Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Hogyan csökkentsük vércukorszintünket azonnal?

Még paleósoknál is előfordul, talán a korábbi életmód maradványaként, a kívánatosnál magasabb vércukorszint, de a nyugati étrenden élőknél igen gyakori. Talán nem érdemes kivárni a magas vércukorszint alattomos romboló hatásának első jeleit, hanem érdemes még időben beavatkozni - ha másként nem, hát egy természet kínálta lehetőséggel.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Túl magas a hivatalosan "normálisnak" nevezett vércukor érték

A magas(abb), de akár még egészségesnek nevezett vércukorszint is komoly kardiovaszkuláris kockázatot képvisel. Tanulságos Kivity Shaye és csoportja vizsgálata, amely a "Normál tartományba eső éhgyomri vércukorérték kardiovaszkuláris következményekkel jár" címet viseli. 11 ezer embernek mérték meg éhgyomorra a vércukrát. A négy és fél éves követés végére a 4.4 mmol/l vércukorszintet mutatókhoz képest az "egészséges", azaz 5.3-5.5 mmol/l tartományba esőknek már 53%-kal volt nagyobb a kardiovaszkuláris kockázata. Az 5.6-6.9 mmol/l közé eső vércukorértékhez már 84%-kal megnövekedett kardiovaszkuláris kockázat tartozott. A kardiovaszkuláris kockázatot abból állapították meg, kialakult-e szívbetegség, infarktus, agyi érrendszeri esemény vagy tranziens ischémiás roham (azaz átmeneti agyér elzáródás, amit "agyérgörcsnek" szoktak nevezni). Ezek a problémák nyilván nem 4.5 év alatt alakultak ki, hanem ekkorra váltak észlelhetővé. A kardiovaszkuláris események gyors kialakulása viszont ugyancsak erős figyelmeztetés, hiszen az eredmények szerint a "normál" kategóriába tartozó vércukorszint is komoly rombolást végez rövid idő alatt.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A vizsgálat alapján az egészséges vércukorérték messze alacsonyabb, 2.8-4.3 között kéne legyen, nem pedig a ma érvénybe lévő "normál" 5.5-es felső érték (Shaye és mtsi.,2012). (Ha valaki megnézi egy friss laborleletét, azon a "normál" felső érték 6 mmol/l lesz!) Egy másik vizsgálatban 13 ezer embert követtek 6 éven át. A 4.7 mmol/l feletti éhgyomri vércukor érték már fokozott kockázatot jelentett a cukorbetegség kialakulására. Akiknek 5.05 - 5.50 mmol/l volt az értékük, azok a 4.7 alatti vércukorértékűekhez képest hat év alatt 8-szor valószínűbben lettek cukorbetegek (Tirosh és mtsi.,2005).

Paola Muti és munkatársai 11 ezer nőt követtek 5 éven át, s eredményük szerint a legmagasabb éhgyomri vércukorszintűeknél 3-szor valószínűbben alakult ki mellrák a legalacsonyabb vércukorszínűekhez képest (Muti és mtsi., 2002). A 4.7-nél magasabb vércukorszintűeknek 150%-kal volt nagyobb a mellrák kockázata.

Na, ennyit kedvcsinálónak.

A glicin és a cukoranyagcsere

Amiről szó lesz, az egyáltalán nem új, csak kevésbé ismert. A táplálkozástudományban régóta tudott, hogy egyes aminosavak különféle mértékű inzulinválaszt váltanak ki, vagy más mechanizmuson keresztül befolyásolják a vércukorszintet. A taurin vércukorcsökkentő hatásáról korábban már írtam (olvasható itt). A másik, talán még hatásosabb vércukorszint csökkentő aminosav a glicin. (A glicin alvást elősegítő hatásáról már korábban írtam (olvasható itt).

Adeva?Andany és munkatársai (Adeva Andany és mtsi., 2017) egy minden részletre kiterjedő tanulmányban mutatják be a glicinnel kapcsolatos ismereteket. A vér glicin tartalmát következetesen alacsonyabbnak találták elhízottakban és cukorbetegekben, de még a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egészséges utódokban is. Ez egy érdekes, tovább kutatandó oka lehet annak, hogy egyesek ugyanattól az étrendtől miért válnak cukorbeteggé, mások meg nem.

A vér glicinkoncentrációja egyenes arányban áll az inzulinérzékenységgel, és fordított arányban az inzulinrezisztenciával. Azaz, akinek alacsony a glicinszintje, az garantáltan inzulinrezisztenciában szenved, akár sovány, akár elhízott. A glicinszint emelkedik fogyás vagy intenzív sportolás esetén. Az alacsony glicinszint előrejelzi a későbbi elhízást.

Érdekes mód, akkor is emelkedik a glicinszint, ha a diabetológiában használatos inzulinérzékenységet fokozó gyógyszerekkel csökkentik az inzulinrezisztenciát.

Nem meglepő tehát, ha az alacsony glicinszint átlag 7 évvel előrejelzi a 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulását.

Fontos mindehhez megjegyezni, hogy a glicin önmagában alig vált ki inzulinválaszt (Gannon és mtsi., 2002), tehát vércukorszint csökkentő hatása nem ebből származik.

A glicin és a szív

Mint a bevezetőben is írtam, a magas vércukorszint és a kardiovaszkuláris megbetegedés szoros kapcsolatban áll. Egy vizsgálatban az alacsony glicinszint a fokozott infarktuskockázattal függött össze. A szervezet kollagénszintéziséhez elengedhetetlen a glicin, s az artériák fala több típusú kollagént is tartalmaz, hiánya az artériák meszesedésének az egyik oka lehet. Ez egy lehetséges magyarázata a magas vércukorszint-alacsony glicinszint káros kardiovaszkuláris következményeinek.

A glicin jelentősen csökkenti a vérrög képződés kockázatát, s mivel mellékhatása nincs (mint mondjuk az aszpirinnek), jobb alternatívának tűnik (Schemmer és mtsi., 2013). A glicin magas szintje gyulladáscsökkentő és atheroszklerózist gátló, továbbá vérnyomáscsökkentő hatású

Glicint az emberi szervezet is előállít, pl. cukorból, de táplálékkal is fogyasztunk, bár keveset. Ennek oka, hogy a glicin főként a belsőségekben és porcokban található. A valódi, órákig főzött csontleves sok glicint tartalmaz. A glicin valami módon kapcsolatban áll a cukoranyagcserével, és ennek zavara elhízott vagy 2-es típusú cukorbeteg személyeknél valamilyen mechanizmuson keresztül fokozza a glicinfelhasználást. Van olyan feltevés, hogy a máj cukor előállításához (ez a glukoneogenezis) szükséges sok glicin, és a cukor ily módon való előállítása cukorbetegségben nagyüzemben folyik (a máj inzulinrezisztens, ezért a valóságosnál sokkal alacsonyabbnak észleli a vércukor szintet és pótolni igyekszik a szerinte hiányzó cukrot).

A glicin és a máj

Ha már a máj szóba jött, a magas glicinszint májvédő hatású. Lassítja az alkohol felszívódását, védi a májat az alkohol káros hatásaitól, véd a májráktól, és kialakult májrák esetén gátolja a sejtosztódást és az új erek képződését (Razak, 2017). Továbbá előnyös prosztata megnagyobbodásban, szkizofréniában, sztrókban. Elősegíti a sebgyógyulást, fekélyek kezelésében is jól használható. A glicin vérzéses és fertőzéses sokk esetén jelentősen segíti a túlélést és a szervek éppen maradását.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A glicin és a rák

A glicin és a szerin aminosavak úgy tűnik, a ráksejtek fontos tápláléka (Amelio és mtsi., 2014), s egereknél a szerin és glicinhiányos táplálkozás lassította a limfóma és a belsőszervi rákok növekedését (Oliver és mtsi., 2017). Szóval rákbetegeknek a glicin és a glicintartalmú ételek fogyasztása nem ajánlott. Rák esetén azért is hasznos a ketogén étrend, mert a sok zsír- és minimális fehérjefogyasztással lecsökken nem csak a cukor, de a szerin és glicin utánpótlás is. (Ételek glicin tartalma). A legtöbb szerint és glicint a szervezet cukorból állítja elő.

Mennyi a szükséges adag?

Étkezések előtt 5 gramm elfogyasztását ajánlják a kutatások. Ez nehézséget nem jelent, hiszen a glicin édes ízű. Sokan édesítésre is használják, s mivel hőálló, ételekbe is keverhető. Rendkívül ritkán izgatottságot válthat ki, ez egy paradox hatás az agyi glutamátszint emelkedésén keresztül. Ezért tanácsos a glicinfogyasztást fokozatosan bevezetni. Sajnos, a glicin relatíve drága, ezért talán érdemes kisebb mennyiségekkel is próbálkozni, hátha már 2-3 gramm is hatásos, vagy csak a nagyobb szénhidrátterhelés esetén fordulni a glicinhez. Érdemes a glicin természetes forrásait is kihasználni, azaz úgy átalakítani az étrendünket, hogy nagy glicintartalmú ételekkel bővítsük étrendünket.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

  • Adeva-Andany M, Souto-Adeva G, Ameneiros-Rodríguez E, Fernández-Fernández C, Donapetry-García C, Domínguez-Montero A. Insulin resistance and glycine metabolism in humans. Amino Acids. 2018 Jan;50(1):11-27.
  • Amelio I, Cutruzzolá F, Antonov A, Agostini M, Melino G. Serine and glycine metabolism in cancer. Trends Biochem Sci. 2014 Apr;39(4):191-8.
  • Gannon MC, Nuttall JA, Nuttall FQ. The metabolic response to ingested glycine. Am J Clin Nutr. 2002 Dec;76(6):1302-7.
  • Meerza Abdul Razak, Pathan Shajahan Begum, Buddolla Viswanath, and Senthilkumar Rajagopal, "Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review," Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2017, Article ID 1716701, 8 pages, 2017.
  • Muti P, Quattrin T, Grant BJ, Krogh V, Micheli A, Schünemann HJ, Ram M, Freudenheim JL, Sieri S, Trevisan M, Berrino F. Fasting glucose is a risk factor for breast cancer: a prospective study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 Nov;11(11):1361-8
  • Oliver D. K. Maddocks, Dimitris Athineos, Eric C. Cheung, Pearl Lee, Tong Zhang, Niels J. F. van den Broek, Gillian M. Mackay, Christiaan F. Labuschagne, David Gay, Flore Kruiswijk, Julianna Blagih, David F. Vincent, Kirsteen J. Campbell, Fatih Ceteci, Owen J. Sansom, Karen Blyth, Karen H. Vousden. Modulating the therapeutic response of tumours to dietary serine and glycine starvation. Nature, 2017; 544 (7650): 372
  • Schemmer P, Zhong Z, Galli U, Wheeler MD, Xiangli L, Bradford BU, Conzelmann LO, Forman D, Boyer J, Thurman RG. Glycine reduces platelet aggregation. Amino Acids. 2013 Mar;44(3):925-31.
  • Shaye K, Amir T, Shlomo S, Yechezkel S. Fasting glucose levels within the high normal range predict cardiovascular outcome. Am Heart J. 2012 Jul;164(1):111-6.
  • Tirosh A, Shai I, Tekes-Manova D, Israeli E, Pereg D, Shochat T, Kochba I, Rudich A; Israeli Diabetes Research Group. Normal fasting plasma glucose levels and type 2 diabetes in young men. N Engl J Med. 2005 Oct 6;353(14):1454-62