Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

 

Szendi Gábor:
Paleolit táplálkozás

A nyugati életmód és a civilizációs betegségek

Jaffa kiadó 2009 november 17.

 

Rendelési lehetőség:

A könyv ingyenes házhozszállítással megrendelhető közvetlenül a kiadótól a
https://jaffa.hu/paleolit-taplalkozas-293 címen 20%-kal olcsóbban.
Személyesen is átveheti a kiadóban (1066 Budapest VI. kerület, Nyugati tér 1. IV. emelet (Skála Metro irodaház))

 

Hallható, látható infókHallható, látható infók

Paleolit táplálkozás from Illuvision on Vimeo.

 

 


RTL Klub 2010. május 17. Holló Mártával a paleo étrendről 7 perc

 


Klub rádió 2010 április 5. (6 perc)

 


Klub rádió 2009 december 14. (10 perc)

 


RádióCafé 2009 október 12. (40 perc)

 Szendi Gábor és Vári József beszélgetése a NetSzemle.hu c. rádió műsor 2009. szeptember 24-i adásában az influenza oltásról

 

Olvasható interjúk, ismertetőkOlvasható interjúk, ismertetők

 

 


Nők Lapja Café 2009 dec.31.

 


IPM Klub 2009 október 13. (egy kis előzetes)

 

 

 

A könyv előszava

A civilizációs betegségeket a civilizáció okozza. De vajon a civilizáció, mint megbetegítő tényező, hogyan ragadható meg? A civilizáció mely aspektusa az, amely a betegségekért felelős? A sűrű népesség? A mesterséges anyagok és a szennyezett környezet? Mind lehetséges. Én azonban a kutatások alapján úgy vélem, hogy a civilizáció megbetegítő hatásának a fő csapása a táplálkozás és a nap kerülése.
Sokan megfogalmazták már ezt a "vissza a természethez" elvet, de legtöbbször tudományosan nem megalapozottan, hanem inkább csak érzelmi alapon. A legtöbb nosztalgikus irányzat ősinek a pár száz, maximum egy-két ezer éves életmódot tekinti, ami bizonyára jobb, mint a mai életmódunk, de nem elvileg más. Ami ma a reformtáplálkozásban a modern életformára válaszként született, az mélyen magában hordozza lenyomatként a 20. századi nyugati étrendet. Nem szakít vele, hanem csak megreformálja. A barna cukor semmivel nem egészségesebb, mint a fehér cukor, az ember alig ötszáz éve ismeri a cukrot. A teljes kiőrlésű gabona csak hajszállal jobb, mint a finomított fehér liszt. A gabonafogyasztás igazi ellentétje a gabona nem fogyasztása. Az evolúció során az ember évmilliókig egyáltalán nem élt gabonával. Hasonlóképen, a hidegen sajtolt olajak némiképp egészségesebbek, mint a transzzsírokkal szennyezett hidrogénezett sütőolajak, de valójában a "reformolaj" csak ugyanúgy omega-6 túlfogyasztást jelent, mint a modern táplálkozás általában. A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt.
A táplálkozás megreformálásához modellként itt vannak a természeti népek. Bár a civilizáció csápjai lassan őket is elérik, ahol még háborítatlanul élik hagyományos életüket, ott ismeretlenek a civilizációs betegségek, mint szívbetegség, rák, autoimmun betegségek.
Az evolúciós orvoslás és evolúciós táplálkozástudomány az ő tanulmányozásukkal többet tud meg az emberi szervezet egészséges működéséről, mint az orvostudományi kutatások együttvéve.
Aki kicsit is beleássa magát az orvostudományi kutatásokba, megdöbbenve tapasztalhatja azt a hihetetlen technikai és elméleti tudást, amellyel molekuláris szintig lejutva képesek a kutatók elemezni az emberi szervezet működését. A gond csak az, hogy minél mélyebbre jut valaki a test működésének megértésében, annál inkább szem elől téveszti a globálisabb keretek fontosságát. A nyugati táplálkozás paradigmáját a modern orvostudományi kutatások alapvetően soha nem vizsgálták, és nem kérdőjelezték meg. Öröktől adottnak tekintették az ember kialakult étrendjét, és a civilizációs betegségek okát maximum az arányok eltolódásában keresték. Ahogy egy kutató találóan megfogalmazta: ha mindenki dohányozna, azt gondolnánk, a tüdőrákot valami genetikai eltérés okozza. Mert a dohányzás olyan természetes volna, hogy senki nem vizsgálná, vajon mi lenne, ha nem dohányoznánk. Így vagyunk a nyugati táplálkozással is. A kutatások fő irányát meghatározó paradigma meg sem kockáztatja, hogy firtassa a gabonafélék fogyasztásának egészségességét. A gabonafogyasztás olyan, mintha mindenki dohányozna.
Az egész megkérdőjelezése helyett maradt az összetevők arányaiban keresni a baj gyökerét. Sok zsír? Sok só? Sok UV sugárzás? A részkérdésekben való elmerülés vezetett az orvostudomány egyik legnagyobb tévedéséhez, a koleszterinhipotézishez, ami teljesen átalakította az egész nyugati világ gondolkodását és orvoslását - minden eredmény nélkül.
Ha végigtekintünk az orvosláson, akkor azt látjuk, hogy a meghatározó szemléletet az jelenti, hogy a betegség a beteg emberben bekövetkezett elváltozás következménye, vagyis a betegségért az egyén genetikai vagy egyéb okokból kialakult sérülékenysége hibáztatható. Ez a szemlélet abból indul ki, hogy vannak az egészséges és vannak a beteg emberek, a határvonal köztük élesen meghúzható. Ez a szemlélet magában hordozza azt is, hogy nem a táplálkozással van alapvetően baj, hanem azzal, hogy egyesek az egészséges táplálkozásra betegséggel reagálnak. Lehet tehát vizsgálni a szénhidrát-anyagcsere zavarát, de nem merül fel az, hogy a szénhidrátfogyasztás maga a probléma. Lehet konkrét ételek és vegyületek rákkeltő hatását vizsgálni, de nem merül fel, hogy a nyugati étrend és a melanoma kockázat miatti napfénykerülés egészében rákkeltő. Lehet az autoimmun betegségeket molekuláris szintig kikutatni, de komolyan nem merül fel, hogy a nyugati táplálkozás két nagy alapegysége, a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása a bűnös. Ha a táplálkozással minden rendben van, csak a beteg egyén reagál rá kórosan, akkor a gyógyítás azt jelenti, hogy adjuk neki továbbra is ugyanazt, csak segítsünk gyógyszerekkel neki, hogy fel tudja dolgozni a "normál" táplálékot. Ezért nem merült fel, hogy a szívbetegségjárványt nem a zsír, hanem a szénhidrátok okozzák, ezért nem merült fel, hogy a cukorbetegség valójában normális reakció egy megbetegítő étrendre, és ezért nem merült fel - hogy egy apró, de sokaknak mégis súlyos problémát is említsek - hogy az akne összefügghet a táplálkozással. A csillagászat, a fizika, a biológia megrekedt volna a világ megértésében, ha nem söpri félre a régi paradigmát a heliocentrikus világkép, a relativitáselmélet és kvantummechanika és az evolúciós teória. Az orvoslás új paradigmája az emberi táplálkozás új szemléletére kell épüljön.
Az új paradigma szellemében azt mondhatjuk, hogy a nyugati étrend alapvetően idegen az emberi szervezet működésétől, következésképen ez az étrend eredendően megbetegítő. Ez azt jelenti, hogy a civilizációban az életkor előrehaladtával valójában mindenki megbetegszik, csak van, aki súlyosabban, ők a régi paradigmában "a" betegek, míg a többséggel csak lassan végez a nyugati táplálkozás. Ők azok, akik "öregszenek". A természeti népek vagy a százévesek vizsgálatából tudjuk, hogy a magas vérnyomás, a romló cukorháztartás, az érelmeszesedés, a csontritkulás nem a korral jár, hanem a megbetegítő étrend kumulatív hatása. Ez a könyv sokéves gondolkodás és vizsgálódás terméke. A világon rengeteg felvilágosult gondolkodású kutató van, aki már egy új paradigmát képvisel. Ez a könyv rengeteget merített az ő munkásságukból. Minden paradigma ideológiai sajátosságokkal is bír, vagyis adott korban nem pusztán tudományos érvek, hanem érdekek hálózata tartja fenn. Különösen igaz ez a nyugati táplálkozás paradigmára, amelyet a hatalmas tőkeerőt képviselő élelmiszeripar, és a táplálkozásból eredő megbetegedések kezelésére gyógyszereket kifejlesztő gyógyszeripar tart életben. A paradigma fenntartásának érdekében a két iparág, de különösen a gyógyszeripar, rendkívül szoros, szimbiotikus kapcsolatot épített ki az orvoslással. Ez a kapcsolat mára olyan szorossá vált, hogy az orvostudomány elveszítette függetlenségét. Az orvostudományi elméletek sikerességét ma már nem a magyarázó elv jelenti, hanem hogy mennyire illeszkedik a gyógyszeripar érdekeihez. Ilyen légkörben az általam idézett kutatók egyfajta megtűrt tudományos partizánok, akik addig végezhetik a dolgukat, míg túlságosan meg nem sértik az uralkodó paradigmát életben tartók érdekeit. A könyvben talál majd példákat erre is, de élő példaként említhetném akár magamat is. Kutatói állásomba került az, hogy nyilvánosan hirdettem az antidepresszánsok hatástalanságát és öngyilkosságfokozó hatását. Akinek a tudományos igazság fontosabb, annak ilyesmire mindig számítani kell.

 

Google hirdetés

 

Bevezető

I. A hosszú élet titka

 

Egy kis evolúciós megfontolás

 

Okinavai tanulságok

 

Luigi Cornaro

 

A korai kalóriacsökkentéses vizsgálatok

 

A csökkentett kalória-bevitel hatása az emberre

 

Miért hosszabbítja meg az életet a csökkent kalória-bevitel?

 

Csak lassan a testtel!

 

Hosszú és egészséges élet

 

Olovnyikov órája

 

Az Élet órájának átállítása

 

A SIR szerepe az öregedésben

II.A veszélyes kenyér

 

A kenyér története és evolúciós megfontolások

 

A "modern" étrend áldozatai

 

Az inzulinról

 

A hiperinzulinizmus és az inzulinrezisztencia

 

Szénhidrát és szívbetegség

 

A közvetlen bizonyítékok

 

Egy kis "rostológia"

 

A vegetarianizmus, mint a koleszterinmítosz vadászterülete

 

A lowcarb táplálkozás a szívbetegség

 

A hiperinzulinizmus következményei

 

 

Cukorbetegség

 

 

A lowcarb és a cukorbetegség

 

 

A rák és a nyugati étrend

 

 

A vastagbélrák és az inzulin

 

 

A mellrák és az inzulin

 

 

A megoldás?

 

 

A policisztás ovárium szindróma

 

 

Hajhullás és kopaszodás: a nyugati életmód következménye?

 

Gabonafélék: a nyolcadik utas a halál?

 

Mi a gluténérzékenység?

 

A gluténérzékenység gyakorisága

 

Ki gondolta volna - különös esetek

 

A gluténérzékenység és különféle betegségek kapcsolata

 

 

Cukorbetegség

 

 

Pajzsmirigy betegségek

 

 

Sokizületi gyulladás

 

 

Irritábilis bélszindróma és Crohn betegség

 

 

Neurológiai betegségek és gluténérzékenység

 

 

Epilepszia

 

 

Fejfájás, migrén

 

 

Schizofrénia

 

 

Gluténérzékenység és meddőség

 

A gluténérzékenység felismerése

 

Glutén érzékenység teszt

 

Összefoglaló

III.A tej

 

A tej rövid története

 

A pasztörizálás és homogenizálás

 

A1 és A2 tehén

 

A metabolikus szindróma a "civilizációs betegség"

 

Tej és metabolikus szindróma

 

A tej és a szív és érrendszeri megbetegedés

 

Tej, a mellrák és a prosztatarák

 

Tej és autizmus

 

Tej és autoimmunbetegségek

IV.A koleszterin mítosz

 

Bevezető

 

A jó, a rossz és az ártatlan

 

Mi is az a koleszterin?

 

A szívhalál felfedezése

 

Előrejelzi-e a koleszterinszint a szívhalált?

 

A koleszterinmítosz azonban nem csak a nagyon időseknél nem működik

 

A varázsló összetöri a koleszterinszint mérőjét

 

Te is fiam, Brutus?

 

Zsírfogyasztás és szívbetegség

 

 

Hogyan születik a mítosz?

 

 

A táplálék koleszterintartalma és a szívbetegség

 

 

Állati zsírok és szívbetegség

 

 

Az élelmiszeripar blöffje

 

 

A tojás rehabilitációja

 

 

Erőszak a természeten: a koleszterinszint csökkentőkről

 

 

Búcsú a koleszterin téveszmétől

 

A szívbetegség szénhidrát elmélete

 

 

Elhízás és szívbetegség

 

 

Az elhízás története

 

 

Tényleg a zsírfogyasztás nőtt?

 

 

A cukorbetegség - egy másik járvány?

 

 

A szívbetegség fő oka tehát a finomított szénhidrát

 

A C-reaktív fehérje

 

Halálos ajánlás?

 

A trójai faló: az "egészséges olaj" és ami benne van

 

 

Az Omega-6

 

 

A másik bűnös: a transzzsír

 

 

A homocisztein

 

Hogyan tovább?

V.A sómítosz

 

A só és az élet

 

A só megkérdőjelezhetetlen veszélyessége

 

A sómítosz születése

 

Sócsökkentés semmiért

 

A só és a gének

VI.Az omega-3

 

Omega-3 és szív

 

Omega-3 és rák

 

Omega-3 és autoimmun/allergiás betegségek

 

Egyéb

VII.A D vitamin

 

D vitamin története

 

A bőrszín és a D vitamin: evolúció

 

A D vitamin és a rák

 

D vitamin hiány

 

D vitamin és rákbetegek túlélése

 

D vitamin és influenza

 

Napozás és melanóma

 

 

Melanóma és leégés

 

 

Melanóma és D vitamin

 

 

A melanomát nem is a napsütés okozza?

 

 

Melanoma és szolárium

 

 

Naptejek és melanoma

 

 

Pár megjegyzés még

 

Mammográfia - a túlkezelés veszélyei

 

 

A mammográfia dicstelen felemelkedése

 

 

A mammográfia veszélyei

 

 

A mammográfia további kockázatai

 

 

Detektálás helyett valódi megelőzés

 

 

Van másfajta szűrés is

VIII.A Paleolit táplálkozás: egy életstílus

 

A paleo étrend alapelvei

 

A szénhidrátok

 

Tejtermékek

 

Növényi olaj

 

Hüvelyesek

 

 

Kóros vitaminhiányban szenvedünk, miközben túltápláltak vagyunk

 

Az első lépések a Paleolit táplálkozás felé

 

Hajrá, fog ez menni

 

A paleolit táplálkozás gyakorlata

 

 

Praktikus paleo megfontolások

 

 

A szénhidrátok

 

 

A zsírok

 

 

Tej és tejtermékek

IX.Akne, pattanás és táplálkozás

 

Mi is az az akne?

 

A táplálkozás hatása az aknéra

X. A csontritkulás

 

Az oszteoporózis "története"

 

Az oszteoporózis: kockázatból betegség

 

Az oszteoporózis "kezelése"

 

 

A hormonpótlás veszélyei

 

 

A fluorid : kéri, nem kéri, kapja

 

 

Biszfoszfonátok: nem csak fogunkat hagyhatjuk ott

 

A tej és a csontok

XI.Adepresszió és nyugati életmód

 

Depresszió és metabolikus szindróma

 

Omega-3 és lelki bajok

 

Koleszterin és agyműködés

 

Homocisztein és depresszió

 

Depresszió és aktivitás

 

Konklúzió

XII.Csak megfontoltan!

 

A gondolat hatalma

 

Az éhség

 

A sóvárgás

 

A fogyás

 

Háborút kell nyerni, nem csatát

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre