Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Sara Ding:
Mammográfia kontra thermográfia

A mellrák szűrése és a korai felismerése érdekében

Fordította:Váradi Judit

Forrás:Sara Ding: Mammography vs thermography for breast cancer screening and early detection

Ha újra lehetne kezdeni a mellrákszűrésre alkalmas készülék kifejlesztését, ma bizonyára a thermográfia volna a fejlesztés iránya. Mára sajnos kialakult a mammográfia lobby, akinek a rossz irány továbbfejlesztése és erőltetése az érdeke. Ez is csak egy példája annak, hogy az orvostudományt olyan érdekek torzítják, melyek nem feltétlen az emberi egészséget szolgálják.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ha újra lehetne kezdeni a mellrákszűrésre alkalmas készülék kifejlesztését, ma bizonyára a thermográfia volna a fejlesztés iránya. Mára sajnos kialakult a mammográfia lobby, akinek a rossz irány továbbfejlesztése és erőltetése az érdeke. Ez is csak egy példája annak, hogy az orvostudományt olyan érdekek torzítják, melyek nem feltétlen az emberi egészséget szolgálják. .

Érdeklik Önt a mellrákszűréssel kapcsolatos információk? Nos, teljesen ésszerű dolog a korai felismerés érdekében rendszeresen megvizsgáltatni magunkat, különösen akkor, ha a felmenők között volt már megbetegedés (ez esetben már nagyon korán ajánlott elkezdeni a szűrést). A szűrés megválasztott módjának azonban biztonságosnak kell lennie.

A mellrák gyakori betegség, egy meta-analízis 2012-ben az alábbi mutatókat hozta ki:

 • 2012-ben 1,617,149 új beteget diagnosztizáltak a világon.
 • a fentiekből 521,907 -en meg is haltak a betegségben.

Az orvosi technológia fejlettségének köszönhetően ma már különböző eszközök állnak rendelkezésre, segítségükkel a mellráksejtek jelenléte különféle stádiumokban kimutatható.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Hagyományos mellrákszűrő módszerek

Jó, ha tudunk a rendelkezésünkre álló valamennyi, a mellrák korai felismerésére alkalmas megközelítési módszer alapjairól és típusairól:

Fizikális vizsgálat: ezt a módszert az orvosok a nők valamennyi korcsoportjában ajánlják. Manuálisan, az óramutató járásával megegyezően végigtapintva a melleket és a hónaljakat, megérezhetjük a bőr alatti csomót vagy rendellenes dudort. Érdemes havonta egyszer, a menstruációs ciklus után elvégezni. Amennyiben olyan csomót érzékel, ami korábban nem volt ott, ellenőriztesse orvosával.

Ultrahang: az ultrahanghullámokkal a mellszövet és a vérerek anatómiai körvonala megfigyelhető, következésképpen a károsodások kimutathatók. Amennyiben az orvos észleli a csomót a mellben, illetve a hónaljban a klinikai vizsgálat során, valószínűleg javasolni fogja az ultrahangos vizsgálatot, hogy igazolja a csomó jelenlétét.

Mammográfia: a mammogram segítségével a mellszövet szerkezete aprólékosan megvizsgálható. Általában az idősebb korosztályban ajánlják a mammográfiát, mivel a mellszövet sűrűsége korlátozó tényező.

Biopszia: meglehetősen invazív diagnosztikai eszköz, nagyon erős gyanú esetén tanácsolja az orvos, hogy egy rendkívül vékony tűvel mintát vegyenek a szövetből.

Mennyire biztonságos a mammográfia?

Jelenleg a mammográfia a mellrákszűrésben a legszélesebb körben alkalmazott módszer.

The Lancet Oncology szaklapban 2011-ben közzétett tanulmány először mutatta be, hogy a legtöbb mammográfiai szűrésen átesett nőnél magasabb volt az invazív mellrák halmozott előfordulása a szűrést követő hat évben, mint a kontrollcsoportnál, amelynek tagjai sokkal kevesebbszer részesültek szűrésben.

Dr Veronique Desaulniers, a BreastCancerConqueror.com alapítója, a kiropraktika doktora, maga is mellrákban szenved. A világ minden részéről vannak betegei, akiknek segít abban, hogy életminőségüket testi és lelki értelemben javítsák.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Dr V (ahogy széles körben ismerik őt) ezt mondja:

"Kezdjük hát a mammográfiával. Amikor a mammogramon meglátnak egy csomót, az 5-8 év alatt fejlődött ki. Ha egy nő követi a 10 éven keresztül évi egy mammogram protokollt, épp annyi sugárzásban lesz része, mint ha a hiroshimai atombombázás idején az epicentrumtól egy mérföldre állt volna. A mammográfia rengeteg problémát okoz - az összepréselés, a sugárzás, mind növelik a mellrák kockázatát.

Egy Kanadában közzétett 25 éves vizsgálat kimutatta, hogy a mammográfia egyáltalán nem csökkenti a mellrák által okozott halálozás arányát. Nem hatékonyabb, mint az önvizsgálat, amit bármely nő el tud végezni.

Ha félretennénk a mammográfiát és megnéznénk a thermográfiai vizsgálatot, ami évek óta rendelkezésünkre áll és már nagyon korai szakaszban képes kimutatni a fiziológiai változásokat, a diagnózist megelőzően 5-8 évvel korábban tudomást szerezhetnénk a mellünkben vagy hasunkban végbemenő változásokról. A thermográfia nem okoz fájdalmat, nem kell összepréselni a mellett, nincs sugárzás."

Thermográfia a mellrákszűrésben - pontos és korai diagnózis

A thermográfia - Digitális Infravörös hőkamerás képalkotás - segítségével atest meleg területeit térképezik fel, az ultraszenzitív, nagyfelbontású digitális infravörös sugaras kameráknak köszönhetően. A mellrák gyulladásos folyamatokat eredményez, melyeknek közvetítői hőt bocsájtanak ki. A szkenner hőtérképet készít a testről, amelyen tisztán kivehetők a nagyobb hőt termelő területek. Az orvos így képes nyomon követni a rendellenes sejti folyamatokat és megítélni, milyen további diagnosztikai eljárásokra lesz szükség.

Hogyan működik a thermográfia a mellrák korai kimutatásában?

Testünk valamennyi sejtje természetes módon kis mennyiségű metabolikus hőtad le, ami rendellenes körülmények következtében növekszik. A hőkamera képes a test által sejti szinten kibocsájtott természetes hő kimutatására. A hőkamerás képalkotás észlelni tudja a rendellenes folyamatokat 5-8 évvel azelőtt, hogy a mammográfia kimutatna egy csomót. A korai szakaszban a sokasodó ráksejtek erősen függenek az anyagcserétől, bőséges táplálék-utánpótlásra van szükségük növekedésük fenntartásához és felgyorsításához. A növekedéshez fokozzák a vérkeringést a megrongálódott sejtek felé a véredényeket nyitva tartva, aktivizálva azokat és új vérereket hozva létre (ezt a folyamatot neoangiogenesis-nek, új vérerek képzésének nevezzük)

Ez az érrendszeri folyamat okozza és növeli az érintett területek hőkibocsátását. Ezáltal az újonnan képződő és aktiválódó vérerek tisztán, világosan jelennek meg, úgy, hogy a hőkamera már korai szakaszban képes kimutatni őket.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Természetesen a rákot megelőző és a rákos sejtek jelenlétében valamint a fenti sokszorozódó folyamatokkal egyidőben a gyulladás egyértelmű. A gyulladás hőkibocsátás, amit a thermogram kimutat. A thermográfiát ezért gyakran használják nemcsak a gyulladás és a rákos sejtek szaporodásának kimutatására, hanem más elváltozások kiderítéséhez, mint például fertőzések, traumák, allergiák, influenza vagy láz.

Thermográfia vagy mammográfia a mellrákszűrésben

Ha a rákot korai szakaszában csípik el, jobb esélye van a sikeres kezelésnek. Korai szakaszban kisebb esélye van a szaporodásnak, egy egyszerű sebészeti beavatkozás segítségével eltávolítható.

A legutóbbi kutatásoknak sikerült kimutatniuk a thermográfia előnyeit a mellrák kialakulásának korai szakaszában. A következő évek ígéretes módszereként tartják számon. A mell sejtjeinek hőtérképe előre jelezheti a betegség folyamatát, annak kockázatait, jóval a bekövetkezés előtt. Egy 1245 főt vizsgáló kutatásban a nők az alábbi eljárásokon mentek keresztül:

 • fizikai vizsgálat
 • ultrahang vizsgálat
 • mammográfia
 • mintavétel vékony tűvel
 • mellbiopszia

A vizsgált személyek egyharmada szövettanilag kimutatott rákkal jelentkezett 5 éves időintervallumon belül. Esetükben a thermográfia képes volt kimutatni a gyors növekedésre képes sérült sejtek anyagcsere-átalakulásait, pontosabb prognosztizálást tett lehetővé, mint a biopszia. Amikor egy bizonyos eljárás mellett döntünk, az a szempont vezérel, melyik adja a legpontosabb eredményt. Az empirikus vizsgálatok sikeresen kimutatták, hogy a thermogramon megjelenő sejtmintázatok csaknem 80 százalékos pontosságot mutatnak. Ennél fogva, a thermográfia kissé megelőzi a mammográfiát. A mammogrammal nehezebb áthatolni a sűrűbb mellszövetek anatómiai rendellenességein, különösen a menopauza előtt álló nők esetében.

Ezzel szemben, egy, a három leggyakrabban alkalmazott mellrákszűrő (fizikális vizsgálat, mammográfia, thermográfia) eljárás hatékonyságát összehasonlító vizsgálat azt állapította meg, hogy a nagyobb sérülések és a nyirokcsomó áttétek kimutatása esetében a thermográfia kisebb hatékonyságúnak bizonyul a mammográfiával szemben.

Egy kényszerítő indok, ami megkérdőjelezi a mammográfia szerepét, a "téves pozitív eredmények" nagy valószínűsége. Egy, 2400 főből álló, 40 és 69 év közötti nőkből álló csoport mellrákszűrése és diagnózisa után elvégzett visszamenőleges értékelés arra a felismerésre jutott, hogy a mammográfia 49,1 százalékos halmozott kockázatot jelent a téves pozitív eredmények kimutatásában.

A vizsgálatban 10 éves periódusban minden egyes vizsgált személynél négy mammogramot és öt klinikai mellvizsgálatot végeztek.

Öt érv a thermográfiai szűrés mellett

1. Fiatal nőknek is ajánlható

A legjobb döntés menopauza előtt álló nők esetében, akiknek mellszövetei még sűrűbbek. A thermográfia meg tudja különböztetni a fibrocisztás szöveteket, a hegeket és a mellimplantátumot a rákos sejtektől.

2. Képes kimutatni a sejtváltozásokat a mell területén kívül is

A rákot megelőző sejtek gyakran a hónalj területén képződnek, a dezodorok használata és a nyirokcsomók sűrűsége miatt. A mammográfia nem a leghatékonyabb módszer a mellen kívüli területek vizsgálatára.

3. Kiegészítő vizsgálatként nagyszerű.

Bármelyik módszer mellett is döntünk, a thermográfia kiváló kiegészítő vizsgálat, mivel pontos és képes a korai kimutatásra. Ha az önvizsgálat során esetleg csomót fedezünk fel, a thermogram meggyőzőbb, biztosabb diagnózist adhat a csomó természetéről.

4. Nem okoz fájdalmat és nincs sugárzás

Magunk is tapasztalhattuk, hogy a mammográfiai készülék milyen erős nyomást gyakorol a mellünkre - mintha egy 23 kilós súlyt helyeznénk rá. Ez bizony fájdalmat okoz, különösen azoknak a nőknek, akiknek kicsiny a mellük.

Mi értelme van annak, hogy sugárzásnak tegyük ki magunkat annak érdekében, hogy olyasmit találjunk, amit éppen a sugárzás okozhat? A thermográfiával csupán egy szkenner előtt kell ülnünk, ami átvizsgálja a testünket. Nincs kontaktus a géppel, nem invazív a beavatkozás, nincs fájdalmas mellösszepréselés, nincs ártalmas sugárzás.

5. Biztonságos

A thermográfia annyira biztonságos, hogy terhes, vagy szoptató nőkön is alkalmazható mindennemű mellékhatás nélkül. Olyan, mintha egy egyszerű fotó készülne rólunk!

Rendelkezésre áll-e a thermográfia az ön országában?

Erre egyszerűen választ haphatunk, ha beírjuk a google keresőbe a thermográfia vagy a thermográfiai képalkotás, vagy a mellrákszűrés thermográfia segítségével szavakat. Egyes országokban nem elfogadott, vagy nem támogatott a thermográfia, ezekben az országokban a hagyományos módszerek - leginkább a mammográfia - az uralkodók.

Végső konklúzió a thermográfiával kapcsolatban

Mint minden esetben, amikor olyan fontos dolog forog kockán, mint az egészségünk, rendkívül tájékozott módon kell döntést hoznunk. Ismernünk kell az információk forrását. Mindig két oldalról kell megvizsgálnunk az egészségügyet. Van egy elfogadott invazív megközelítés, és van a tradicionális, holisztikus, természetes módszer, Nekünk kell eldöntenünk, melyik utat választjuk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Lehetséges, hogy korábban úgy tanították nekünk, a mammográfia az egyetlen helyes módszer, de dönthetünk úgy, hogy nem ez a legjobb. Nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, vagy elbátortalanodnunk emiatt. Vegyük saját kezünkbe az egészségünket és döntsünk mi arról, mi a leghelyesebb és legbiztonságosabb.

Ha a thermográfiai mellrákszűrést gondosan hajtják végre, jóval korábban kiszűrhetők a sejtanomáliák, mint a mammográfiai vizsgálat esetében. A korai felismerés (akár 8 évvel korábbi) lehetővé teszi, hogy időben segítségért folyamodjunk és életmódbeli változtatásokat valósítsunk meg, melyek hatására egészségünk jelentősen javulni fog.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

 • Ghoncheh M, Pournamdar Z, Salehiniya H. Incidence and Mortality and Epidemiology of Breast Cancer in the World. Asian Pacific journal of cancer prevention : APJCP. 2016;17(S3):43-6.  web-link
 • Gautherie M, Gros CM. Breast thermography and cancer risk prediction. Cancer. 1980;45(1):51-6.  web-link
 • Schaefer G, Závišek, M. and Nakashima, T. . Thermography based breast cancer analysis using statistical features and fuzzy classification. Pattern Recognition. 2009;42(6):1133-7.  web-link
 • Feig SA, Shaber GS, Schwartz GF, Patchefsky A, Libshitz HI, Edeiken J, et al. Thermography, mammography, and clinical examination in breast cancer screening. Review of 16,000 studies. Radiology. 1977;122(1):123-7.  web-link
 • Elmore JG, Barton MB, Moceri VM, Polk S, Arena PJ, Fletcher SW. Ten-year risk of false positive screening mammograms and clinical breast examinations. The New England journal of medicine. 1998;338(16):1089-96.  web-link