Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Beth Levine:
Kávéval előzze meg a rosaceát!

Fordította és kiegészítette:Mezei Elmira

Forrás:Beth Levine: Drink Coffee to Prevent Rosacea

Sok értelmetlen tiltás van, amiről a végén kiderül, nem hogy ártana a tiltott dolog, hanem még használ is.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ha Önnek diagnosztizált rosaceája van, akkor valószínűleg elég sok időt tölt az arcán lévő vörös foltok és akné-szerű dudorok elfedésével. Valószínűleg lelkiismeretesen betartja az orvosa javaslatait a fellángolások elkerülésére, többek között limitálja a koffein és a forró italok fogyasztását. Ha Ön egyébként kávéivó volt, akkor most nincs könnyű dolga, amikor megpróbálja elhagyni a reggeli fekete nedűt. Na de most jó hírünk van az Ön számára: egy új vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a kávé valójában éppen, hogy segíthet a rosacea elleni küzdelemben.

A vizsgálatot a Rhode Islandi Providence-ben, a Brown Egyetemen végezték, és azt találták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a rosacea kialakulásának a kockázatát, legalábbis a nőknél(Li és mtsi., 2018). Ezek az eredmények 82 737 nő adatainak kiértékeléséből születtek, akiknek egy része szintén részt vett a híres Nurses' Health Study-ban (Ápolónők egészsége vizsgálat) 1991 és 2005 között.

Minden résztvevő négyévente újabb és újabb, nagyon részletes kérdőíveket töltött ki az étkezési és az ivási szokásaikról. Ezeket a válaszokat azután alaposan elemezték, és összevetették az önkéntesek orvosi történetével, különösen a rosacea diagnózisokkal összefüggésben. A vizsgálat ideje alatt 4945 esetben alakult ki rosacea, és az adatok azt mutatták, hogy a napi szintű kávéfogyasztás összefügg az alacsonyabb rosacea kockázattal.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A napi 100 mg koffein fogyasztás, ami körülbelül egy csésze kávénak felel meg, 4% kockázatcsökkenést jelentett. És ebben az esetben dózisfüggően, a több még jobb hatású volt: a napi kb. 300 mg koffein (vagyis három csésze kávé) még erőteljesebb kockázatcsökkenést jelentett.

Meglepő módon, a kávé volt az egyetlen koffein tartalmú ital, ami előnyös hatást mutatott a rosacea megelőzésében. Egyéb, a kutatók által analizált ital vagy étel, mint például a tea, a kóla, vagy a csokoládé nem mutatott semmilyen védőhatást. Sőt, a csokoládé fogyasztás inkább a kockázat növekedésével volt összefüggésbe hozható. És mégis, a kávé előnyös hatása valószínűleg a koffeinnek tudható be, mivel a koffeinmentes kávénál nem volt kimutatható semmilyen rosacea kockázatcsökkentő hatás.

Bár ez a kutatás nem volt hivatva ok-okozati kapcsolat megállapítására, mégis erősen valószínűsíthető, hogy a kávé segíthet megelőzni a rosaceát. Annak alapján, amit eddig tudunk a koffein emberi szervezetre gyakorolt hatásáról, ez nem meglepő. A rosacea okozta vörösséget az arcon a bőr felszínéhez közel lévő látható erek és azok gyulladása okozza. A kávéban lévő koffein egyik hatása az erek beszűkítése, amely megakadályozza az értágulatok okozta arcpirt. Végül is a kávé egy jól ismert és hatásos szer bizonyos migrénesek számára, mivel összeszűkíti a migrén kezdetén kitágult vérereket az agyban. (A kávénak meglehetősen összetett a hatása, értágulatot is, érszűkületet is tud okozni. Az érszűkítő hatás csupán egy lehetséges magyarázata annak a kétségtelen eredmények, hogy a napi 4 kávé elfogyasztása a havi egyhez képest 23%-kal csökkentette a rosacea kialakulásának a kockázatát. Természetesen más magyarázatok is szóba jöhetnek. -Sz.G megj.)

A rosaceán kívül a kávét számos különféle egészségvédő tényezővel hozták összefüggésbe vizsgálatokban, mint pl. az Alzheimer kór kordában tartása, a sztrók elleni védelem, a hosszabb élettartam, vagy a máj egészségének védelme. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a kávé rendelkezik néhány potenciális hátránnyal is. A rendszeres kávéfogyasztás hozzájárulhat az idegességhez, az álmatlansághoz, a szapora szívveréshez és a gyomor problémákhoz.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezért, ha kávézik, akkor vegyen figyelembe néhány fontos szempontot. Koffeines kávét a nap első felében fogyasszon, mert a délután 2 óra után elfogyasztott kávé komolyan megzavarhatja a nyugodt éjszakai alvást. Figyeljen oda arra is, hogy ne vigye túlzásba a kávéivást, mert így túl sok koffeint is juttathat a szervezetébe. Egy csésze kávéban általában 95-165 mg koffein van, de ha például egy nagyméretű félliteres "grandét" rendel a Starbucksban, abban 310 mg koffein van, amitől felélénkülés helyett idegességet és remegést tapasztalhat.

Mezei Elmira kiegészítése: Ha már a rosaceáról beszélünk, akkor azt is mindenképpen el kell mondanunk, hogy az orvosi kutatások már bizonyították, amit az alternatív szakemberek régóta tudnak, hogy a rosaceát leginkább egy Demodex folliculorum nevű bőratka okozza, pontosabban egy benne lévő baktérium.

A bőrgyógyászok évekig kerülgették ezt a tényt, amikor azt tapasztalták, hogy a rosaceás pácienseik akkor javulnak, amikor szájon át szedhető antibiotikumokat kapnak, pl. doxycyclint, vagy külsőleg alkalmazható metronidazolt. De mindezidáig nem volt határozott álláspont a baktérium és a rosacea közötti kapcsolatról. Ezért sok orvosszakértő az antibiotikumok gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonította a javulást.

A közelmúltban publikált kutatások megtalálták a belekben a közönséges bőratkában élő Bacillus oleronius nevű baktériumot. Ezeknek az atkáknak a száma általában sokkal magasabb a rosaceásoknál és mivel az anyagcsere termékeik a szervezeten belül gyülemlenek fel, jól működő székletürítés nélkül (pl. székrekedés) az elöregedett, eltömődött, pusztulófélben lévő atkák száma igen magas lesz. Amikor végül elpusztulnak az atkák, a bennük lévő baktérium a bőrpórusokban marad és ott egy immunválaszt provokál, ami klinikailag a rosacea formájában jelentkezik. E problémának természetes, nem-gyógyszeres megoldásai is léteznek, amellyel átütő javulást lehet elérni a rosacea tüneteinél. (lásd. még A rosacea sikeres kezelése cikkünket)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Li S, Chen ML, Drucker AM, Cho E, Geng H, Qureshi AA, Li WQ. Association of Caffeine Intake and Caffeinated Coffee Consumption With Risk of Incident Rosacea In Women. JAMA Dermatol. 2018 Oct 17.