Még paleósoknál is előfordul, talán a korábbi életmód maradványaként, a kívánatosnál magasabb vércukorszint, de a nyugati étrenden élőknél igen gyakori. Talán nem érdemes kivárni a magas vércukorszint alattomos romboló hatásának első jeleit, hanem érdemes még időben beavatkozni - ha másként nem, hát egy természet kínálta lehetőséggel.
Túl magas a hivatalosan "normálisnak" nevezett vércukor érték
A magas(abb), de akár még egészségesnek nevezett vércukorszint is komoly kardiovaszkuláris kockázatot képvisel. Tanulságos Kivity Shaye és csoportja vizsgálata, amely a "Normál tartományba eső éhgyomri vércukorérték kardiovaszkuláris következményekkel jár" címet viseli. 11 ezer embernek mérték meg éhgyomorra a vércukrát. A négy és fél éves követés végére a 4.4 mmol/l vércukorszintet mutatókhoz képest az "egészséges", azaz 5.3-5.5 mmol/l tartományba esőknek már 53%-kal volt nagyobb a kardiovaszkuláris kockázata. Az 5.6-6.9 mmol/l közé eső vércukorértékhez már 84%-kal megnövekedett kardiovaszkuláris kockázat tartozott. A kardiovaszkuláris kockázatot abból állapították meg, kialakult-e szívbetegség, infarktus, agyi érrendszeri esemény vagy tranziens ischémiás roham (azaz átmeneti agyér elzáródás, amit "agyérgörcsnek" szoktak nevezni). Ezek a problémák nyilván nem 4.5 év alatt alakultak ki, hanem ekkorra váltak észlelhetővé. A kardiovaszkuláris események gyors kialakulása viszont ugyancsak erős figyelmeztetés, hiszen az eredmények szerint a "normál" kategóriába tartozó vércukorszint is komoly rombolást végez rövid idő alatt.
A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg
A vizsgálat alapján az egészséges vércukorérték messze alacsonyabb, 2.8-4.3 között kéne legyen, nem pedig a ma érvénybe lévő "normál" 5.5-es felső érték (Shaye és mtsi.,2012). (Ha valaki megnézi egy friss laborleletét, azon a "normál" felső érték 6 mmol/l lesz!) Egy másik vizsgálatban 13 ezer embert követtek 6 éven át. A 4.7 mmol/l feletti éhgyomri vércukor érték már fokozott kockázatot jelentett a cukorbetegség kialakulására. Akiknek 5.05 - 5.50 mmol/l volt az értékük, azok a 4.7 alatti vércukorértékűekhez képest hat év alatt 8-szor valószínűbben lettek cukorbetegek (Tirosh és mtsi.,2005).
Paola Muti és munkatársai 11 ezer nőt követtek 5 éven át, s eredményük szerint a legmagasabb éhgyomri vércukorszintűeknél 3-szor valószínűbben alakult ki mellrák a legalacsonyabb vércukorszínűekhez képest (Muti és mtsi., 2002). A 4.7-nél magasabb vércukorszintűeknek 150%-kal volt nagyobb a mellrák kockázata.
Na, ennyit kedvcsinálónak.
A glicin és a cukoranyagcsere
Amiről szó lesz, az egyáltalán nem új, csak kevésbé ismert. A táplálkozástudományban régóta tudott, hogy egyes aminosavak különféle mértékű inzulinválaszt váltanak ki, vagy más mechanizmuson keresztül befolyásolják a vércukorszintet. A taurin vércukorcsökkentő hatásáról korábban már írtam (olvasható itt). A másik, talán még hatásosabb vércukorszint csökkentő aminosav a glicin. (A glicin alvást elősegítő hatásáról már korábban írtam (olvasható itt).
Adeva?Andany és munkatársai (Adeva Andany és mtsi., 2017) egy minden részletre kiterjedő tanulmányban mutatják be a glicinnel kapcsolatos ismereteket. A vér glicin tartalmát következetesen alacsonyabbnak találták elhízottakban és cukorbetegekben, de még a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egészséges utódokban is. Ez egy érdekes, tovább kutatandó oka lehet annak, hogy egyesek ugyanattól az étrendtől miért válnak cukorbeteggé, mások meg nem.
A vér glicinkoncentrációja egyenes arányban áll az inzulinérzékenységgel, és fordított arányban az inzulinrezisztenciával. Azaz, akinek alacsony a glicinszintje, az garantáltan inzulinrezisztenciában szenved, akár sovány, akár elhízott. A glicinszint emelkedik fogyás vagy intenzív sportolás esetén. Az alacsony glicinszint előrejelzi a későbbi elhízást.
Érdekes mód, akkor is emelkedik a glicinszint, ha a diabetológiában használatos inzulinérzékenységet fokozó gyógyszerekkel csökkentik az inzulinrezisztenciát.
Nem meglepő tehát, ha az alacsony glicinszint átlag 7 évvel előrejelzi a 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulását.
Fontos mindehhez megjegyezni, hogy a glicin önmagában alig vált ki inzulinválaszt (Gannon és mtsi., 2002), tehát vércukorszint csökkentő hatása nem ebből származik.
A glicin és a szív
Mint a bevezetőben is írtam, a magas vércukorszint és a kardiovaszkuláris megbetegedés szoros kapcsolatban áll. Egy vizsgálatban az alacsony glicinszint a fokozott infarktuskockázattal függött össze. A szervezet kollagénszintéziséhez elengedhetetlen a glicin, s az artériák fala több típusú kollagént is tartalmaz, hiánya az artériák meszesedésének az egyik oka lehet. Ez egy lehetséges magyarázata a magas vércukorszint-alacsony glicinszint káros kardiovaszkuláris következményeinek.
A glicin jelentősen csökkenti a vérrög képződés kockázatát, s mivel mellékhatása nincs (mint mondjuk az aszpirinnek), jobb alternatívának tűnik (Schemmer és mtsi., 2013). A glicin magas szintje gyulladáscsökkentő és atheroszklerózist gátló, továbbá vérnyomáscsökkentő hatású
Glicint az emberi szervezet is előállít, pl. cukorból, de táplálékkal is fogyasztunk, bár keveset. Ennek oka, hogy a glicin főként a belsőségekben és porcokban található. A valódi, órákig főzött csontleves sok glicint tartalmaz. A glicin valami módon kapcsolatban áll a cukoranyagcserével, és ennek zavara elhízott vagy 2-es típusú cukorbeteg személyeknél valamilyen mechanizmuson keresztül fokozza a glicinfelhasználást. Van olyan feltevés, hogy a máj cukor előállításához (ez a glukoneogenezis) szükséges sok glicin, és a cukor ily módon való előállítása cukorbetegségben nagyüzemben folyik (a máj inzulinrezisztens, ezért a valóságosnál sokkal alacsonyabbnak észleli a vércukor szintet és pótolni igyekszik a szerinte hiányzó cukrot).
A glicin és a máj
Ha már a máj szóba jött, a magas glicinszint májvédő hatású. Lassítja az alkohol felszívódását, védi a májat az alkohol káros hatásaitól, véd a májráktól, és kialakult májrák esetén gátolja a sejtosztódást és az új erek képződését (Razak, 2017). Továbbá előnyös prosztata megnagyobbodásban, szkizofréniában, sztrókban. Elősegíti a sebgyógyulást, fekélyek kezelésében is jól használható. A glicin vérzéses és fertőzéses sokk esetén jelentősen segíti a túlélést és a szervek éppen maradását.
A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg
A glicin és a rák
A glicin és a szerin aminosavak úgy tűnik, a ráksejtek fontos tápláléka (Amelio és mtsi., 2014), s egereknél a szerin és glicinhiányos táplálkozás lassította a limfóma és a belsőszervi rákok növekedését (Oliver és mtsi., 2017). Szóval rákbetegeknek a glicin és a glicintartalmú ételek fogyasztása nem ajánlott. Rák esetén azért is hasznos a ketogén étrend, mert a sok zsír- és minimális fehérjefogyasztással lecsökken nem csak a cukor, de a szerin és glicin utánpótlás is. (Ételek glicin tartalma). A legtöbb szerint és glicint a szervezet cukorból állítja elő.
Mennyi a szükséges adag?
Étkezések előtt 5 gramm elfogyasztását ajánlják a kutatások. Ez nehézséget nem jelent, hiszen a glicin édes ízű. Sokan édesítésre is használják, s mivel hőálló, ételekbe is keverhető. Rendkívül ritkán izgatottságot válthat ki, ez egy paradox hatás az agyi glutamátszint emelkedésén keresztül. Ezért tanácsos a glicinfogyasztást fokozatosan bevezetni. Sajnos, a glicin relatíve drága, ezért talán érdemes kisebb mennyiségekkel is próbálkozni, hátha már 2-3 gramm is hatásos, vagy csak a nagyobb szénhidrátterhelés esetén fordulni a glicinhez. Érdemes a glicin természetes forrásait is kihasználni, azaz úgy átalakítani az étrendünket, hogy nagy glicintartalmú ételekkel bővítsük étrendünket.
Hivatkozások: