavarják az aggódó közvéleményt. Ráadásul csak egyik ostobaságot cserélik át egy hasonló ostobaságra.

Én csak 2011-ig követtem vissza az NSAID-ok tüdőgyulladásra gyakorolt hatását, de valószínűleg korábban is megjelentek már e tárgyban tanulmányok.

Voiriot és csoportja 2011-ben arról számolt be, hogy 90 tüdőgyulladással kórházba felvett betegből 32 szedett kórházba kerülése előtt lázcsillapításra NSAID-okat. Közöttük 5-ször gyakrabban alakult át a betegség gennyes mellhártyagyulladásba és 8-szor valószínűbben alakult ki tüdő-mellhártya komplikáció. Ezeket a betegeket tovább is kellett kezelni (Voiriot és mtsi., 2011).

Messika és munkatársai 2014-es tanulmányukban 106 betegen szerzett tapasztalataikról számoltak be (Messika és mtsi., 2014). Az NSAID-okat szedők közt 10-szer gyakoribb volt a mellhártya vizenyő, és 5.75-ször gyakoribb volt a tüdő-mellhártya komplikáció, és 5-ször gyakrabban volt szükség gépi lélegeztetésre.

Basille és munkatársai 2017-ben 221 tüdőgyulladással kezelt beteg esetében a felvétel előtt NSAID-okat szedőknél 2.5-ször gyakoribbnak találták a tüdő-mellhártya komplikációkat (Basille és mtsi., 2017).

Fontos tudni, hogy az aszpirin és származékai ugyancsak az NSAID-ok közé tartoznak, tehát mindaz, amit eddig idéztem, ezekre a szerekre is vonatkozik!

Nem halmozom tovább e témában a vizsgálatok idézését: Dunát lehet rekeszteni azokkal a beszámolókkal, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az NSAID-ok általában (és nem csak az ibuprofén!) súlyosbítják a tüdőgyulladásos eseteket, többszörösére növelve a súlyos komplikációkat, a lélegeztető gép használatát és megnövelik a kórházi kezelés idejét. Voiriot és mtsi. 2019-es összefoglalója egyértelműen arra következtet, hogy az NSAID szedése jelentősen megnöveli a komplikációkat és meghosszabbítja a kezelési időt (Voiriot és mtsi., 2019).

Ezek után a WHO szakértőinek azt állítani, hogy a kérdést még vizsgálni kell, mert nincs elég meggyőző adat, az csak arról tájékoztat minket, hogy a WHO-nál nem szakemberek, hanem hivatalnokok ülnek, akik képtelenek még egy ötperces szakirodalmi keresésre is.

Röviden tehát: járvány ide és oda, semmi jóra ne számítson az, aki NSAID-ot szed békeidőben vagy járvány alatt, akár fájdalomcsillapításra, akár lázcsillapításra. Ezek életveszélyes gyógyszerek. Ne tévesszen meg senkit az, hogy ezek vény nélkül kaphatók. Amúgy paracetamol is az NSAID-okhoz hasonlóan működik, bár nem sorolják ebbe a gyógyszercsoportba (Hinz és mtsi., 2008).


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az is elég rég tudható, miért is súlyosbítják ezek a szerek a paracetamollal együtt a fertőzéseket. A vizsgálatok ugyanis azt bizonyítják, hogy az NSAID-ok és a paracetamol gátolják az immunválaszt, azaz védtelenné teszik a szervezetet a baktériumokkal és vírusokkal szemben (Bancos és mtsi., 2009; Humer, 2015).

Mint kiderült - a gyógyszerkutatásban nem először tévedtek - hogy az NSAID-ok fő hatása nem a COX enzimek és a prosztaglandinok (ezek felelnek részben a gyulladásért) gátlásán alapul (bár erre fejlesztették őket ki), hanem a mitokondriumokat károsítja és ezáltal csökkenti az immunválaszt,aminek része a gyulladásos válasz is (Suzuki és mtsi., 2010).

Az NSAID-ok gyomornyálkahártya károsító hatása ugyancsak a mitokondriumok károsításából következik (Somasundaram és mtsi., 1997). A paracetamol ugyancsak károsítja a mitokondriumokat, ezért okoz máj- és vesekárosodást (Ohba és mtsi., 2016). Mindjárt rátérek a paracetamol májkárosító hatására, de már itt meg kell jegyeznem, hogy az az okoskodás, hogy csak a terápiás dózis (napi 4 gramm) túllépése okoz májleállást, durva megtévesztés. A paracetamol mérgezés lényege ugyanis, hogy bizonyos dózis felett (ami azért egyénenként és egészségi állapottól függően változik) már annyi májsejt károsodik, hogy a máj működése leáll. De ez nem azt jelenti, hogy a "terápiás" dózis ne pusztítaná a májsejteket, csak az még nem feltűnő. (Értsd. nem hal bele a beteg).

Mint az "Új típusú, hatásos védekezés a koronavírussal szemben" cikkemben rámutattam, az immunvédekezés lényege a mitokondriumok serkentése. Az NSAID-ok és a paracetamol ezzel pont ellentétes hatásúak, károsítják a mitokondriumokat, pusztítva ezzel az immunsejteket és az immunvédekezést. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az NSAID-ok a szokványos tüdőgyulladásokat is súlyosbítják, komplikációkat okoznak, ez fokozottan várható a koronavírus fertőzés esetén, mivel a szervezet számára ez a vírus teljesen ismeretlen.

Ibuprofén helyett paracetamol?

A paracetamol ma a világon a leggyakrabban használt fájdalom- és lázcsillapító. Rögtön le is szögezhetjük, hogy fájdalomcsillapító hatása kb. 5%-kal jobb, mint a placebóé (McCrae és mtsi., 2018). OKÉ, a lázat csillapítja, de milyen áron?

Egy több éves, 80 000 fős vizsgálat eredménye szerint a paracetamolt rendszeresen szedők közt kétszeresére nőtt a magas vérnyomás kialakulásának akockázata (Curhan és mtsi., 2002).

Sokáig a paracetamolt azért tartották jobbnak az NSAID-oknál, mert nem okoz gyomor- és bélvérzést. Ám ez a legenda is szertefosztlott egy 13 600 főt öt éven át követő angol vizsgálatban. Ebben, a napi 2 grammnál több paracetamolt szedők közt 5.7-szer gyakoribb volt a gasztrointesztinális vérzés. akik a paracetamolt NSAID-dal kombinálva szedték, azok 13.2-szeresére nőtt a kockázatuk (Rodríguez és Hernández-Díaz, 2001).

A paracetamol túladagolás vesekárosodást is okozhat, de ez - ha májkárosodás nem történt - egy hónap alatt általában rendeződik. Volt olyan vizsgálat, amely szerint a végállapotú, dialízisre szoruló vesebetegek 10%-a a rendszeres paracetamolnak köszönheti betegségét, de ezt az eredményt megkérdőjelezik, mert nem zártak ki más hatásokat (McCrae és mtsi., 2018). Mindenesetre, az ördög nem alszik, ismerek olyat, akinek napi két tasak lázcsillapító porra (500 mg paracetamol tasakonként) majdnem leállt a veséje.

A paracetamol és a májkárosodás és májleállás kapcsolata már régóta ismert. Ezt általában a napi 4 gramm feletti fogyasztással kapcsolják össze, de az emberek fele nem átlagméretű, továbbá éhezés, láz esetén a szervezet glutathion készlete gyorsan kimerül, és a májkárosodás veszélye akkor nő meg, ha a szervezet glutathion készlete 70% alá csökken. Mivel ennek semmi jele nincsen, ezért ez csupán száraz elméleti adat. Az étrendkiegészítőktől védelmet várókat lehűtheti az az információ, hogy a szájon át szedett glutathionnak sok hatása nincs, leginkább az N-acetylcisztein és az R-alfa-liponsav az, ami a glutathion előanyagaként segíthet megelőzni a bajt. (Már kialakult májprobléma esetén az N-acetylciszteint infúzióban szokás adni.)

Terhesen szedve a paracetamol alattomos idegrendszeri ártalmakat okozhat. A gyermekeknél a későbbiekben hiperaktivitás, figyelemzavar, sőt 50%-kal nagyobb eséllyel autizmus is kialakulhat (McCrae és mtsi., 2018). (lásd még erről: A paracetamol az autizmus járvány okozója?)

A paracetamollal az az igazi nagy probléma, hogy mindenféle márkaneveken és kombinációkban árulják, így a gyanútlan fogyasztók makacs tüneteikkel való harcukban könnyen túlszedik a paracetamolt különféle nevű kapszulák bekapdosásával. Egy angol vizsgálatban 2011 és 2016 között több mint 14 ezer embert kérdeztek ki paracetamol használatukról (Shiffman és mtsi., 2018). Eredményük szerint az emberek 6.3%-a legalább 1 nap többet vett be 4 grammnál, és a szedések napjainak 3.7%-nál a paracetamol szedés meghaladta a 4 grammot. Járványos időszakban 24%-kal nőtt meg azon személyek száma, akik legalább egy nap 4 grammnál többet vettek be, és 37%-kal nőtt meg azon napok száma, amikor túladagolták a paracetamolt. A The Guardian 2019-es cikke szerint 10 év alatt 44%-kal nőtt Ausztráliában a paracetamol túladagolások száma, ez idő alatt 95 ezer kórházi kezelés vált szükségessé és 200 ember halt meg paracetamol mérgezésbe (Cairns, 2019).

A legjobb tanács mindenkinek, aki paracetamolt szed, hogy mellette szedjen N-acetylciszteint (Woodhead és mtsi., 2018), ami azonos a közönséges ACC 600 köptetővel.

Tessék mondani, akkor mit szedjek?

Az első tanácsom: ha lehet, ne szedjen semmit. A láz a szervezet védőmechanizmusa, 38-39 fokig jobb tűrni a lázat, mint csökkenteni.

Második tanácsom: Ősi gyógymód a hideg víz és a priznic. Ha elviselhető hőmérsékletű vízbe ül bele, majd fokozatosan kezdi hűteni a vizet, különösebb lelki trauma nélkül el tudja érni a megfelelő hűtőhatást.

Harmadik tanácsom: a legveszélytelenebb láz és fájdalomcsillapító az Algopyrin. Szedje ezt! Óriási mázli, hogy a teljesen önkényes 2007-es vénykötelessé tétel után most - megint csak önkényesen - pont jókor, szabadforgalmúvá tették Magyarországon a világ legveszélytelenebb lázcsillapítóját.

Negyedik tanácsom: Ha mégis a paracetamolt választja, szedjen mellé ACC 600-at! Teljesen egyéni, ki milyen állapotban van és mennyi neki a mérgező paracetamol dózis

Ötödik tanácsom: Erősítse az immunrendszerét az itt leírt módon.

Ajánott cikkek

Szendi Gábor: Új típusú, hatásos védekezés a koronavírussal szemben.

Cikkek a paracetamolról

Cikkek a nem szteroid gyulladáscsökkentőkről (NSAID)

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Agence France-Presse: Avoid taking ibuprofen for COVID-19 symptoms: WHO Mar 18 2020 https://news.abs-cbn.com/news/03/18/20/avoid-taking-ibuprofen-for-covid-19-symptoms-who

Bancos S, Bernard MP, Topham DJ, Phipps RP. Ibuprofen and other widely used non-steroidal anti-inflammatory drugs inhibit antibody production in human cells. Cell Immunol. 2009;258(1):18-28.

Basille D, Plouvier N, Trouve C, Duhaut P, Andrejak C, Jounieaux V. Non-steroidal Anti-inflammatory Drugs may Worsen the Course of Community-Acquired Pneumonia: A Cohort Study. Lung. 2017 Apr;195(2):201-208.

Basille D, Plouvier N, Trouve C, Duhaut P, Andrejak C, Jounieaux V. Non-steroidal Anti-inflammatory Drugs may Worsen the Course of Community-Acquired Pneumonia: A Cohort Study. Lung. 2017 Apr;195(2):201-208.

Cairns, R: Paracetamol poisonings have jumped 44% in 10 years. The Guradian, Mon 2 Sep 2019

Curhan GC, Willett WC, Rosner B, Stampfer MJ. Frequency of analgesic use and risk of hypertension in younger women. Arch Intern Med 2002; 162: 2204-2208.

EMEA: European Medicines Agency concludes action on COX-2 inhibitors. 2005. https://web.archive.org/web/20080406201636/http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/press/pr/20776605en.pdf

Garami A: Re: Preventing a covid-19 pandemic - Is there a magic bullet to save COVID-19 patients? BMJ 2020;368:m810

Hinz B, Cheremina O, Brune K. Acetaminophen (paracetamol) is a selective cyclooxygenase-2 inhibitor in man. FASEB J. 2008 Feb;22(2):383-90.

Huemer HP. Possible immunosuppressive effects of drug exposure and environmental and nutritional effects on infection and vaccination. Mediators Inflamm. 2015;2015:349176.

Kotsiou OS, Zarogiannis SG, Gourgoulianis KI. Prehospital NSAIDs use prolong hospitalization in patients with pleuro-pulmonary infection. Respir Med. 2017 Feb;123:28-33.

Lei Fang, George Karakiulakis, Michael Roth Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection? doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30116-8

McCrae JC, Morrison EE, MacIntyre IM, Dear JW, Webb DJ. Long-term adverse effects of paracetamol - a review. Br J Clin Pharmacol. 2018 Oct;84(10):2218-2230.

Messika J, Sztrymf B, Bertrand F, Billard-Pomares T, Barnaud G, Branger C, Dreyfuss D, Ricard JD. Risks of nonsteroidal antiinflammatory drugs in undiagnosed intensive care unit pneumococcal pneumonia: younger and more severely affected patients. J Crit Care. 2014 Oct;29(5):733-8.

Ohba H, Kanazawa M, Kakiuchi T, Tsukada H. Effects of acetaminophen on mitochondrial complex I activity in the rat liver and kidney: a PET study with (18)F-BCPP-BF. EJNMMI Res. 2016 Dec;6(1):82.

Picheta,R: France says ibuprofen may aggravate coronavirus. Experts say more evidence is needed CNN March 18, 2020 https://edition.cnn.com/2020/03/16/health/coronavirus-ibuprofen-french-health-minister-scn-intl-scli/index.html

Rodríguez LAG, Hernández-Díaz S. Relative risk of upper gastrointestinal complications among users of acetaminophen and nonsteroidal anti-inflammatory drugs. Epidemiology 2001; 12: 570-576.

Shiffman S, Battista DR, Kelly JP, Malone MK, Weinstein RB, Kaufman DW. Prevalence of exceeding maximum daily dose of paracetamol, and seasonal variations in cold-flu season. Br J Clin Pharmacol. 2018 Jun;84(6):1250-1257.

Somasundaram S, Rafi S, Hayllar J, Sigthorsson G, Jacob M, Price AB, Macpherson A, Mahmod T, Scott D, Wrigglesworth JM, Bjarnason I. Mitochondrial damage: a possible mechanism of the "topical" phase of NSAID induced injury to the rat intestine. Gut. 1997 Sep;41(3):344-53.

Suzuki Y, Inoue T, Ra C. NSAIDs, Mitochondria and Calcium Signaling: Special Focus on Aspirin/Salicylates. Pharmaceuticals (Basel). 2010 May 19;3(5):1594-1613.

Voiriot G, Dury S, Parrot A, Mayaud C, Fartoukh M. Nonsteroidal antiinflammatory drugs may affect the presentation and course of community-acquired pneumonia. Chest. 2011 Feb;139(2):387-394.

Voiriot G, Dury S, Parrot A, Mayaud C, Fartoukh M. Nonsteroidal antiinflammatory drugs may affect the presentation and course of community-acquired pneumonia. Chest. 2011 Feb;139(2):387-394.

Voiriot G, Philippot Q, Elabbadi A, Elbim C, Chalumeau M, Fartoukh M. Risks Related to the Use of Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs in Community-Acquired Pneumonia in Adult and Pediatric Patients. J Clin Med. 2019 Jun 3;8(6).

Wan, Yushun; Shang, Jian; Graham, Rachel; Baric, Ralph S; Li, Fang; Gallagher, Tom: Receptor Recognition by the Novel Coronavirus from Wuhan: an Analysis Based on Decade-Long Structural Studies of SARS Coronavirus Journal of Virology 2020/03/17. DOI: 10.1128/JVI.00127-20

WHO: https://twitter.com/WHO/status/1240409217997189128/photo/1 márc. 18

Woodhead K, Foex BA BET 1: In paracetamol overdose, is oral N-acetylcysteine as effective as intravenous N-acetylcysteine? Emergency Medicine Journal 2018;35:643-645.