Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Kelly Brogan:
Új megvilágításban az áteresztő bél és a depresszió kapcsolata

Fordította:Szendi Gábor

Forrás:Kelly Brogan:New Insights on Gut Permeability and Depression. November 19th 2019

A depressziónak semmi köze a szerotoninszinthez, ezt hagyjuk meg esti mesének. Az igazi ok az ilyen-olyan okból kialakuló gyulladás. Lassan fény derül arra, hogy a szivárgó bélszindróma a gyulladáson keresztül kapcsolatban áll a depresszióval.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ha ismeri a depressziós érzést - köd az agyon, sivár hangulat, fáradékonyság - akkor nincs egyedül. A világon kb. 300 millió ember depressziós és egy csomó dolog van, amit még nem értünk (1).

Hál' Istennek, az orvoslás területén kifejlődött néhány új gondolkodási irány,amely segíthet a depresszió megértésében. Egy új, 2019-es vizsgálat kutatói tinédzser lányokon vizsgálta a súlyos depresszió lehetséges mechanizmusait és felfedtek bizonyos tényeket, amelyek segíthetnek bennünket annak megértésében, hogy az áteresztő (szivárgó) bél okozta gyulladás miként vezethet depresszióhoz.

Új felismerés a szivárgó és a depresszió kapcsán

Ebben a 2019-es vizsgálatban a Baylor College of Medicine kutatói közvetlenül a bél áteresztését és a depressziós betegséget vizsgálták, s ez az első ilyen vizsgálat (2)

Negyvenegy 12-17 év közötti, orvosilag egészségesnek tekinthető lánynál mérték a depresszió súlyosságát, az autonóm idegrendszer aktivitását, a bél szivárgás mértékét és a gyulladásos cytokinek szintjét. A lányokkal felvették a megújított Gyermek Depresszió Értékelő Skálát (CDRS-R), és klinikai interjút is készítettek velük, valamint szüleikkel. A CDRS-R az utóbbi évtizedek legelterjedtebben használt mérőeszköze (3).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az autonóm idegrendszer működésének mérésére a preejekciós periódust és a légzési szinusz aritmiát választották. Előbbi a szív elernyedése és a bal kamra összehúzódása közt eltelt idő, ami jól mutatja a szívre gyakorolt szimpatikus idegi aktivitást, a légzési szinusz aritmia pedig azt jelenti, hogy a levegő beszívásakor felgyorsul a szívritmus, kilégzéskor pedig lelassul, és ez jó mérője a szívre gyakorolt paraszimpatikus hatásnak. A béláteresztés mértékét a laktulóz-mannitol teszttel mérték. Ez azt jelenti, hogy egyszerre éhgyomorra megisznak egy adag laktulózt és mannitolt, majd 4 óra múlva mérik, mennyi ment át a vizeletbe. Az arány megmutatja a bélszivárgás mértékét. A gyulladásszintet vérvizsgálattal állapították meg.

A kutatók eredménye szerint a gyógyszert nem szedő tinédzserek depressziójának súlyossága a bélszivárgás mértékével volt arányos, amint azt a laktulóz-mannitol arány mutatta. Minél "lyukasabb" volt a bél, annál súlyosabb volt a depresszió. Minél magasabb volt a gyulladást jelző IL-1? szintje, annál súlyosabb volt a depresszió. A fokozott béláteresztés volt a kapocs a szimpatikus idegrendszeri aktivitás (magyarán izgatottság) és a depresszió súlyosság között. A bizonyítékok szerint a bélszivárgás aktiválta a veleszületett immunrendszert, ami serkentette a depresszió kialakulását.

A vizsgálat eredménye segít tisztázni, hogy az aktivált szimpatikus idegrendszer milyen mechanizmuson keresztül fokozhatja a bél áteresztő képességét és a veleszületett immunitást. Ez a két dolog valószínűleg hozzájárul a depressziós tünetekhez.

Az agy, a bélrendszer és az immunrendszer

Ha csodálkozna azon, hogy függ össze a bélszivárgás a depresszióval, vegyük át az egész rendszert.

Kezdjük az immunrendszerrel. Az utóbbi száz évben a pszichiátria feltárta az immunrendszer szerepét bizonyos depresszióformákban. Fontos, hogy a bélrendszer az otthona az immunrendszer 70%-nak, aminek az ad értelmet, hogy az bélfal a határ a külső és belső világ között. A gasztrointesztinális bélfal általában egy sejt vastagságú fal, ami megakadályozza a mérgek, mikrobák és antigének szabad mozgását a test felé. Ez a védőfal általában jól végzi feladatát azáltal, hogy felveszi, amire szükségünk van (pl. a táplálékot), de gátolja az idegen dolgokat, amelyek ártalmasak lehetnek - ez lehet az oka annak, hogy az immunrendszerünk java része a belekben található (4). Az agy és a bélrendszer közti kapcsolat fontos és összetett.

Összeszorul a gyomrunk, amikor idegesek vagyunk vagy szorongunk, de kiderült, hogy az agy és a bél között a kapcsolat valójában kétirányú. Nem csak az agyunk hat a bélrendszerünkre, de a belünk is közvetíti a nyugalmat vagy a vészhelyzetet az idegrendszer felé és az immunrendszer jelzéseit a vágusz idegen keresztül közvetíti az agynak.

Hogy megértsük, hogyan függ össze a bélrendszer és a depresszió, előbb jobban meg kell értsük a gyulladás keletkezését, hogy mi a gyulladás és hogyan zajlik.

A stressz gyulladást okoz

Először is, mi az a gyulladás? A gyulladás a szervezet védekező válasza a stresszre, mint pl. a gyulladásra vagy valami szervezetünknek nem való dolog fogyasztása. A stresszorral való találkozás az immunrendszert nagyobb fokozatra kapcsolja, hogy gyógyuljon a test.

A stressz általános értelemben egy indító esemény, amely összeköti a hormonokat a gyulladással. Lényegében, amikor a test úgy érzékeli, hogy valami rossza, hormonokat bocsájt ki, amelyek a szervezetet riadóztatják és ekkor alakul ki a gyulladás.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezek az indító események bármilyen formát ölthetnek, sok közülük a modern amerikai élet mindennapi része, kezdve a cukortól a stresszig és a szennyezéstől a szorongásig. Akár pszichológiai, akár fiziológiai a stressz, gyulladásos választ vált ki, üzenve az agynak, hogy szabadítson fel kortizolt, ezt a szteroid hormont, ami a természet beépített riasztó rendszere, amely arra készteti a testet, hogy cukrot bocsájtson a vérbe, amiből energiát nyerünk a stressztől való megszabaduláshoz, bármiből is álljon az (5).

Ha egyszer a gyulladás elindult, a gyulladás nem csak további gyulladást okoz, hanem az újabb vizsgálatok szerint az alacsony szervezetszintű gyulladás depressziót okoz. Amikor a gyulladás eléri az agyat, a sejtek a korlátozott triptofán termelésüket arra kezdik használni, hogy több szorongáskeltő anyagokat termeljenek, mint pl. quinolinat-ot (6). Az orvostudományi szakirodalom szerint a gyulladás következetesen jelzi az olyan depressziós tüneteket, mint a kedvetlenség, lelassult gondolkodás, elkerülő viselkedés, percepcióváltozások és anyagcsere változások.

Miként provokálja a bélrendszer a gyulladás kialakulását?

Értsük meg, pontosan hogyan is vezethet a lyukas bél gyulladáshoz - a test nyelvén az egyensúlyvesztéshez.

Amikor a test stressz alatt áll, a bélrendszerben a bélfal sejtek közti záródás kevésbé hatékony ahhoz képest, amilyennek lennie kéne (7). Ez lehetővé teszi, hogy a baktériumok és a méreganyagok bejussanak a vérkeringésbe, ami széleskörű gyulladásban folytatódik és beindíthatja az immunrendszert (8). A lyukas bél okozta gyulladás elindít egy problémás eseményláncolatot, mivel a bél közvetlenül kapcsolódik az agyhoz a vágusz idegen keresztül (9).

Az orvostudomány lassan halad bélfal szivárgás és a depresszió kapcsolatának teljes megértéséig. Korábbi vizsgálatok a depresszióra koncentráltak és a lyukas bél kémiai nyomaira bukkantak. Példáűul, egy vizsgálat kimutatta, hogy az öngyilkossági kísérletet végrehajtott betegek vérében magasabb koncentrációban találhatók anti-lipopoliszacharid antitestek (LPS), ami azt jelenti, hogy az immunrendszer akár sok LPS-el találkozott vagy védekezően reagált az LPS-sel szemben: ez a molekula annak a jele, hogy mikrobák vannak jelen a szervezetben (10). (Az LPS a baktériumok által kibocsájtott endotoxin, ami többek közt a fertőzés tüneteiért is felelős.)

Egy másik vizsgálatban. az egészségesekhez képest a depresszióban vagy szorongásos kórképben szenvedőkben, akiknek egyébként gasztrointesztinális tüneteik nem voltak, magasabb koncentrációban volt kimutatható a zsírsav megkötő fehérje-2, ami komoly elváltozást okozott a bélfalban (11).

Ezek a vizsgálatok, és az, amit most ismertettem, azt jelzi, hogy depresszióban károsodhat a bélfal záró képessége.

Na szóval, akkor mit is tehetünk?

Ez az egész kicsit komplikáltan hangzik, de valójában ez a depresszió megközelítés alapján - azaz, hogy a depressziót egy egészségtelen gyulladásos állapot tünetének tekintjük - sokkal többet tehetünk ellene. Ez azt jelenti, hogy a depresszió nem azért genetikai okokból történik, vagy mert "nincs elég szerotonin". Igazából, valószínűleg egy szervezetszintű alacsony szintű gyulladásban szenved, amit a stressz alatt álló bélrendszer és a szivárgó bélszindróma okoz. A cél az, hogy a szervezetünk biztonságban érezze magát - részben a bélből az agyba, részben az agyból a bélbe érkező jelzések alapján. Azaz, csökkentsük valamiképp a minket ért stresszt és tegyük rendbe a bélműködésünket táplálkozással, probiotikumokkal.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1 https://www.healthline.com/health/depression/facts-statistics-infographic

2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032718321116?via%3Dihub

3 https://www.highriskdepression.org/forms/Childrens%20Depression%20Rating%20Scale-Revised.pdf

4 https://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/basics/gi_immune.html

5 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938406003799

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27848962

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4432792/

9 https://kellybroganmd.com/from-gut-to-brain-the-inflammation-connection/

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5503102/

11 https://refhub.elsevier.com/S0165-0327(18)32111-6/sbref0096