Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor
Tévutak az orvoslásban.
Dogmák fogságában

"Mottó: Az orvoslás és az egészségügy nagyon is sikeresen rombolhatja le az emberi civilizációt a közeljövőben, amennyiben a korlátozott érvényességű vagy téves bizonyítékokon alapuló (illetve a korrekt bizonyítékokat ignoráló), csekély költséghatékonyságú orvostudomány anyagi ráfordításai továbbra is növekedni fognak."

John Ioannidis, 2012

A könyv megvásárolható a a Bookline.hu oldalon 20% kedvezménnyel.

 

A Google adatkezelési elvei

 

 

Manapság sokak hite megrendül az egészségügyben. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a rendelőkben, kórházakban gyakran ellentmondásos tapasztalatokat szerzünk. Nap mint nap az orvostudomány bámulatos eredményeiről hallunk, miközben a rák, a cukorbaj vagy a szív- és érrendszeri betegségek köztudottan évről évre több áldozatot szednek. Tehetetlenül nézzük végig idősödő hozzátartozónk fizikai és szellemi leépülését, mert úgy tűnik, nincs megoldás. Netán mi magunk is hiába szaladunk doktortól doktorig, nem találunk gyógyírt a bajunkra.

Szendi Gábor, a nyugati típusú táplálkozás és életforma legfőbb hazai kritikusa állítja, hogy a végzetes hibák akkor is bekövetkeznének, ha minden a lehető legolajozottabban működne az egészségügyben. A probléma ugyanis rendszerszintű. A modern orvostudomány szemléletéből fakad, amely képtelen szabadulni rég meghaladott dogmáitól. Egy szakma belügye volna? Nem, mindannyiunkat érintő, halálosan komoly kérdés. E dogmák jegyében születnek ugyanis olyan - jellemzően jó szándék vezérelte - döntések, amelyek végül tragikus halálesetekhez vagy súlyos életminőségromláshoz vezetnek.

Szendi tudományos kutatások eredményeire támaszkodva, olvasmányos stílusban tárja fel korunk orvostudományának legsúlyosabb tévedéseit, egészen a gyökerekig ásva. Valóban a legjobb kezelést kapjuk, ha szívbetegek, cukorbetegek vagyunk? Valóban hosszú életünk sorsszerű velejárója, hogy öregkorunk utolsó éveit-hónapjait megroskadva, elbutulva töltsük? Kellően ismerjük a rákszűrés árnyoldalait is? Tényleg a mindennapos stressz okolható a depresszió járványszerű terjedéséért? Biztos, hogy aggódnunk kell magas koleszterinszintünk miatt? Valóban feltétlenül oltassuk be magunkat influenzajárvány előtt? Miért tapasztalunk vitaminellenességet? Miért nem hajlandó a tudomány komolyan figyelembe venni az ember evolúciós múltját?

A Tévutak az orvoslásban nem vádirat - megoldásokat is kínál. Szerzője azt vallja,hogy a betegségeket elsősorban megelőzéssel kerülhetjük el, de akkor sem késő, ha már nyakunkon a baj: a betegségek valódi okainak feltárása segít leküzdésükben és visszafordításukban. Ehhez pedig nem marékszámra szedett gyógyszerekre, hanem evolúciósan optimális életmódunk újrafelfedezésére van szükség.

SZENDI GÁBOR író és pszichológus, a paleolit táplálkozás magyarországi meghonosítója és elterjesztője, szabadgondolkodó. Véleménye szerint modern világunk fényévekre távolodott attól a létformától, amelyhez évmilliók során alkalmazkodtunk. Bár nagyvárosokban élünk, és szuperintelligens kütyükkel vesszük körül magunkat, testünk és agyunk még mindig egy vadászó-gyűjtögető törzs tagjáé. Ha teljesebb és boldogabb életre vágyunk, először meg kell értenünk, mire is lettünk kitalálva.

A könyv megvásárolható a Jaffa.hu oldalon 20% kedvezménnyel és ingyenes házhozszállítással


A könyv tartalomjegyzéke

Manipulációk kora

Miképp csúszott ki az irányítás az orvostudomány kezéből?

Az orvostudomány önellentmondásai

Veszélyes gyógyszerek: az alaphiba nem korrigálható

Téves paradigmák útvesztőjében

A vitaminellenesség végzetes következménye: A D-vitamin és a rák

A vitaminellenesség végzetes következménye: a K2-vitamin, a szívbetegség és a csontritkulás

A melanoma

Az influenza

Pár szó az oltásproblémáról

Az agysérülések kezelése

Halál a tányéron

A 2-es típusú cukorbetegség

Alzheimer-kór: a 3-as típusú cukorbetegség

A szerotoninmítosz és a depresszió gyulladáselmélete

A szívbetegség és a koleszterinhipotézis

Reflux, gyomorrák, nyelőcsőrák

A mellrák, a gének és a táplálkozás

Veszélyes szűrések

Tények és tévhitek a mammográfiáról

A prosztataszűrés és -kezelés ellentmondásai

Zárógondolatok

Rövidítések jegyzéke

Jegyzetek

Felhasznált irodalom

A könyv megvásárolható a Jaffa.hu oldalon 20% kedvezménnyel és ingyenes házhozszállítással

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre